Ocena: 4.8 / 5.0

Popularna przyprawa, którą warto docenić za niezwykłe właściwości zdrowotne!

Ta azjatycka przyprawa od dawna cieszy dużym zainteresowaniem zarówno w świecie kulinarnym, medycznym, jak i naukowym. Znana jest przede wszystkim ze swojego żółtego koloru i charakterystycznego zapachu, choć coraz więcej osób docenia ją głównie za właściwości zdrowotne, które były wykorzystywane w medycynie już setki lat temu!

kurkuma

Kurkuma to dość popularna przyprawa, która ma w sobie wyjątkowo cenny pod względem zdrowotnym związek, jakim jest kurkumina. To ona odpowiada za lecznicze działanie przyprawy!

Ponieważ kurkumina sama w sobie nie wchłania się zbyt dobrze do krwiobiegu, gdyż nie jest w stanie pokonać bariery jelitowej, warto spożywać ją z innymi przyprawami oraz daniami. Przyprawą, która w połączeniu z kurkumą wykazuje silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne jest czarny pieprz. Naukowcy twierdzą, że w czarnym pieprzu występuje piperyna, czyli związek, który pomaga zwiększyć dostępność biologiczną kurkumy. Biodostępność w tym przypadku dotyczy ilości wchłoniętej lub zdolnej do wykorzystania przez organizm kurkuminy. Kurkumina bardzo dobrze się wchłania, kiedy jest łączona również z curry i z czerwoną papryką. Ta ostania  zwiększa jej wchłanianie aż 2 tysiące razy! Kurkumę warto wykorzystywać jako dodatek do zup, do ciast, do herbaty, mleka i innych rozgrzewających napojów, można ją dodać do ryżu i makaronu, a nawet można nią farbować jaja!

Jakie właściwości zdrowotne posiada kurkuma?

1. Działa przeciwzapalnie

Kurkuma jest przyprawą, którą warto stosować m.in. w walce z zapaleniem stawów, zapaleniem trzustki, zapalaniem jelit. Przyjmowana w odpowiedniej dawce działa o wiele skuteczniej niż tradycyjne leki przeciwzapalne.

2.Chroni przed chorobami serca

Naukowcy już dawno odkryli, że kurkuma korzystnie wpływa na cienką błonę pokrywającą wnętrze serca i naczyń krwionośnych, która w istotnym stopniu wpływa na regulację ciśnienia krwi. Udowodniono, że kurkuma chroni przed wystąpieniem zawału serca, udaru mózgu i innymi  chorobami serca, na które szczególnie narażone są osoby starsze czy osoby zmagające się z cukrzycą typu 2.

3.Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i wspomaga leczenie nowotworów!

Udowodniono, że kurkumina wspomaga leczenie  i zapobiega różnorodnym typom raka, w tym rakowi jelita grubego, trzustki, prostaty, piersi czy żołądka. Badania prowadzone na myszach wykazały, że kurkumina nie tylko może spowalniać rozprzestrzenianie się komórek rakowych, ale też zapobiega tworzeniu się nowych nowotworów.

4.Łagodzi objawy choroby zwyrodnieniowej stawów

Kurkuma dzięki swoim właściwością przeciwzapalnym może być też bezpieczną i skuteczną metodą leczenia choroby zwyrodnieniowej stawów. Badania prowadzone przez naukowców wykazały, że kurkumina zwiększa sztywność stawów, poprawia aktywność fizyczną, zapewnia ulgę w bólu stawów i spowalnia postęp choroby.

5.Wspomaga leczenie cukrzycy

Eksperci uważają, że kurkumina pomaga w leczeniu i zapobieganiu cukrzycy, a także powiązanej z nią nefropatii cukrzycowej, która dotyka osoby z cukrzycą typu 1 i cukrzycą typu 2. Trzeba jednak wiedzieć, że większość badań przeprowadzono nie na ludziach, a na gryzoniach. Niemniej jednak uważa się, że kurkuma może zapobiegać cukrzycy dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i przeciwutleniającym, może wpływać na insulinooporność i wysoki poziom cukru we krwi.

