Ocena: 4.8 / 5.0

sólW Unii Europejskiej stosowany jest jako substancja przeciwdziałająca zbrylaniu produktów spożywczych (np. soli kuchennej) – symbol E 536. W USA jego stosowanie jako dodatku do żywności jest zakazane.

To jest bezpieczny czy nie?

Jest bezpieczny do czasu, aż nie spotka się z kwasami. Pod wpływem rozcieńczonych kwasów rozkłada się z wydzieleniem cyjanowodoru. Cyjanowodór ma zapach gorzkich migdałów.

K4[Fe(CN)6] + 3H2SO4 → 2K2SO4 + FeSO4 + 6HCN

E536 pod wpływem kwasów (np. w naszych żołądkach ) rozkłada się wydzielając cyjanowodór. Cyjanowodór blokuje naszej krwi możliwość przenoszenia tlenu. Jadając sól z przeciwzbrylaczem delikatnie, ale też systematycznie się podduszamy/podtruwamy (kłopoty z oddychaniem, zawroty i bóle głowy, toksyczne działanie na nerki).

Antyzbrylaczy nie zawiera sól kamienna (szara), sól himalajska oraz wiele dostępnych na polski  rynku soli morskich. Jeżeli w soli bez antyzbrylacza pojawią się bryłki, można rozbić je drewnianym tłuczkiem, sól przesypać do szczelnego opakowania, gdzie nie wchłonie wilgoci z powietrza, a w solniczce przechowywać ją z odrobiną ziaren ryżu, które także ją pochłaniają.

Kupując sól kuchenną– czytaj etykietę ze składem! Włącz myślenie!