ETER-MED Gdańsk

Podstawowa i specjalistyczna opieka zdrowotna w Gdańsku, Straszynie i Cedrach Wielkich

Rak prostaty – jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na jeden z najczęstszych nowotworów?

Rak jądra - jeden z najczęściej występujących nowotworów u młodych mężczyzn. Pobrano z 123rf.com
4.6/5

Pomimo tego, że nadal nie wynaleziono sposobu, który pozwoliłby zapobiec zachorowaniu na raka prostaty, to istnieje kilka naturalnych metod zmniejszających ryzyko choroby. Nie powinno być dla nikogo zaskoczeniem, jeśli w pierwszej kolejności wymieni się tu zdrowe odżywianie, utrzymanie prawidłowej wagi ciała, aktywność fizyczną czy unikanie używek.

Według Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC), rak gruczołu krokowego jest jednym z najczęstszych typów nowotworów, które atakują mężczyzn w Stanach Zjednoczonych.  Choroba ta jest bardzo niebezpieczna, ale nie zawsze musi być śmiertelna. Mężczyźni zmagający się z rakiem stercza mają szansę przeżycia kilku, a nawet kilkunastu lat, ale konsekwencje związane z chorobą znacznie odbiją się na jakości ich życia.

Jak w naturalny sposób można zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór?

American Cancer Society głośno mówi o tym, że aby zapobiec zachorowaniu na raka, należy przede wszystkim przyjrzeć się swojemu stylowi życia i sposobie odżywiania się, i jeśli zachodzi taka potrzeba, należy wprowadzić zmiany. Warto wiedzieć, że jeśli zamierzamy zmniejszyć ryzyko zachorowania w inny sposób, to jednak bez zdrowej diety i odpowiedniego programu ćwiczeń, może się to nie udać.

Produkty, których nie powinno zabraknąć w codziennej diecie to:

  • Produkty sojowe zawierające izoflawony, substancje wspomagające walkę z rakiem, np. mleko sojowe, soja, tofu, olej sojowy, groszek sojowy, miso, prażone ziarna soi,
  • Inne produkty zawierające izoflawony: ciecierzyca, fasola, soczewica, kiełki lucerny,
  • Kwasy tłuszczowe Omega-3 – nie tylko zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, ale też zwiększają naturalną odporność organizm. Naukowcy Uniwersytetu Kalifornijskiego San Francisco w 2009 roku opublikowali wyniki badań świadczące o korzystnym wpływie wyżej wymienionych kwasów na funkcjonowanie prostaty. Omega-3 występują w tłustych rybach morskich, orzechach włoskich, owocach morza, nasionach lnu, migdałach, ziarnach chia, awokado czy zielonych warzywach,
  • Pomidory – najlepiej jeść je przetworzone, gotowane, konserwowane – zawierają przeciwutleniacz likopen, który nie tylko zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór gruczołu krokowego, ale tez raka żołądka czy płuc, a dodatkowo chronią przed zakrzepami i chorobami skóry,
  • Czerwone owoce – arbuzy, morele, grejpfruty, owoce dzikiej róży, owoce gujawy – również zawierają likopen – naturalny pomarańczowo-czerwony barwnik, chroniący organizm przed wieloma chorobami,
  • Kawa – badania dotyczące zależności pomiędzy piciem kawy, a zachorowaniem na raka prostaty prowadzili naukowcy ze Szwecji oraz Singapuru. Jak się okazało, mężczyźni, którzy spożywali sześć filiżanek kawy dziennie, aż o 20 procent rzadziej zapadali na nowotwór gruczołu krokowego, niż Panowie, którzy wcale nie pili kawy.

Prawdopodobnie to właśnie kwasy fenolowe (przeciwutleniacze) zawarte w kawie odpowiadają za jej przeciwnowotworowe właściwości,

  • Zielona herbata – warto ją spożywać zamiast codziennej czarnej herbaty. Naukowcy z Moffitt Cancer Center of Florida twierdzą, że występujące w zielonej herbacie katechiny skutecznie blokują wzrost komórek nowotworowych.

Poza produktami, które warto wprowadzić do diety, trzeba wymienić również te, których spożywanie powinno się znacznie ograniczyć. Są to:

  • witamina E i selen razem połączone (np. w suplementach diety),
  • nadmierne ilości cukrów i węglowodanów – mają one ogromny wpływ na poziom insuliny w organizmie,
  • tłuszcze zawierające duże ilości kwasów omega-6,
  • ryby hodowlane,
  • smażone i grillowane potrawy, zwłaszcza mięsa (drób, wołowina czy wieprzowina poddane wysokiej temperaturze, mogą wytwarzać substancje chemiczne, które powodują zmiany w DNA, a tym samym zwiększają ryzyko zachorowania na raka),
  • pasteryzowany nabiał zwierzęcy,

Rak prostaty jest niebezpieczną chorobą,  dlatego poza zdrowym odżywianiem i aktywnością fizyczną, warto regularnie kontrolować swój stan zdrowia u specjalistów. Częstsze kontrole lekarskie zalecane są mężczyznom, którzy należą do jednej (lub kilku) z poniższych grup:

  • mężczyźni, którzy ukończyli 65 rok życia – około 60% rozpoznań choroby dotyczy właśnie mężczyzn, którzy ukończyli 65 lat,
  • predyspozycje genetyczne – jeśli u dziadka, ojca czy brata wystąpił rak gruczołu krokowego, również istnieje zwiększone ryzyko zachorowania,
  • pochodzenie – na zachorowania najbardziej narażeni są mężczyźni pochodzenia afroamerykańskiego, a kolejno kaukaskiego i latynoskiego,
  • mężczyźni, których dieta jest bogata w cukry i tłuszcze,
  • mężczyźni, których dieta jest uboga w warzywa i owoce,
  • mężczyźni pracujący i przebywający w środowisku, gdzie jest częsty kontakt z chemikaliami przemysłowymi.

Osoby, które należą do powyższych grup ryzyka, a także mężczyźni, chcący skontrolować swój stan zdrowia u specjalisty, powinni umówić się na konsultację do lekarza urologa– specjalisty zajmującego się diagnostyką i leczeniem chorób układu moczowego dorosłych oraz męskich narządów płciowych.

Warto też wykonać podstawowe badanie przesiewowe, które pozwoli ocenić ryzyko wystąpienia przerostu lub raka prostaty – badanie laboratoryjne Marker PSA. Wykonanie tego badania zaleca się każdemu mężczyźnie, który ukończył 50 rok życia.