Ocena: 4.7 / 5.0

1462658_657177657636960_275108934_o

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Orzechy włoskie są najzdrowszymi orzechami i pod względem bogactwa w witaminy i minerały wyprzedzają  wszystkie inne orzechy: laskowe, ziemne, brazylijskie, nerkowca, pistacje i migdały. Nie zawierają glutenu i białka mlecznego, za to posiadają w swoim składzie dwa razy więcej antyoksydantów niż inne orzechy, a ich największa ilość znajduje się w gorzkawej skórce orzecha.

Osoby, które dbają o linię często rezygnują z jedzenia orzechów włoskich, przytaczając argument, że pięć takich orzechów ma tyle samo kalorii co jeden pączek. Warto jednak mieć na uwadze fakt , że nie są to puste kalorie, a doskonałe źródło białka, pełnowartościowego tłuszczu, witamin (np. witaminy C, witaminy B6, witaminy A, witaminy E, witaminy K, tiaminy, ryboflawiny, niacyny), kwasu foliowego, minerałów (jak np. wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas, sód), kwasów omega-3 i błonnika. Orzechy są bardzo chętnie jadane przez wegetarian i wegan, gdyż bardzo często uzupełniają niedobory związane chociażby z niejedzeniem mięsa.

Właściwości lecznicze orzecha włoskiego znane były już w starożytności, kiedy stosowano go do leczenia zmian skórnych, krwotoków wewnętrznych czy zatruć. Medycyna naturalna cały czas odkrywa zdrowotne właściwości tych bakalii, przedstawiając coraz więcej korzyści z ich spożywania i stosowania.

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie:

  • Chronią serce i układ krążenia. Orzechy włoskie bogate są w wielonasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole, które obniżają poziom „złego” cholesterolu i trójglicerydów, mają działanie przeciwzapalne, zapobiegają powstawaniu zakrzepów i zmniejszają lepkość krwi. Zawarta w orzechach L-arginina rozszerza naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca, a kwasy omega-3 i kwas alfa-linolenowy poprawiają funkcję tętnic.
  • Zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Kwas fenolowy i kwas elagowy zawarte w orzechach włoskich mają działanie przeciwnowotworowe, wiążą i unieszkodliwiają substancje rakotwórcze. Nie bez znaczenia są tu też antyoksydanty znajdujące się w orzechach. Zwalczają one wolne rodniki, a także obniżają ryzyko zachorowania na inne poważne choroby.
  • Wspomagają układ pokarmowy. Błonnik poprawia pracę układu pokarmowego, wspomaga przemianę materii i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Orzech włoski działa też przeczyszczająco, co jest pomocne przy zaparciach i wzdęciach. Na zatrucia pokarmowe doskonale się sprawdza nalewka orzechowa, która oczyszcza wątrobę i krew, likwiduje nudności i wymioty. Orzechy włoskie pomagają również w walce z pasożytami układu pokarmowego.
  • Poprawiają wygląd skóry i włosów. Działają antybakteryjnie oraz ściągająco, wspomagając m.in. leczenie trądziku młodzieńczego. Wywar z liści orzecha działa przeciwłupieżowo, a także wspomaga leczenie nadpotliwości dłoni i stóp.
  • Wspomagają pracę mózgu. Składniki mineralne zawarte w orzechach włoskich, a szczególnie fosfor i kwasy omega-3 zapewniają lepszą koncentrację, usprawniają zdolność zapamiętywania, zdolność kojarzenia faktów, wpływają na szybkość przekazywania impulsów w mózgu, zwiększają ilość połączeń między neuronami, wspierają procesy myślowe, opóźniają procesy starzenia się układu nerwowego, pozwalają na dłuższe zachowanie funkcji poznawczych na wysokim poziomie. Są doskonałe dla osób uczących się.
  • Są doskonałe dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy zawarty w orzechach korzystnie wpływa na prawidłowy układ nerwowy dziecka i minimalizuje ryzyko wystąpienia ciężkich wad płodu. Minerały uzupełniają niedobory m.in. magnezu, cynku, potasu, żelaza i wapnia, a witamina B6 bierze udział w powstawaniu przeciwciał i czerwonych krwinek, a także wspiera prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu. Spożywanie orzechów włoskich w ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii i astmy u dziecka (według badań naukowców Harvard School of Public Health w Bostonie). Ponadto kwasy omega-3 minimalizują ryzyko przedwczesnego porodu, a witamina E zapobiega poronieniom.
  • Poprawiają samopoczucie, wspomagają leczenie depresji, a zawarty w nich magnez eliminuje zmęczenie. Jedna garść orzechów dziennie pomaga łagodniej znieść stres i napięcie związane z troskami dnia codziennego.
  • Poprawiają jakoś snu. Melatonina zawarta w orzechach bierze udział w regulacji snu, zapewnia spokojny sen i ułatwia zasypianie.
  • Wspomagają odchudzanie, pomimo tego, że są kaloryczne. Dzięki zawartości błonnika orzechy włoskie hamują nadmierny apetyt i są niezwykle sycące. Posiadają niski indeks glikemiczny i dużą ilość białka, co sprawia, że po zjedzeniu jesteśmy dłużej pod ich działaniem.
  • Wspomagają leczenie cukrzycy typu 2. Dzienne spożycie 60 gram orzecha włoskiego pozwala na kontrolowanie glikemii oraz stężenia lipidów.

Ponadto jedzenie orzechów włoskich wspomaga leczenie kamicy nerkowej, żylaków, hemoroidów. Orzechy włoskie są też naturalnymi afrodyzjakami, a ich systematyczne spożywanie poprawia jakość nasienia mężczyzny.

Możliwości zastosowania orzecha włoskiego

Orzechy włoskie są bardzo smaczne i mogą być podawane w deserach, sałatkach, a także w daniach głównych. Można też spożywać je w formie nalewki, likieru, naparu lub oleju, można również wykonać z nich maść czy wywar.

 

Nalewka z orzecha włoskiego

na niestrawność, biegunkę i problemy żołądkowe

Kilkanaście sztuk zielonych, jeszcze niedojrzałych orzechów włoskich należy drobno posiekać, a następnie zalać spirytusem i odstawić na 14 dni do naciągnięcia. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.