Ocena: 4.9 / 5.0

Kolorowe napoje zwiększają ryzyko raka jelita grubego

Kolorowe, słodkie napoje zwiększają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Do takich wniosków doszli amerykańscy naukowcy, którzy przeprowadzili badania na zwierzętach. Od dawna wiadome jest,  że otyłość zwiększa ryzyko powstania nowotworów a w słodkich napojach nie brakuje cukrów, które wpływają na tę otyłość.

Kolorowe napoje zwiększają ryzyko raka jelita grubego

Kolorowe napoje zwiększają ryzyko raka jelita grubego

Zespół badaczy z Baylor College of Medicine w Houston, TX i Weill Cornell Medicine w Nowym Jorku zauważył wyraźny związek między słodkimi napojami, a przyspieszonym wzrostem guzów raka odbytnicy. Badano wpływ 25% wysoko fruktozowego syropu kukurydzianego HFCS na rozwój nowotworów u myszy. To właśnie ten rodzaj słodzika, oczyszczony i zagęszczony roztwór cukrów prostych producenci najczęściej wykorzystują w popularnych napojach bezalkoholowych i w żywności przetworzonej.

Współautor badania Jihye Yun, adiunkt w Baylor College of Medicine mówi, że coraz więcej badań potwierdza związek pomiędzy spożywaniem słodkich napojów, otyłością i zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka:  „Jak dotąd uważano, że cukier jest szkodliwy dla naszego zdrowia przede wszystkim dlatego, że spożywanie go w zbyt dużej ilości, może prowadzić do otyłości. Wiemy, że otyłość zwiększa ryzyko wielu rodzajów nowotworów, w tym raka jelita grubego. Nie byliśmy jednak pewni czy istnieje bezpośredni związek przyczynowy pomiędzy spożywaniem cukru a rakiem”.

Cukier znajdujący się w jelitach jest pożywką dla raka!

Przeprowadzając badania na gryzoniach, naukowcy nie tylko związek pomiędzy cukrami w diecie a progresją raka, ale też lepiej poznali mechanizm tego działania.

Badania były prowadzone na myszach we wczesnym stadium raka jelita grubego, u których usunięto gen o nazwie APC, czyli gen kontrolujący cykl podziałów komórkowych. Gen ten koduje białko o tej samej nazwie, a jego mutacja symuluje mutację, która charakteryzuje szybko rosnący nowotwór odbytnicy u ludzi.

„Gen APC jest pewnego rodzaju strażnikiem w raku jelita grubego. Usuwanie tego białka jest jak usunięcie pęknięć samochodu. Bez niego normalne komórki jelitowe nie przestaną rosnąć ani nie umrą, a będą tworzyć wczesne stadium guzów, czyli polipy” twierdzi Jihye Yun. Naukowiec podkreśla również, że ponad 90% pacjentów chorujących na raka jelita grubego ma ten typ mutacji APC.

W pierwszym etapie badań naukowcy pozwolili myszom swobodnie pić słodki napój, w efekcie czego w ciągu zaledwie jednego miesiąca gryzonie bardzo dużo przybrały na wadze.

Aby ustalić, czy syrop kukurydziany zwiększy wzrost raka niezależnie od otyłości, badacze zdecydowali się na podanie myszom słodkiego napoju w taki sposób, który umożliwiłby im spożycie go bez przybrania na wadze. W ten sposób każdego dnia przez dwa miesiące podawano myszom słodki napój doustnie przez specjalnie zaprojektowana strzykawkę. Po tym czasie zauważono, że gryzonie nie przybrały zbyt wiele na wadze, ale rzeczywiście rozwinęły się u nich większe i bardziej zaawansowane guzy niż u myszy, które otrzymywały tylko wodę.

Wyniki te sugerują, że kiedy zwierzęta zmagają się z rakiem jelita grubego na wczesnym etapie jego rozwoju, to spożywanie nawet niewielkich ilości wysoko fruktozowego syropu kukurydzianego może zwiększyć wzrost i progresję raka niezależnie od otyłości. Naukowcy nie kryją, że potrzebne są dalsze badania, aby przełożyć to odkrycie na ludzi.

W kolejnym etapie działań zespół naukowców zbadał potencjalny mechanizm, przez który cukier zawarty w syropie kukurydzianym napędza szybki wzrost raka.

Zauważono, że myszy z mutacją APC, które każdego dnia otrzymywały umiarkowane dawki słodkiego napoju, miały duże ilości fruktozy i glukozy zarówno we krwi, jak i w okrężnicy. Wyjaśnia to, że guzy nowotworowe są w stanie zbierać i wykorzystywać te

Słodkie i kolorowe napoje zwiększają raka!

Słodkie i kolorowe napoje zwiększają raka!

cukry na różne sposoby.

W dalszym etapie badań wykorzystano wyspecjalizowane narzędzia o wysokiej czułości, po to, aby ustalić losy tych dwóch cukrów (glukozy i fruktozy) w nowotworach jelita grubego. Ten eksperyment pokazał, że fruktoza uległa pewnym zmianom chemicznym w organizmie, co pozwoliło zwiększyć działanie sprzyjającej rakowi glukozy.

Badacze mówią, że odkrycia jakich dokonali, sugerują, że rolą fruktozy w nowotworach jest zwiększenie roli glukozy w kierowaniu syntezą kwasów tłuszczowych. Wynikająca z tego objętość kwasów tłuszczowych może być wykorzystywana przez komórki nowotworowe do tworzenia błon komórkowych i cząsteczek sygnałowych, aby rosnąć i wpływać na stan zapalny.

Dr Lewis Cantley z Weill Cornell Medicine uważa, że badania te pokazały, iż nowotwory jelita grubego  wykorzystują słodki syrop kukurydziany jako paliwo zwiększające rozwój i wzrost raka.

Jihye Yun uważa natomiast, że ich odkrycia otwierają nowe możliwości leczenia. W przeciwieństwie do glukozy, fruktoza nie jest niezbędna do przeżycia i wzrostu normalnych komórek, a to sugeruje, że terapie ukierunkowane na metabolizm fruktozy powinny zostać zbadane.