Witaminy z grupy B – ich podział, znaczenie dla organizmu i źródła występowania
Witaminy z grupy B pełnią bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Są to witaminy rozpuszczalne w wodzie, nie są ani wytwarzane, ani magazynowane w organizmie, dlatego należy pamiętać o ich regularnym dostarczaniu. Występują w większości produktów pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego.
Niedobory witamin z grupy B mogą spowodować m.in.:
- Niedokrwistość,
- Zaburzenia układu nerwowego,
- Zaburzenia koncentracji,
- Zaburzenia pracy serca,
- Osłabienie siły mięśniowej,
- Zmiany zapalne przewodu pokarmowego,
- Zmiany zwyrodnieniowe rdzenia kręgowego,
- Problemy żołądkowo-jelitowe,
- Zaburzenia trawienia,
- Drażliwość,
- Brak apetytu,
- Przemęczenie,
- Odbarwienia skóry,
- Łuszczenie się skóry,
- Wypadanie i przedwczesne siwienie włosów,
- Pęknięcia w kącikach ust,
- Drętwienie i mrowienie różnych części ciała,
- Skurcze łydek, pleców, nóg, palców.
Grupę witaminy B tworzy szereg związków chemicznych, które są oznaczane kolejnymi cyframi:
Witamina B1, czyli tiamina
- uczestniczy w odnowie białek,
- uczestniczy w produkcji energii w mitochondriach,
- wspomaga prace układu sercowo-naczyniowego,
- wspomaga leczenie półpaśca,
- wzmacnia układ odpornościowy organizmu,
- wspiera rozwój kości,
- bierze udział w przemianie węglowodanów,
- pomaga zwalczyć chorobę morską,
- uczestniczy w procesach energetycznych i neurofizjologicznych.
Jej głównym źródłem są: mięsa i wędliny, kasza gryczana, ryż, płatki owsiane, nasiona roślin strączkowych, groch, fasola, ziemniaki, orzechy brazylijskie, dynia, słonecznik, sezam, kapusta włoska i czerwona, szparagi.
Witamina B2, czyli ryboflawina
- wzmacnia odporność organizmu,
- bierze udział w procesie tworzenia erytrocytów,
- pomaga zwalczyć migrenę,
- wzmacnia wzrok,
- wspomaga leczenie chorób oczu,
- poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
- wspomaga leczenie anemii,
- wspomaga leczenie chorób jamy ustnej.
Jej głównym źródłem są: mleko, kefiry, jogurty naturalne, białe sery, przetwory mleczne, jaja, przetwory zbożowe, drób.
Witamina B3, czyli niacyna lub witamina PP
- chroni przed bólami głowy i apatia,
- chroni przed schorzeniami skórnymi,
- uczestniczy w procesie spalania węglowodanów, tłuszczów i białek,
- uczestniczy w syntezie hormonów płciowych,
- uczestniczy w syntezie kortyzolu, tyroksyny i insuliny,
- uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi,
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- zapobiega zaburzeniom żołądkowo-jelitowym,
- wspomaga leczenie schizofrenii,
- warunkuje prawidłową prace mózgu,
- utrzymuje we właściwym stanie nabłonek skórny.
Jej głównym źródłem są: mięso, wędliny, rośliny strączkowe, ziemniaki, ryby, mleko.
Witamina B4, czyli cholina
- odpowiada za tworzenie i utrzymanie prawidłowej struktury komórek,
- jest barierą dla wolnych rodników,
- odpowiada za kontrolowanie funkcji mięśni,
- wspomaga wytwarzanie hormonów,
- zapewnia właściwą lepkość krwi,
- wspomaga pracę układu oddechowego,
- wspomaga pracę serca,
- wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu,
- wspomaga pracę mózgu związaną z pamięcią,
- bierze udział w regulacji gospodarki lipidowej,
- wspomaga leczenie niestrawności.
Jej głównym źródłem są: warzywa strączkowe, warzywa liściaste, podroby, serce, móżdżek, wątroba, żółtko jaj, orzechy, drożdże.
Witamina B5, czyli pantotenowy
- uczestniczy w przemianach związanych z gospodarką energetyczną organizmu,
- uczestniczy w metabolizmie węglowodanów,
- uczestniczy w syntezie kortykosteroidów,
- uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych,
- uczestniczy w syntezie cholesterolu,
- uczestniczy w syntezie hormonów sterydowych,
- uczestniczy w syntezie witaminy A i witaminy D,
- zwiększa wytwarzanie żółci,
- zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek,
- łagodzi objawy artretyzmu,
- zapobiega łysieniu i siwieniu włosów,
- łagodzi stany zapalne,
- wzmacnia system odpornościowy organizmu,
- zapobiega skutkom ubocznym leczenia antybiotykami.
Jej głównym źródłem są: warzywa liściaste, rośliny strączkowe, jaja, mięso, grzyby, rośliny strączkowe, mleczko pszczele.
