Minerały, których nie może zabraknąć w naszej diecie
Od zawsze mówi się, jak ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu są nie tylko witaminy, ale również minerały. Pełnią one w organizmie bardzo ważne, określone funkcje , wchodząc między innymi w skład hormonów, płynów ustrojowych, komórek czy enzymów.
Składniki mineralne można podzielić na dwie grupy, biorąc pod uwagę dzienne zapotrzebowanie na nie:
- Makroelementy, których dzienne zapotrzebowanie wynosi więcej jak 100 mg. Są to np. magnez, wapń, potas, chlor, fosfor, sód.
- Mikroelementy (tzw. pierwiastki śladowe), których dzienne zapotrzebowanie wynosi mniej jak 100 mg. Są to np. mangan, żelazo, cynk, jod, selen, chrom, fluor, miedź.
Są osoby, które decydują się na sztuczną suplementację składników mineralnych. Warto jednak przyjrzeć się bliżej minerałom i poszukać ich naturalnych źródeł. W naturalnej postaci są nie tylko łatwiej wchłaniane, smaczniejsze i tańsze, ale co najważniejsze – to właśnie z nich organizm czerpie najwięcej korzyści. W owocach, warzywach i wielu produktach spożywczych znajduje się o wiele więcej minerałów, witamin i związków, których nie ma w pigułkach.
Jakie ważne dla organizmu są poszczególne składniki mineralne i gdzie znajdziemy ich naturalne źródła?
Magnez
Najważniejsze funkcje jakie pełni w organizmie:
- Wspomaga przemianę materii,
- Reguluje sen,
- Pobudza apetyt,
- Chroni organizm przed zakwaszeniem,
- Działa rozszerzająco i ochronnie na naczynia krwionośne,
- Zmniejsza pobudliwość mięśnia sercowego,
- Działa przeciwzakrzepowo,
- Uspokaja,
- Wspomaga koncentrację,
- Działa przeciwstresowo.
Sprawdź poziom magnezu w swoim organizmie!
Naturalne źródła magnezu: czerwone mięso, szpinak, pestki dyni, rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica), kakao, czekolada, kukurydza, kasza gryczana, kasza jęczmienna, soja, mąka sojowa, mąka pełnoziarnista, czerwone mięso, halibut, łosoś, otręby pszenicy.
Dowiedz się więcej o właściwościach magnezu!
Potas
- Bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych,
- Bierze udział w metabolizmie węglowodanów,
- Wzmaga produkcję insuliny,
- Wspomaga trawienie,
- Wspomaga proces przemiany materii,
- Reguluje równowagę wodną organizmu,
- Utrzymuje prawidłowy rytm serca,
- Utrzymuje prawidłowe ciśnienie osmotyczne,
- Wspomaga pracę mózgu,
- Ułatwia myślenie i koncentrację,
- Wspomaga zaopatrywanie mózgu w tlen.
Sprawdź poziom potasu w swoim organizmie!
Naturalne źródła potasu: szpinak, orzechy, daktyle, awokado, brokuły, kapusta, marchew, ziemniaki, pomidory, warzywa zielone, cytrusy, banany, morele, melon, pestki słonecznika.
Żelazo
- Bierze udział w metabolizmie organizmu,
- Bierze udział w syntezie DNA,
- Jest niezbędny do budowy skóry, włosów i paznokci,
- Wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego,
- Zapobiega anemii.
Sprawdź poziom żelaza w swoim organizmie!
Naturalne źródła żelaza: otręby, tuńczyk, sardynki, krewetki, mięso drobiowe, wątroba, nerki, jaja (żółtko), mleko, brokuły, szpinak, warzywa strączkowe, nasiona dyni.
Wapń
- Niezbędny do prawidłowego tworzenia się i funkcjonowania zębów i kości,
- Wspomaga metabolizm energetyczny,
- Wspomaga proces prawidłowego krzepnięcia krwi,
- Uczestniczy w procesie podziału i specjalizacji komórek,
- Korzystnie wpływa na układ nerwowy,
- Odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcie krwi, regulacji rytm serca, mechanizmie skurczu mięśni,
- Zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworów (np. raka jelita grubego), tworzenia się kamieni nerkowych.
Sprawdź poziom stężenia wapnia w swoim organizmie!
Naturalne źródła wapnia: mleko, produkty mleczne, biały ser wiejski, ser żółty, łosoś, sardynki, napoje sojowe, tofu, warzywa liściaste, sok pomarańczowy.
Cynk
- Uczestniczy w syntezie DNA i RNA,
- Odpowiada za prawidłowy wzrost,
- Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
- Chroni organizm przed wolnymi rodnikami,
- Usuwa z organizmu toksyny,
- Odpowiada za zdrowy wygląd skóry, włosów, paznokci,
- Wspomaga leczenie ran,
- Wspomaga leczenie oparzeń,
- Uczestniczy w produkcji insuliny,
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządów płciowych.
