ETER-MED Gdańsk

Podstawowa i specjalistyczna opieka zdrowotna w Gdańsku, Straszynie i Cedrach Wielkich

Witaminy z grupy B – ich podział, znaczenie dla organizmu i źródła występowania

Witaminy z grupy B
4.8/5

Witaminy z grupy B – ich podział, znaczenie dla organizmu i źródła występowania

Witaminy z grupy B. Pobrano z 123rf.com
Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B pełnią bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Są to witaminy rozpuszczalne w wodzie, nie są ani wytwarzane, ani magazynowane w organizmie, dlatego należy pamiętać o ich regularnym dostarczaniu. Występują w większości produktów pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego.

Niedobory witamin z grupy B mogą spowodować m.in.:

  • Niedokrwistość,
  • Zaburzenia układu nerwowego,
  • Zaburzenia koncentracji,
  • Zaburzenia pracy serca,
  • Osłabienie siły mięśniowej,
  • Zmiany zapalne przewodu pokarmowego,
  • Zmiany zwyrodnieniowe rdzenia kręgowego,
  • Problemy żołądkowo-jelitowe,
  • Zaburzenia trawienia,
  • Drażliwość,
  • Brak apetytu,
  • Przemęczenie,
  • Odbarwienia skóry,
  • Łuszczenie się skóry,
  • Wypadanie i przedwczesne siwienie włosów,
  • Pęknięcia w kącikach ust,
  • Drętwienie i mrowienie różnych części ciała,
  • Skurcze łydek, pleców, nóg, palców.

Grupę witaminy B tworzy szereg związków chemicznych, które są oznaczane kolejnymi cyframi:

Witamina B1, czyli tiamina

  • uczestniczy w odnowie białek,
  • uczestniczy w produkcji energii w mitochondriach,
  • wspomaga prace układu sercowo-naczyniowego,
  • wspomaga leczenie półpaśca,
  • wzmacnia układ odpornościowy organizmu,
  • wspiera rozwój kości,
  • bierze udział w przemianie węglowodanów,
  • pomaga zwalczyć chorobę morską,
  • uczestniczy w procesach energetycznych i neurofizjologicznych.

Jej głównym źródłem są: mięsa i wędliny, kasza gryczana, ryż, płatki owsiane, nasiona roślin strączkowych, groch, fasola, ziemniaki, orzechy brazylijskie, dynia, słonecznik, sezam, kapusta włoska i czerwona, szparagi.

Witamina B2, czyli ryboflawina

  • wzmacnia odporność organizmu,
  • bierze udział w procesie tworzenia erytrocytów,
  • pomaga zwalczyć migrenę,
  • wzmacnia wzrok,
  • wspomaga leczenie chorób oczu,
  • poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
  • wspomaga leczenie anemii,
  • wspomaga leczenie chorób jamy ustnej.

Jej głównym źródłem są: mleko, kefiry, jogurty naturalne, białe sery, przetwory mleczne, jaja, przetwory zbożowe, drób.

Witamina B3, czyli niacyna lub witamina PP

  • chroni przed bólami głowy i apatia,
  • chroni przed schorzeniami skórnymi,
  • uczestniczy w procesie spalania węglowodanów, tłuszczów i białek,
  • uczestniczy w syntezie hormonów płciowych,
  • uczestniczy w syntezie kortyzolu, tyroksyny i insuliny,
  • uczestniczy w  tworzeniu czerwonych ciałek krwi,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • zapobiega zaburzeniom żołądkowo-jelitowym,
  • wspomaga leczenie schizofrenii,
  • warunkuje prawidłową prace mózgu,
  • utrzymuje we właściwym stanie nabłonek skórny.

Jej głównym źródłem są: mięso, wędliny, rośliny strączkowe, ziemniaki, ryby, mleko.

