Ocena: 5.0 / 5.0

Dlaczego warto sięgać po musztardę? Poznaj 12 zdrowotnych właściwości tej popularnej przyprawy!

 

Musztarda jest jedną z najczęściej kupowanych i spożywanych przypraw, nie tylko w polskiej kuchni, ale na całym świecie. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza przede wszystkim gorczycy, która jest pełna przeciwutleniaczy, witamin i minerałów.

Nasiona gorczycy odpowiednio połączone z octem, olejem, cytryną, pieprzem i solą, tworzą musztardę, popularny dodatek do wielu dań, doskonałą alternatywę wielu tłustych przypraw, takich jak majonez czy sos hamburgerowy.

Na sklepowych półkach można znaleźć różne musztardy. Począwszy od tych najpopularniejszych: delikatesowej, stołowej czy sarepskiej, po musztardę dijon, francuską, angielską, bawarską. Każda z nich jest inna, każda różni się smakiem, kolorem i konsystencją, ale cechą wspólną każdej z nich jest najważniejszy składnik, gorczyca. Musztarda jest bardzo smaczną przyprawą, która doskonale smakuje jako dodatek  do kanapek, dań głównych, dripów, sałatek i mięs. My szczególnie polecamy  musztardę z gotowanymi na parze brokułami. Takie połączenie to nie tylko świetny smak, ale też duża porcja zdrowia!

Gorczyca nadaje musztardzie doskonały smak, ale też sprawia, że jest to przyprawa o zaskakujących właściwościach zdrowotnych. Doceniały ją starożytne cywilizacje greckie i rzymskie, wykorzystując ją, jako lekarstwo na różnego rodzaju dolegliwości i bez wątpienia warto po nią sięgać również w obecnych czasach!

 

12 zdrowotnych właściwości musztardy

  1. Wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniem. Gorczyca, podstawowy składnik musztardy jest źródłem selenu, miedzi, cynku, wapnia, żelaza i magnezu, a ponadto dostarcza nam duże ilości witaminy E, nazywanej też witaminą młodości oraz witaminy B czyli tiaminy. Witaminy i minerały zawarte w musztardzie wzmacniają układ odpornościowy człowieka, a także korzystnie wpływają na nasz metabolizm. Co więcej, gorczyca wspomaga organizm przed chorobotwórczymi bakteriami i grzybami, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.
  2. Wspomaga trawienie. Musztarda pobudza pracę wątroby, trzustki oraz żołądka, wykazuje działanie przeciwutleniające, jak również odtruwające. Warto ją spożywać przy bólach żołądka, zatruciach, nieżycie jelit czy niestrawności. Co więcej, gorczyca zawarta w musztardzie spala tkankę tłuszczową, dzięki czemu wspomaga również odchudzanie.
  3. Poprawia samopoczucie. Udowodniono, że spożywanie musztardy w znacznym stopniu poprawia samopoczucie, dodaje energii, zapobiega bezsenności, łagodzi migrenowe bóle głowy, a nawet może zapobiegać depresji.
  4. Pomaga lepiej spać. Musztarda dzięki wysokiej zawartości magnezu, korzystnie wpływa na jakość snu i czas jego trwania. Musztarda pomaga również regulować metabolizm, jednocześnie pomagając zmniejszyć zaburzenia snu i występowanie bezsenności.
  5. Wspomaga leczenie nowotworów. Badania opublikowane na łamach Human & Experimental Toxicology sugerują, że nasiona gorczycy wykazują działanie chemoprewencyjne i zapewniają ochronę przed toksycznym działaniem czynników rakotwórczych. Musztarda może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy, raka pęcherza i raka okrężnicy, a to dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy.
  6. Usprawnia proces tworzenia czerwonych krwinek. Zawarte w musztardzie minerały, takie jak: miedź i żelazo są niezbędne do tworzenia nowych komórek krwi, dlatego warto wiedzieć, że jedna łyżka musztardy zawiera aż 6% zalecanej wartości żelaza, którego niedobór może prowadzić do anemii.
  7. Pomaga w walce z łuszczycą. Badania opublikowane w magazynie Journal of Dermatology sugerują, że nasiona gorczycy są skuteczne w leczeniu stanów zapalnych i zmian związanych z łuszczycą. Według badań leczenie nasionami gorczycy stymuluje również aktywność odpowiednich enzymów, które promują działanie ochronne i lecznicze w problemach skórnych.
  8. Wspomaga leczenie zapalenia skóry. Nasiona gorczycy zapewniają ulgę w zapaleniu skóry, jak również przyspieszają gojenie się tkanek i zmniejszają obrzęki, co potwierdziły badania Investigative.
  9. Wzmacnia kości. Musztarda dzięki dużej zawartości selenu może poprawić zdrowie kości, dodając im siły i trwałości. Minerał ten wzmacnia również zęby, włosy i paznokcie. Ponadto selen jest silnym przeciwutleniaczem, który usuwa z organizmu wolne rodniki. Jedna łyżka musztardy zawiera aż 21% zalecanego dziennego spożycia selenu.
  10. Pomaga przy zaparciach. Całe nasiona gorczycy pęcznieją w przewodzie pokarmowym, wywołując łagodny efekt przeczyszczający, dlatego są sprawdzonym środkiem na zaparcia.
  11. Wzmacnia serce i poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego. Badania przeprowadzone w celu oceny wpływu gorczycy na pacjentów, którym zagrażają choroby serca, wykazały pozytywne wyniki. Zauważono, że gorczyca zawarta w musztardzie zmniejsza częstość występowania arytmii serca i zmniejsza ból w klatce piersiowej.
  12. Wspomaga leczenie zaburzeń układu oddechowego. Już w medycynie ludowej doceniano nasiona gorczycy za ich właściwości lecznicze przy problemach z przeziębieniem i zatokami. Gorczyca zawarta w musztardzie jest doskonałym środkiem terapeutycznym, gdyż zmniejsza przekrwienie nosa, działa wykrztuśnie, pomaga w usuwaniu śluzu z górnych dróg oddechowych, łagodzi katar, ból gardła, a nawet przewlekłe zapalenie oskrzeli.

Spożywanie dobrej jakości musztardy przynosi jeszcze więcej korzyści zdrowotnych. Gorczyca, główny składnik musztardy pomaga kontrolować cukrzycę, obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, a nawet łagodzi objawy menopauzy.

Jak nie trudno zauważyć, warto sięgać po musztardę nie tylko za względów smakowych, ale również zdrowotnych!