Czy warto jeść arbuzy?
Arbuz aż w 90% składa się z wody, dzięki czemu stanowi nie tylko orzeźwiającą, ale też niskokaloryczną przekąskę. Warto jeść arbuzy, ponieważ zawierają sporą ilość przeciwutleniaczy, z których najcenniejszy to likopen (zawierają go więcej niż słynące z tego pomidory). Likopen chroni nas przed nowotworami i chorobami serca.
Słodki, czerwony miąższ to naturalne źródło ważnych dla nas witamin: A i C, które wzmacniają cały organizm, chroniąc przed drobnymi przeziębieniami jak i nowotworami. Ponadto witaminy te wpływają dobroczynnie na serce i układ nerwowy.
Ze względu na dużą zawartość wody, owoce te wykazują działanie moczopędne oraz przeciwbakteryjne, co sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu.
Arbuzy to bogate źródło aminokwasów i soli mineralnych, z których najważniejsze to potas i magnez. Związki te wzmacniają układ nerwowy, dotleniają mózg, obniżają ciśnienie krwi i chronią przed chorobami serca.
Badania przeprowadzone przez hiszpańskich naukowców wykazały, że arbuz zjedzony przed treningiem pozwala uniknąć zakwasów i przyspiesza regenerację potreningową ze względu na zawartość L-cytruliny – aminokwasu wpływającego na wytrzymałość mięśni. Najlepiej zjeść niedużą porcję na godzinę/półtorej godziny przed treningiem.
Jak wybrać dobrego arbuza w sklepie?
– Arbuzy sprzedawane w całości w pierwszej kolejności należy dokładnie obejrzeć. Sprawdźmy, czy nie ma wgnieceń. Świeży arbuz będzie ciemnozielony, twardy i jędrny na całej długości, bez uszkodzeń.
– Zrób test dźwięku. Jeśli arbuz jest dojrzały, po stuknięciu w niego palcami usłyszysz „dudniący” dźwięk niczym z bębenka.
– Idealny arbuz powinien być dość ciężki, ponieważ składa się głównie z wody. Zbyt lekkie owoce odłóż. Mogą okazać się niedojrzałe.
– Obejrzyj miejsce gdzie arbuz łączył się z łodygą. Plamka powinna być w kolorze żółtym. Biała oznacza, że arbuz jeszcze nie dojrzał.
– Jeżeli arbuz jest przekrojony, zwróć uwagę na jego kolor. Im bardziej intensywna barwa, tym większą będziesz mieć pewność, że owoc zawiera cenny likopen.
– W przypadku przekrojonych arbuzów upewnij się, czy pestki są czarne. Miąższ nie powinien być też suchy. Wybieraj egzemplarze soczyste i wyglądające okazale.