Sprawdź poziom cynku w swoim organizmie!
Naturalne źródła cynku: chude mięso, dziczyzna, wątróbka, homar, krab, chude mleko, jaja (żółtko), orzechy, mąka pełnoziarnista, soja, sezam, zielone warzywa.
Chrom
- Reguluje poziom cholesterolu we krwi,
- Reguluje poziom kwasów tłuszczowych,
- Uczestniczy w metabolizmie glukozy,
- Przyspiesza spalanie tłuszczów,
- Hamuje apetyt,
- Wykazuje działanie przeciwbólowe (np. w bólach głowy),
- Zapobiega miażdżycy,
- Uspokaja i zmniejsza rozdrażnienie.
Sprawdź poziom chromu w swoim organizmie!
Naturalne źródła chromu: drożdże, jaja, wołowina gotowana, czerwone wino, indyk, podroby, brokuły, zielony groszek, bazylia, ziemniaki, pomidory, jabłka, banany, jabłka.
Miedź
- Wspomaga pracę układu nerwowego,
- Uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek,
- Uczestniczy w produkcji kolagenu i kości,
- Odpowiada za prawidłowy pigment skóry, oczu oraz włosów,
- Uczestniczy w procesie gojenia się ran,
- Wzmacnia zęby i kości,
- Pomaga zapobiegać anemii.
Sprawdź stężenie miedzi w swoim organizmie!
Naturalne źródła miedzi: wątróbka, owoce morza, pistacje, sezam, migdały, fasola, produkty pełnoziarniste.
Fosfor
- Jest budulcem kości i zębów,
- uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych w organizmie,
- uczestniczy w procesie przekazywania informacji genetycznej,
- uczestniczy w procesach przemian energetycznych,
- wspomaga prawidłową pracę mięśnia sercowego.
Sprawdź stężenie fosforu w swoim organizmie!
Naturalne źródła fosforu: kurczak, indyk, ryby, homar, jaja, jogurt, zielone warzywa, brokuły, groszek, żółty ser, biały ser wiejski, orzechy, migdały.
Selen
- Jest przeciwutleniaczem,
- Uczestniczy w eliminacji metali ciężkich i wolnych rodników,
- Wykazuje działanie przeciwbólowe (np. w reumatoidalnym zapaleniu stawów),
- Uczestniczy w przemianie hormonów tarczycy,
- Minimalizuje ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów (m.in. raka piersi),
- Zwiększa odporność organizmu,
- Wspomaga leczenie depresji.
Sprawdź stężenie selenu w swoim organizmie!
Naturalne źródła selenu: mięso, ryby – szczególnie łosoś i tuńczyk, jaja, produkty pełnoziarniste, orzechy brazylijskie,
Chlor
- Uczestniczy w regulacji gospodarki wodnej,
- Uczestniczy w procesie regulacji równowagi kwasowo-zasadowej,
- Wspomaga pracę serca,
- Aktywuje enzymy trawienne,
- Uczestniczy w procesie produkcji kwasu solnego w żołądku,
- Wspomaga wchłanianie witaminy B12.
Sprawdź stężenie chloru w swoim organizmie!
Źródła chloru: sól kuchenna i produkty żywnościowe zawierające w swoim składzie sól (np. sklepowe wędliny, ser żółty, solony twarożek).
Sód
- Uczestniczy w regulacji gospodarki wodnej,
- Wpływa na równowagę kwasowo-zasadową,
- Wspomaga prawidłowe przesyłanie impulsów nerwowych,
- Zwiększa wydzielanie soków trawiennych.
Sprawdź stężenie sodu w swoim organizmie!
Naturalne źródła sodu: sery twarogowe, sery topione, sery dojrzewające, pieczywo, płatki owsiane, otręby pszenne, przetwory mięsne.
Mangan
- Uczestniczy w odbudowie kości i skóry,
- Odpowiada za mocne kości,
- Wpływa na procesy reprodukcyjne,
- Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
- Uczestniczy w procesie prawidłowego trawienia pokarmów,
- Ułatwia wchłanianie żelaza,
- Podnosi libido.
Naturalne źródła manganu: suche nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż brązowy, orzechy (arachidowe, laskowe, włoskie), kakao, płatki owsiane, pestki dyni, nasiona słonecznika, korzeń pietruszki, natka pietruszki, brokuły.
Jod
- Reguluje przemiany energetyczne w organizmie,
- Niezbędny do prawidłowego wzrostu,
- Wpływa na prawidłowy rozwój narządów płciowych,
- Wspomaga produkcję hormonów tarczycy,
- Wspomaga płodność.
Sprawdź stężenie jodu w swoim organizmie!
Naturalne źródła jodu: ryby morskie, owoce morza, sól kuchenna jodowana, białe wino, wino czerwone, marchew karotka, kawior, pieczarki, szpinak.