Ocena: 4.8 / 5.0

miażdżycaMiażdżyca to podstępna choroba. Zwykle zaczyna się niewinnie: szybciej się męczymy, często bolą nas nogi, mamy kłopoty z koncentracją i zapamiętywaniem. Ale nieleczona może się skończyć zawałem serca, udarem mózgu, amputacją nogi. Dlatego tak ważna jest profilaktyka miażdżycy i kontrolowanie poziomu cholesterolu.

Przyszłość zapobiegania chorobom układu krążenia i ich leczeniu kiepsko wróży koncernom farmaceutycznym. Specyfików nie należy szukać w aptece, a na targowisku z owocami.

Dowiedziono, że regularne spożywanie granatu lub ekstraktu z granatu zapobiega rozwojowi choroby wieńcowej, a nawet może ją cofać!

Czasopisma Clinical Nutrition opublikowało wyniki badania klinicznego, które było prowadzone przez trzy lata wśród mieszkańców  Izraela. Wnioski z badania jednoznacznie wskazuja, że codzienne spożywanie soku z granatów odwraca zwężenia tętnicy szyjnej aż o 29% po roku spożywania!

Nowe badania poświęcone chorobie, jaką jest miażdżyca potwierdzają także, że ekstrakt granatu może zapobiec i / lub zmniejszyć już występującą patologię związaną ze śmiertelnością serca, wynikającą z pogrubienia naczyń wieńcowych.

granatCo ciekawe, naukowcy odkryli, że spożywanie ekstraktu z granatu  przyczynia się także do:

  • obniżenia poziom stresu oksydacyjnego
  • zmniejszenia nagromadzenie lipidów w mięśniu serca
  • zmniejszenia infiltracji makrofagów w mięśniu sercowym
  • obniżenia poziomu białka chemotaktycznego monocytów-1
  • zmniejszenia rozszerzenie serca
  • poprawy zapisów EKG.

 

Zbadaj swój lipidogram!