Ocena: 5.0 / 5.0

Jak pozbyć się toksyn  z organizmu

Właściwości toksyczne fluorku sodu od wielu lat są tematem debat specjalistów. Jeden z najbardziej prestiżowych magazynów medycznych The Lancet sklasyfikował fluor równorzędnie z arsenem, ołowiem i rtęcią – niezwykle toksycznymi metalami.

fluorek sodu w organizmie

Fluorek sodu w organizmie

Fluorek sodu (NaF) jest związkiem chemicznym, który powstaje w efekcie neutralizacji kwasu fluorowodorowego i występuje jako minerał wolomit. Do organizmu człowieka dostaje się poprzez fluoryzowanie wody w pokarmach, w paście do zębów i innych środkach przeznaczonych do higieny jamy ustnej (np. niciach dentystycznych, płynach do płukania jamy ustnej), a także w lekach psychotropowych, a czasem nawet w piwie czy słodyczach.

Nadmiar fluorku sodu, a także sam fluor przyczyniają się do:

  • zaburzeń koncentracji,
  • dysleksji,
  • zaburzeń funkcji społecznych,
  • osłabienia kośćca,
  • odwapnienia kości,
  • łamliwości kości,
  • osłabienia zębów,
  • powstawania zmian skórnych,
  • chorób tarczycy,
  • chorób psychicznych,
  • agresji,
  • alergii,
  • zaburzeń płodności,
  • szybszego starzenia się organizmu,
  • powstawania różnego typu nowotworów.

Według badań przeprowadzonych w 2013 roku na Uniwersytecie Harvarda, a finansowanych przez National Institutes of Health  udowodniono, że w miejscach, gdzie woda jest mocno fluoryzowana dzieci maja znacznie niższy współczynnik IQ  niż na obszarach, gdzie  fluorku w wodzie jest mniej.

Fluor w paście do zębów i środkach do higieny jamy ustnej

Fluor w paście do zębów i środkach do higieny jamy ustnej

W wyniku udokumentowanych zagrożeń dla zdrowia spowodowanych fluorem, wiele osób i instytucji rozpoczęło kampanie mające na celu usunięcie związku z wody pitnej. Ponadto wielu rodziców zrezygnowało z past do zębów zawierających fluor i zastąpiło je pastami bardziej naturalnymi, a także wielu rodziców nie wyraziło zgody na fluoryzację zębów ich dzieci w szkołach.

Aktualnie fluorek sodu dodaje się do wody w wielu regionach Ameryki Północnej, są jednak kraje, które całkowicie zakazują fluoryzacji wody.

Fluorek sodu sklasyfikowany równorzędnie z metalami ciężkimi

Jak na początku wspomniano fluorek sodu został sklasyfikowany przez pismo The Lancet na równi z metalami ciężkimi takimi jak arsen, rtęć czy ołów. Są to niebezpieczne związki, które trafiają do organizmu człowieka poprzez przetworzone pożywienie, wodę, zanieczyszczone powietrze, dym tytoniowy, spaliny, produkty czyszczące, leki syntetyczne, szczepionki, pasożyty,  a nawet oświetlenie (żarówki typu CFL).

Organizm ludzki rocznie wchłania około 2kg toksyn. Część z nich zostaje zneutralizowana i wydalana, natomiast pozostałe izotopy metali ciężkich odkładają się w narządach wewnętrznych (np. płucach, wątrobie, jelitach, tkance tłuszczowej, stawach, włosach, skórze), a to może być przyczyną wielu chorób, uporczywych dolegliwości, alergii.

Jak pozbyć się toksyn z organizmu

Aby pozbyć się zalegających w organizmie niebezpiecznych substancji powinniśmy przynajmniej dwa razy w roku, oczyszczać organizm z toksyn. W celu pozbycia się fluorku sodu i metali ciężkich z organizmu należy:

  • Uzyskać odpowiedni poziom jodu w organizmie. Jod ma istotne znaczenie w metabolizmie komórek,  jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Skutecznie usuwa metale ciężkie z organizmu, wydalając je z moczem. Bardzo dobrym źródłem naturalnego jodu są m.in.: wodorosty, żurawina, jogurt naturalny, ser gouda, kefir, pieczywo chrupkie, ryż brązowy, ziemniaki, truskawki, kawior, ryby morskie (halibut,dorsz, flądra, sardynki), a także kraby i małże.
  • Spożywać więcej boru, pomagającego w usunięciu fluoru z organizmu . Można go znaleźć w orzechach, śliwkach, daktylach, brokułach, bananach, awokado, miodzie.
  • Spożywać wapń i magnez, które odgrywają istotną rolę w metabolizmie i syntezie składników odżywczych w komórkach, a ponadto hamują wchłanianie fluorków do komórek. Można je znaleźć m.in. w : nasionach, orzechach, ciemno zielonych warzywach, rybach, fasoli, bananach, produktach pełnoziarnistych, awokado, organicznych jogurtach, suszonych owocach i w ciemnej czekoladzie.
  • Spożywanie świeżej kolendry, która doskonale usuwa toksyny z organizmu. Najlepiej jest spożywać kolendrę w postaci pesto, koktajli, czy świeżo posiekaną. Picie herbaty z kolendry usuwana z organizmu rtęć w ciągu dwóch miesięcy regularnego stosowania (1 filiżanka dziennie).
  • Spożywanie większej ilości owoców cytrusowych, które wykazują silne działanie detoksykacyjne. Są to np. cytryna, limonka, grejpfruty, pomarańcze.

    jak-pozbyc-sie-toksyn-z-organizmu

    Jak pozbyć się toksyn z organizmu?

  • Picie dużej ilości wody (czystej, niegazowanej, przefiltrowanej), która wypłukuje toksyny z organizmu. Doskonale nawadnia organizm, oczyszcza, nawilża skórę.
  • Spożywanie czosnku mającego działanie antybakteryjne, antywirusowe, detoksykacyjne.
  • Spożywanie pektyny, która jest absorbowana na powierzchni soli metali ciężkich. Znajduje się w warzywach i owocach (np. burakach, ziemniakach, bakłażanach, dyni, pomidorach, jagodach, rzodkiewkach).
  • Picie herbaty z dzikiej róży, nagietka, rumianku. Chronią one komórki przed wnikaniem metali ciężkich, a także wspomagają ich wydalanie.
  • Korzystanie z sauny. Sauna jest doskonałym sposobem na przyjemną i relaksującą detoksykację organizmu. Naczynia krwionośne pod wpływem wysokiej temperatury rozszerzają się  i wzmagają proces wydzielania potu, a wraz z nim wydalane są toksyny. Osoby korzystające z sauny powinny pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu.