Ocena: 4.6 / 5.0

timthumb.phpWedług rządowej amerykańskiej agencji FDA należy bardzo dokładnie myć warzywa i owoce zanim zacznie się je jeść, kroić czy gotować!

Jedzenie nieumytych jagód czy poziomek może się skończyć bąblowicą, zaś owoce i warzywa kupione w sklepie mają ogromne ilości szkodliwych dla nas pestycydów i bakterii. Niestety, samo umycie takich owoców pod bieżącą i ciepłą wodą nie załatwi sprawy.

Dlaczego tak jest?  Ponieważ większość stosowanych obecnie w rolnictwie pestycydów ma konsystencję wosku lub oleju, a to znacznie utrudnia zmycie ich jeszcze na polach przez opady atmosferyczne.

Jak więc skutecznie usunąć niechciane bakterie, chemikalia i pasożyty z zakupionych warzyw i owoców?

Poniżej , za amerykańską agencją FDA, przedstawiamy instrukcję poprawnego mycia owoców i warzyw zanim będą zdatne do krojenia, gotowania czy jedzenia.

Krok 1. Umyj dokładnie ręce ciepłą wodą z mydłem.

Krok 2. Czas na wstępne mycie warzyw.

Spłucz je pod bieżącą zimna wodą. Po spłukaniu, warzywa takie jak brokuły, sałata, kalafior, szpinak i im podobne zanurz w zimnej wodzie na jedną do dwóch minut mieszając. Innych owoców nie zanurzaj w wodzie. Do mycia nigdy nie używaj mydła lub detergentów.

Następnie trzeba pozbyć się bakterii i pestycydów. Czym je dodatkowo umyć? Oczywiście możemy zaopatrzyć się w sklepie ze zdrową żywnością w specjalny płyn, który oczyści nam owoce z zanieczyszczeń, ale jest to dość kosztowny sposób. Można  samodzielnie, szybko i co najważniejsze tanio, pozbyć się tego problemu.

Dokonamy tego używając jedynie wody, octu i sody, a nasze owoce i warzywa staną się sterylne w 5 minut.

Krok 3. Oczyszczenie naczynia, w którym będziemy myć owoce. Umyj dokładnie zlew, w którym będziesz myć warzywa lub owoce. Zlew jest siedliskiem wielu bakterii. Najwięcej bakterii w domu nie znajduje się w toalecie, lecz w gąbce do zmywania naczyń.

Krok 4. Pozbycie się szkodliwych bakterii (E.Coli, Listeria, Salmonella itp.)

Do litra wody wlewamy pół szklanki octu (jaki mamy pod ręką winny, jabłkowy lub zwykły) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. W tak przygotowanym roztworze o odczynie kwaśnym płuczemy warzywa i owoce przez 2-3 minuty.

Krok 5. Usunięcie pestycydów

Kiedy warzywa „kąpią się” w kwaśnej wodzie, należy przygotować roztwór o odczynie alkalicznym. Do litra wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. W tak przygotowanej mieszance płuczemy je przez kolejne 2-3 minuty. Tutaj już gołym okiem można zobaczyć, co „siedziało” na owocach i warzywach. Po płukaniu woda w zależności od ilości i rodzaju użytych do oprysku substancji stanie się mętna albo przybierze odcień żółtawy, bardzo często na jej powierzchni będą tworzyć się tłustawe smugi.

Krok 6. Opłukujemy warzywa i owoce w czystej wodzie i wycieramy do sucha za pomocą ręcznika papierowego.

Cały proces należy wykonać zaraz po przyjściu ze sklepu, a umyte owoce i warzywa przechowywać w lodówce. Z początku, sposób ten może wydawać się nieco absorbujący i może zniechęcać, ale wszystko to kwestia wyrobienia w sobie dobrego nawyku, który z czasem wejdzie nam w krew. Pamiętajmy, że tak umyte warzywa i owoce są dużo zdrowsze i smaczniejsze niż pokryte pestycydami i z czystym sumieniem możemy zjadać je ze skórką, w której jest najwięcej witamin.

Jeśli mamy możliwość kupowania warzyw od lokalnych rolników, którzy uprawiają swoje produkty na zdrowej i nieskażonej chemią ziemi, to korzystajmy z tego. Bo niestety, część szkodliwych dla naszego zdrowia substancji przedostaje się do gleby, a z niej wraz z wodą do zjadanych przez nas warzyw, a tych już niema możliwości zmyć.