Witamina B6, czyli pirydoksyna
- łagodzi skutki uboczne antykoncepcji,
- jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania tkanki nerwowej,
- ułatwia wchłanianie białka,
- uczestniczy w przemianach witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
- wpływa na glikogeneze i glikogenolizę w mięśniach,
- wpływa na produkcję hemoglobiny, wpływa na ciśnienie krwi
- łagodzi nocne kurcze mięśni,
- wspomaga odporność,
- uczestniczy w tworzeniu przeciwciał,
- wspomaga leczenie autyzmu.
Jej głównym źródłem są: rośliny strączkowe, ryby, mięso, ziarna zbóż, warzywa liściaste, banany, soja, orzechy.
Sprawdź poziom witaminy B6 w swoim organizmie!
Witamina B7, czyli biotyna lub witamina H
- uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych,
- odgrywa ważną rolę w przemianie glukozy,
- stabilizuje poziom glukozy we krwi,
- wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój organizmu,
- wpływa na prawidłowy stan skóry,
- leczy stany zapalne skóry,
- zapobiega siwieniu i wypadaniu włosów,
- uczestniczy w procesach tworzenia hemoglobiny,
- wspomaga pracę układu pokarmowego.
Jej głównym źródłem są: drób, wątroba, nerki, żółtka jaj, grzyby, mleko, warzywa takie jak: buraki, groch, marchew, kalafior, szpinak, pomidory, owoce takie jak: banany, melony, arbuzy, winogrona, brzoskwinie.
Witamina B8, czyli inozytol
- reguluję pracę mięśni,
- wspomaga i reguluje pracę enzymów,
- bierze udział w przemianie cholesterolu,
- bierze udział w syntezie glukozy,
- obniża ciśnienie krwi wywołane stresem,
- ułatwia zasypianie,
- działa odprężająco,
- uczestniczy w przenoszeniu impulsów nerwowych,
- zapobiega łysieniu i wypadaniu włosów,
- wzmacnia cebulki włosów,
- zapobiega zaparciom.
Jej głównym źródłem są: otręby pszenne, jaja, mleko, drożdże piwne, produkty pełnoziarniste, mleko, wątroba, serce, móżdżek, cytrusy, kapusta, fasola.
Witamina B9, czyli kwas foliowy
- Jest niezbędna do prawidłowego rozwoju wszystkich komórek w organizmie,
- zapobiega wadom wrodzonym płodu,
- zapobiega wadom neurologicznym płodu,
- wspomaga pracę układu krwionośnego,
- zapobiega anemii,
- wspomaga pracę układu nerwowego,
- ma znaczny wpływ na metabolizm homocysteiny.
Jej głównym źródłem są: drożdże, żółtka jaj, warzywa zielone (brokuły, brukselka, szpinak, szparagi, sałata), groch, fasola, soja, otręby pszenne, chleb razowy, cytrusy.
Witamina B12, czyli kobalamina
- wspomaga pracę układu nerwowego,
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie szpiku kostnego,
- reguluje syntezy DNA i RNA,
- zmniejsza poziom lipidów we krwi,
- uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku,
- odpowiada za metabolizm białek, tłuszczu i węglowodanów,
- uczestniczy w syntezie neuroprzekaźnika serotoniny,
- bierze udział w utrzymaniu stabilności genów człowieka,
- zwiększa apetyt u dzieci,
- pomaga w uczeniu się,
- wspomaga leczenie choroby Alzheimera,
- zapobiega chorobom psychicznym.
Jej głównym źródłem są: podroby, mleko, przetwory mleczne, żółtko jaj, pieczarki, ryby, kiełki zbóż, małże, sery pleśniowe.
Sprawdź poziom witaminy B12 w swoim organizmie!
Witamina B13, czyli kwas orotowy
- ułatwia metabolizm kwasu foliowego i witaminy B12,
- jest skuteczną barierą dla mikotoksyn,
- pomaga w leczeniu SM (stwardnienia rozsianego),
- odpowiada za zwiększony przyrost tkanki mięśniowej,
- wspomaga funkcjonowanie wątroby,
- chroni wątrobę przed marskością,
- rozrzedza żółć w wątrobie,
- zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie,
- Ze względu na brak badan dotyczących właściwości witaminy B13 należy podchodzić do niej ostrożnie.
Jej głównym źródłem są: szpinak, szczaw, warzywa korzeniowe, buraki, drożdże, serwatka, kwaśne mleko.
Witamina B17, czyli amigdalina
Jest bardzo kontrowersyjną witaminą, która według niektórych naukowców jest niezwykłym lekiem pomagającym w walce z rakiem. Inni naukowcy twierdzą, że amigdalina obarczona jest ryzykiem zatrucia cyjanowodorem. Bez wątpienia jej przyjmowanie wymaga konsultacji, a przede wszystkim zgody lekarskiej.
Jej głównym źródłem są: pestki moreli, pestki wiśni, pestki migdałowca, pestki pigwy, pestki brzoskwiń, pestki śliwy.