Ocena: 5.0 / 5.0

24 października dzień walki z otyłością 

Nadwaga lub otyłość to stany, w przebiegu których w organizmie zmagazynowany jest nadmiar tkanki tłuszczowej, co przekłada się na zwiększoną masę ciała. Nadwaga jest pierwszym efektem nadmiernego odkładania się nadwyżki energii w postaci tłuszczu w organizmie, co przy braku działań korygujących w żywieniu i zakresie aktywności fizycznej często prowadzi do otyłości. Głównym wskaźnikiem używanym do diagnozowania nadwagi i otyłości u ludzi jest BMI (Body Mass Index), który odnosi masę ciała do wzrostu. Licząc według wzoru: 

BMI =M/W2 gdzie:

dieta, zdrowe jedzenie, fit, błonnik, warzywa

M – masa ciała w kilogramach a

 

W – wzrost w metrach  

Dodatkowo otyłość podzielono na klasy:

  • BMI>30 – otyłość I stopnia, 
  • BMI>35 – otyłość II stopnia, 
  • BMI>40 – otyłość III stopnia lub otyłość olbrzymia. 

 

Powody otyłości:

Czynniki środowiskowe 

Jeśli chodzi o etiologię i patogenezę otyłości, to na pierwszym miejscu należy wspomnieć o czynnikach środowiskowych. Zaliczamy do nich: 

  • Nieprawidłowe nawyki żywieniowe sięganie po smakowitą, wysokokaloryczną żywność. Stołowanie się w restauracjach typu fast-food, picie słodzonych napojów. Wszystko to, w konsekwencji powoduje spożywanie zbyt dużej liczby kalorii dziennie w stosunku do zapotrzebowania kalorycznego. 
  • Zbyt mała ilość aktywności fizycznej korzystanie z komunikacji miejskiej i auta, wybieranie windy zamiast schodów, spędzenie czasu wolnego przed komputerem, czy telewizorem, zamiast ruchu. 

stres, chroniczny stres, stresory, stresor

Przewlekły stres 

Badania naukowe dowodzą, że reagowanie nadmiernym spożywaniem jedzenia podczas stresu, jest u wielu osób podstawowym mechanizmem działania, ale to reakcja wyuczona. Dzieje się tak dlatego, że jedzenie jest środkiem nie tylko łatwo i wszędzie dostępnym, ale także szybko przynoszącym ulgę. Niestety, jest to ulga chwilowa. 

Genetyka 

Otyłość może mieć też związek z genetykąwyróżnia się 3 zasadnicze typy otyłości uwarunkowanej genetycznie: jednogenową, wchodzącą w skład zespołu genetycznego oraz wielogenową. 

Otyłość jednogenowa występuje rzadko. Opisano około 200 potwierdzonych przypadków jednogenowo uwarunkowanej otyłości. Mutacje zachodzą w co najmniej 11 genach, dziedziczą się zgodnie z prawami Mendla, a większość z nich dotyczy genu dla receptora typu 4 melanokortyny (MC4R), proopiomelanokortyny (POMC), genu leptyny (OB). [4] [5] 

Otyłość, która wchodzi w skład zespołów genetycznych jest również dość rzadka. Mówimy o niej w przypadku, gdy towarzyszy ona innym zaburzeniom w obrębie jednego fenotypu klinicznego. Do takich zespołów zaliczamy: 

  1. Dziedziczone autosomalnie dominująco: osteodystrofia Albrighta, zespół Pradera i Williego oraz rodzinna miejscowa lipodystrofia Dunnigana.
  2. Dziedziczone autosomalnie recesywnie: zespół Bardeta i Biedla, zespół Cohena.

Jednak jeśli otyłość występuje rodzinnie, to na początku powinniśmy rozważyć powielanie złych nawyków związanych ze stylem życia, a nie zwalać winę na genetykę. O otyłości związanej z genetyką wspomniano raczej w ramach ciekawostki. 

Zaburzenia emocjonalne 

Rodzajów zaburzeń emocjonalnych, które mogą doprowadzać do objadania się, jest mnóstwo. 

Często powodem : 

  • nieumiejętność rozładowania stresu, 
  • niska samoocena, depresja, 
  • zespół kompulsywnego jedzenia. 

Zaburzenia hormonalne 

To czy chudniemy, czy tyjemy, zależy od tego ile wynosi różnica między naszą całkowitą przemianą materii (na którą składa się podstawowa przemiana materii i ponadpodstawowa przemiana materii), a energią dostarczoną. Łatwiejszym językiem: energia wydatkowanaenergia spożyta. Zaburzenia hormonalne mogą więc działać na dwóch płaszczyznachzmniejszać podstawową przemianę materii, lub zwiększać apetyt. Spadek podstawowej przemiany materii obserwujemy w przypadku niedoczynności tarczycy i niedoczynności przysadki, natomiast zwiększenie apetytu np. w zespole Cushinga (w związku z nadmiarem glikokortykosteroidów). Nadmiar lub niedobór hormonów mogą wywoływać zmiany w składzie masy ciała, a w konsekwencji prowadzić do nadwagi i otyłości. Hormony pełnią różne funkcje i najczęściej oddziałują na kilka narządów jednocześnie. Wpływają m. in. na poziom glukozy we krwi, zawartość tkanki tłuszczowej, a także na nerwowe ośrodki głodu i sytości. 

Leki 

Nadwaga i otyłość nie wyłącznie efektem spożywania zbyt wielu kalorii w stosunku do potrzeb organizmu. Niektóre leki mogą zwiększać apetyt. Na wadze mogą przybierać także osoby długo leczone niektórymi preparatami. Często sa to:

siłownia, ruch, aktywność fizyczna

  • sterydy 
  • lekarstwa dla alergików 
  • Leki na niedoczynność i nadczynność tarczycy 
  • terapie hormonalne 
  • Leki na cukrzycę 
  • preparaty antydepresyjne

 

 

Metody leczenia otyłości 

  1. Zadbaj o urozmaicone menu – o to by posiłek był zbilansowany I pełnowartościowy 
  2. Jedz regularnie (4-5 niewielkich posiłków) w ciągu dnia, wtedy organizm łatwiej spala dostarczone mu kalorie 
  3. Pamiętaj o błonniku wchłania wodę i pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości. Przy tym poprawia pracę jelit i pomaga oczyścić organizm z toksycznych produktów przemiany materii. 
  4. Nawadniaj się i zrezygnuj z alkoholu – codziennie wypijaj ok. 2 litrów płynów. Najlepszy wybór to woda, zielona herbata (lekko pobudza przemianę materii), herbatki owocowe i ziołowe bez cukru, bo nie zawierają kalorii 
  5. Wprowadź do diety naturalne spalacze tłuszczuDodawanie do potraw ostrych przyprawpieprzu, chili, imbiru, chrzanu czy musztardy – to dobry sposób na podkręcenie przemiany materii. Stymulują one wytwarzanie ciepła (termogenezę) w organizmie i ułatwiają gubienie kilogramów. 
  6. Zwiększ aktywność fizyczną  – dieta to podstawa odchudzania, ale bez zwiększenia aktywności fizycznej będzie ci ciężko. Nawet najlepsza dieta nic nie da, jeżeli do komórek nie dotrze odpowiednia ilość tlenu.