ETER-MED Gdańsk

Podstawowa i specjalistyczna opieka zdrowotna w Gdańsku, Straszynie i Cedrach Wielkich

Ta witamina może ocalić życie!

Owoce i warzywa stanowiące źródło witaminy K, odpowiedzialnej za prawidłowe krzepnięcie krwi.
4.7/5

Ta witamina może ocalić życie!

O tym jak ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu są witaminy i minerały nie trzeba przypominać. Warto jednak wiedzieć, że istnieją składniki bardziej znaczące dla człowieka, które nie tylko wykazują właściwości lecznicze, ale nawet mogą ocalić życie. I taką witaminą jest właśnie witamina K, a szczególnie jej podtyp K2 MK-7.

Czym się różni witamina K1 od K2?

Znana wszystkim witamina K przyjmuje dwie podstawowe postacie:  witaminę K1 oraz witaminę K2. Są to dwa różne związki, charakteryzujące się odmienną budową, różnorodną aktywnością biologiczną, inną skutecznością działania, a także odmienną funkcją, jaką pełnią w organizmie.

  • Witamina K1 (tzw. filochinon) jest jasnożółtą cieczą, która odpowiada za procesy krzepnięcia krwi w organizmie. Jej niedobór może skutkować problemami z gojeniem się ran, słabą krzepliwością krwi czy większym ryzykiem powstawania krwotoków zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Jest aktywna przede wszystkim w okolicach wątroby, a szczególnie w środowisku wewnątrzkomórkowym.  Naturalnymi źródłami witaminy K1 są przede wszystkim warzywa zielone i warzywa liściaste, np. szpinak, jarmuż, brokuł, sałata, rzeżucha, brukselka.  Witamina K1 jest jedną z pierwszych witamin jakie suplementuje się noworodkom i niemowlakom. Powinna być podawana od 8 doby życia do ukończenia przez dziecko 3 miesięcy.  Ważne jest, aby podawać ją w połączeniu z witaminą D3.
  • Witamina K2 (menachinon – MK) produkowana jest przez bakterie, a jej źródła pokarmowe to głównie produkty fermentowane, jak np. kefiry, jogurty czy sery, a także japońska potrawa natto. Witamina K2 odpowiada m.in. za utrzymanie zdrowego i prawidłowo funkcjonującego układu krwionośnego, utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia we krwi  czy zredukowanie utraty gęstości kości. Ponadto ma istotny wpływ na choroby nowotworowe, cukrzycę czy chorobę Alzheimera. Najbardziej aktywna jest głównie w obrębie macierzy pozakomórkowej.

K2 MK-7 – o co tu chodzi i dlaczego jest tak ważna?

Witamina K2 występuje w różnych formach, które są numerowane od MK-1 do MK-13, a najważniejsze z nich to MK-4 i MK-7. Obie formy są bardzo podobne do siebie, różnią się jedynie czasem połowiczego rozpadu. Witamina K2 MK-4 wydalana jest znacznie szybciej i powinna być suplementowana kilka razy na dobę. Natomiast K2 MK-7 wykazuje znacznie dłuższy okres rozpadu i wykazuje największy wpływ na zdrowie.

Jedni z pierwszych, którzy o witaminie K2 zaczęli głośno mówić to japońscy naukowcy: Kawashima H, Nakajima Y, Matubara Y, Nakanowatari J, Fukuta T, Mizuno S. Według nich suplementowanie witaminy K2 MK-7 aktywuje białka osteokalcyny do tego, aby wapń nie odkładał się w tętnicach, a trafiał we właściwe miejsca w organizmie człowieka. Ponadto jeśli już się w nich osadzi, to dzięki witaminie K2 jest z nich usuwany. Witamina aktywuje także białka MGP (Matrix GLA Protein), odpowiadające za transport wapnia w organizmie. Ponadto witamina K2 MK-7:

  • Przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi,
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera,
  • Zapobiega chorobom serca i miażdżycy,
  • Powstrzymuje proces zwapnienia tętnic,
  • Zapobiega utracie wytrzymałości kości u kobiet w wieku okołomenopauzalnym,
  • Chroni przed apoptozą (tzw. programowaną śmiercią komórki),
  • Chroni przed nekrozą (czyli martwicą komórek), szczególnie podczas traumatycznych uszkodzeń tkanki mózgowej, przy wylewach czy zatorach,
  • Zmniejsza ryzyko udaru mózgu i zawału serca,
  • Poprawia wydolność organizmu i pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • Pomaga wzmocnić odporność organizmu,
  • Obniża ryzyko zachorowania na raka prostaty i raka wątroby,
  • Wzmacnia zęby i kości,
  • Minimalizuje ryzyko wystąpienia osteoporozy, jak również wspomaga jej leczenie,
  • Przeciwdziała starzeniu się organizmu,
  • Zmniejsza poziom insuliny po posiłku,
  • Pozytywnie wpływa na ciążę.

Niedobór witaminy K2 MK-7 w organizmie może być przyczyną wielu chorób i dolegliwości, jak np.: cukrzyca, stwardnienie rozsiane,  padaczka, a nawet bezpłodność.

Niezwykle istotny jest fakt, że witamina K2 MK-7 jest rozpuszczalna w tłuszczach, a bez nich organizm jej nie przyswoi. Dlatego za każdym razem, kiedy przyjmujemy witaminę zarówno w formie suplementu, jak i w pokarmach musimy pamiętać, aby przyjąć ją z posiłkiem zawierającym tłuszcz.

Witamina K2 MK-7 najlepiej działa w parze z witaminą D3. Ich działanie uzupełnia się, co sprawia, że organizm lepiej wchłania wapno (dzięki wit.D3), a wapń trafia bezpośrednio do kości, a nie np. tętnic (dzięki witaminie K2). Łącząc te dwie witaminy mamy szansę na osiągnięcie doskonałych efektów zdrowotnych!

Jeżeli w naszym organizmie znajduje się zbyt dużo witaminy D3, zwiększa się też ilość wapnia, które w nadmiarze może się odkładać w tkankach miękkich (np. w tętnicach, płucach, sercu czy nerkach). Kiedy do suplementacji witaminy D3 dodamy witaminę K2 MK-7, możemy być spokojni, że ta przekieruje wapń w odpowiednie miejsca, czyli do kości.

W jakich produktach znajdziemy witaminę K2 MK-7?

Przede wszystkim w natto, czyli w sfermentowanych ziarnach soi. To tradycyjna potrawa japońska, która dostarcza największe ilości K2 MK-7. Już w 100 g  natto znajduje się aż 1000 μg witaminy. Ponieważ K2 MK-7 powstaje w wyniku procesu fermentacji, można ją znaleźć w produktach fermentowanych, np. jogurtach, kefirach, maślankach, mleku. Występuje też w twardych serach, wątróbce i udkach z gęsi, żółtkach jaj, łososiu, makreli, a nawet w kapuście kiszonej.