Ocena: 4.9 / 5.0

Rak prostaty – jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na jeden z najczęstszych nowotworów?

Pomimo tego, że nadal nie wynaleziono sposobu, który pozwoliłby zapobiec zachorowaniu na raka prostaty, to istnieje kilka naturalnych metod zmniejszających ryzyko choroby. Nie powinno być dla nikogo zaskoczeniem, jeśli w pierwszej kolejności wymieni się tu zdrowe odżywianie, utrzymanie prawidłowej wagi ciała, aktywność fizyczną czy unikanie używek.

Według Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC), rak gruczołu krokowego jest jednym z najczęstszych typów nowotworów, które atakują mężczyzn w Stanach Zjednoczonych.  Choroba ta jest bardzo niebezpieczna, ale nie zawsze musi być śmiertelna. Mężczyźni zmagający się z rakiem stercza mają szansę przeżycia kilku, a nawet kilkunastu lat, ale konsekwencje związane z chorobą znacznie odbiją się na jakości ich życia.

Rak prostaty – jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na jeden z najczęstszych nowotworów?

Rak prostaty – jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na jeden z najczęstszych nowotworów?

Jak w naturalny sposób można zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór?

American Cancer Society głośno mówi o tym, że aby zapobiec zachorowaniu na raka, należy przede wszystkim przyjrzeć się swojemu stylowi życia i sposobie odżywiania się, i jeśli zachodzi taka potrzeba, należy wprowadzić zmiany. Warto wiedzieć, że jeśli zamierzamy zmniejszyć ryzyko zachorowania w inny sposób, to jednak bez zdrowej diety i odpowiedniego programu ćwiczeń, może się to nie udać.

Produkty, których nie powinno zabraknąć w codziennej diecie to:

  • Produkty sojowe zawierające izoflawony, substancje wspomagające walkę z rakiem, np. mleko sojowe, soja, tofu, olej sojowy, groszek sojowy, miso, prażone ziarna soi,
  • Inne produkty zawierające izoflawony: ciecierzyca, fasola, soczewica, kiełki lucerny,
  • Kwasy tłuszczowe Omega-3 – nie tylko zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, ale też zwiększają naturalną odporność organizm. Naukowcy Uniwersytetu Kalifornijskiego San Francisco w 2009 roku opublikowali wyniki badań świadczące o korzystnym wpływie wyżej wymienionych kwasów na funkcjonowanie prostaty. Omega-3 występują w tłustych rybach morskich, orzechach włoskich, owocach morza, nasionach lnu, migdałach, ziarnach chia, awokado czy zielonych warzywach,
  • Pomidory – najlepiej jeść je przetworzone, gotowane, konserwowane – zawierają przeciwutleniacz likopen, który nie tylko zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór gruczołu krokowego, ale tez raka żołądka czy płuc, a dodatkowo chronią przed zakrzepami i chorobami skóry,
  • Czerwone owoce – arbuzy, morele, grejpfruty, owoce dzikiej róży, owoce gujawy – również zawierają likopen – naturalny pomarańczowo-czerwony barwnik, chroniący organizm przed wieloma chorobami,
  • Kawa – badania dotyczące zależności pomiędzy piciem kawy, a zachorowaniem na raka prostaty prowadzili naukowcy ze Szwecji oraz Singapuru. Jak się okazało, mężczyźni, którzy spożywali sześć filiżanek kawy dziennie, aż o 20 procent rzadziej zapadali na nowotwór gruczołu krokowego, niż Panowie, którzy wcale nie pili kawy.

Prawdopodobnie to właśnie kwasy fenolowe (przeciwutleniacze) zawarte w kawie odpowiadają za jej przeciwnowotworowe właściwości,

  • Zielona herbata – warto ją spożywać zamiast codziennej czarnej herbaty. Naukowcy z Moffitt Cancer Center of Florida twierdzą, że występujące w zielonej herbacie katechiny skutecznie blokują wzrost komórek nowotworowych.

Poza produktami, które warto wprowadzić do diety, trzeba wymienić również te, których spożywanie powinno się znacznie ograniczyć. Są to:

  • witamina E i selen razem połączone (np. w suplementach diety),
  • nadmierne ilości cukrów i węglowodanów – mają one ogromny wpływ na poziom insuliny w organizmie,
  • tłuszcze zawierające duże ilości kwasów omega-6,
  • ryby hodowlane,
  • smażone i grillowane potrawy, zwłaszcza mięsa (drób, wołowina czy wieprzowina poddane wysokiej temperaturze, mogą wytwarzać substancje chemiczne, które powodują zmiany w DNA, a tym samym zwiększają ryzyko zachorowania na raka),
  • pasteryzowany nabiał zwierzęcy,
Rak prostaty - badania

Rak prostaty – badania

Rak prostaty jest niebezpieczną chorobą,  dlatego poza zdrowym odżywianiem i aktywnością fizyczną, warto regularnie kontrolować swój stan zdrowia u specjalistów. Częstsze kontrole lekarskie zalecane są mężczyznom, którzy należą do jednej (lub kilku) z poniższych grup:

  • mężczyźni, którzy ukończyli 65 rok życia – około 60% rozpoznań choroby dotyczy właśnie mężczyzn, którzy ukończyli 65 lat,
  • predyspozycje genetyczne – jeśli u dziadka, ojca czy brata wystąpił rak gruczołu krokowego, również istnieje zwiększone ryzyko zachorowania,
  • pochodzenie – na zachorowania najbardziej narażeni są mężczyźni pochodzenia afroamerykańskiego, a kolejno kaukaskiego i latynoskiego,
  • mężczyźni, których dieta jest bogata w cukry i tłuszcze,
  • mężczyźni, których dieta jest uboga w warzywa i owoce,
  • mężczyźni pracujący i przebywający w środowisku, gdzie jest częsty kontakt z chemikaliami przemysłowymi.

Osoby, które należą do powyższych grup ryzyka, a także mężczyźni, chcący skontrolować swój stan zdrowia u specjalisty, powinni umówić się na konsultację do lekarza urologa– specjalisty zajmującego się diagnostyką i leczeniem chorób układu moczowego dorosłych oraz męskich narządów płciowych.

Warto też wykonać podstawowe badanie przesiewowe, które pozwoli ocenić ryzyko wystąpienia przerostu lub raka prostaty – badanie laboratoryjne Marker PSA. Wykonanie tego badania zaleca się każdemu mężczyźnie, który ukończył 50 rok życia.