6.Spowalnia rozwój choroby Alzheimera

Niektórzy eksperci są przekonani, że kurkuma chroni mózg przed powszechnymi chorobami zwyrodnieniowymi, takimi jak choroba Alzheimera. Możliwe jest to dzięki zwiększonemu poziomowi BDNF, białka znajdującego się w mózgu oraz rdzeniu kręgowym, które odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowych komórek nerwowych i w usprawnieniu komunikacji pomiędzy komórkami nerwowymi.

7.Wspomaga leczenie depresji

Podobnie, jak w przypadku choroby Alzheimera, również depresja ma związek z niskim poziomem BDNF. Kurkuma nie tylko zwiększa poziom białka, znajdującego się w mózgu oraz rdzeniu kręgowym, ale też poprawia, leczy, a nawet zapobiega poważnym zaburzeniom depresyjnym.

8.Skutecznie łagodzi ból

Kurkuma posiada właściwości uśmierzające ból, przez co nazywana jest także „pogromcą bólu”. Udowodniono, że przyspiesza gojenie się ran, a także pomaga zmniejszyć bóle pooperacyjne, bóle związane z poparzeniami, ranami, stanami zapalnymi stawów czy urazami nerwu kulszowego. Warto wiedzieć, że kurkuma łagodzi również bóle menstruacyjne.

9.Zapobiega zwyrodnieniom oka

Badania naukowców z Imperial College London wykazały, że krople do oczu zawierające  w swoim składzie kurkuminę,  nie tylko łagodzą objawy poważnej choroby zwyrodnieniowej oczu, jaką jest jaskra, ale również są w stanie cofnąć jej rozwój we wczesnym stadium choroby.

10.Wspomaga leczenie nieswoistego zapalenia jelit

Jednymi z najczęstszych postaci nieswoistego zapalenia jelit są wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz choroba Leśniowskiego-Crohna, na przyczynę których wpływ mogą mieć m.in. stres i niezdrowa dieta. Po przeprowadzeniu wielu badań dotyczących właściwości zdrowotnych kurkumy, zauważono, że pacjenci, którzy spożywali kurkumę, doświadczyli rzadszych nawrotów choroby, a dolegliwości, z jakimi się zmagają, są mnie dokuczliwe, niż w przypadku osób, które nie spożywały kurkumy.

11.Poprawia kondycję skóry

Kurkumina dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, przeciwdrobnoustrojowym i przeciwutleniającym jest „środkiem” wspomagającym leczeniem problemów skórnych takich, jak:  trądzik, atopowe zapalenie skóry, a nawet łuszczyca, o czym informuje magazyn Open Access Macedonian Journal of Medical Sciences.

12.Chroni organizm przed wolnymi rodnikami

Przeciwutleniacze wspomagają ochronę organizmu przed uszkodzeniami powodowanymi przez zanieczyszczenia środowiska, dym papierosowym chemikalia przemysłowe i wolne rodniki, czyli cząsteczki naturalnie występujące w organizmie człowieka, których nadmiar nie tylko przyspiesza proces starzenia się organizmu, przyczynia się do powstawania różnych chorób, a nawet może niszczyć DNA w organizmie. Przyprawy bogate w przeciwutleniacze takie, jak kurkuma, mogą odgrywać istotną rolę w ochronie przed szkodliwym działaniem  wolnych rodników. Kurkuma potrafi  „wyłapywać” różnego rodzaju wolne rodniki i jest w stanie kontrolować enzymy, które je neutralizują.

13.Działa przeciwstarzeniowo

Pomimo tego, że nadal nie udowodniono, żeby kurkuma bezpośrednio wpływała na naszą długowieczność, to jednak dzięki zwalczaniu stanu zapalnego, ochronie przed wolnymi rodnikami,  potencjalnymi opóźnieniami zwyrodnień mózgu, można uznać ją za suplement, który skutecznie opóźnia proces starzenia się organizmu.

 

Uwaga! Warto spożywać kurkumę z pieprzem oraz unikać podgrzawania jej powyżej 50 stopni.