Witamina B4, czyli cholina

  • odpowiada za tworzenie i utrzymanie prawidłowej struktury komórek,
  • jest barierą dla wolnych rodników,
  • odpowiada za kontrolowanie funkcji mięśni,
  • wspomaga wytwarzanie hormonów,
  • zapewnia właściwą lepkość krwi,
  • wspomaga pracę układu oddechowego,
  • wspomaga pracę serca,
  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu,
  • wspomaga pracę mózgu związaną z pamięcią,
  • bierze udział w regulacji gospodarki lipidowej,
  • wspomaga leczenie niestrawności.

Jej głównym źródłem są: warzywa strączkowe, warzywa liściaste, podroby, serce, móżdżek, wątroba, żółtko jaj, orzechy, drożdże.

Witamina B5, czyli pantotenowy

  • uczestniczy w przemianach związanych z gospodarką energetyczną organizmu,
  • uczestniczy w metabolizmie węglowodanów,
  • uczestniczy w syntezie kortykosteroidów,
  • uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych,
  • uczestniczy w syntezie cholesterolu,
  • uczestniczy w syntezie hormonów sterydowych,
  • uczestniczy w syntezie witaminy A i witaminy D,
  • zwiększa wytwarzanie żółci,
  • zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek,
  • łagodzi objawy artretyzmu,
  • zapobiega łysieniu i siwieniu włosów,
  • łagodzi stany zapalne,
  • wzmacnia system odpornościowy organizmu,
  • zapobiega skutkom ubocznym leczenia antybiotykami.

Jej głównym źródłem są: warzywa liściaste, rośliny strączkowe, jaja, mięso, grzyby, rośliny strączkowe, mleczko pszczele.

Witamina B6, czyli pirydoksyna

  • łagodzi skutki uboczne antykoncepcji,
  • jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania tkanki nerwowej,
  • ułatwia wchłanianie białka,
  • uczestniczy w przemianach witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
  • wpływa na glikogeneze i glikogenolizę w mięśniach,
  • wpływa na produkcję hemoglobiny, wpływa na ciśnienie krwi
  • łagodzi nocne kurcze mięśni,
  • wspomaga odporność,
  • uczestniczy w tworzeniu przeciwciał,
  • wspomaga leczenie autyzmu.

Jej głównym źródłem są: rośliny strączkowe, ryby, mięso, ziarna zbóż, warzywa liściaste, banany, soja, orzechy.

Sprawdź poziom witaminy B6 w swoim organizmie!

Witamina B7, czyli biotyna lub witamina H

  • uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych,
  • odgrywa ważną rolę w przemianie glukozy,
  • stabilizuje poziom glukozy we krwi,
  • wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój organizmu,
  • wpływa na prawidłowy stan skóry,
  • leczy stany zapalne skóry,
  • zapobiega siwieniu i wypadaniu włosów,
  • uczestniczy w procesach tworzenia hemoglobiny,
  • wspomaga pracę układu pokarmowego.

Jej głównym źródłem są: drób, wątroba, nerki, żółtka jaj, grzyby, mleko, warzywa takie jak: buraki, groch, marchew, kalafior, szpinak, pomidory, owoce takie jak: banany, melony, arbuzy, winogrona, brzoskwinie.

Witamina B8, czyli inozytol

  • reguluję pracę mięśni,
  • wspomaga i reguluje pracę enzymów,
  • bierze udział w przemianie cholesterolu,
  • bierze udział w syntezie glukozy,
  • obniża ciśnienie krwi wywołane stresem,
  • ułatwia zasypianie,
  • działa odprężająco,
  • uczestniczy w przenoszeniu impulsów nerwowych,
  • zapobiega łysieniu i wypadaniu włosów,
  • wzmacnia cebulki włosów,
  • zapobiega zaparciom.

Jej głównym źródłem są: otręby pszenne, jaja, mleko, drożdże piwne, produkty pełnoziarniste, mleko, wątroba, serce, móżdżek, cytrusy, kapusta, fasola.

Witamina B9, czyli kwas foliowy

  • Jest niezbędna do prawidłowego rozwoju wszystkich komórek w organizmie,
  • zapobiega wadom wrodzonym płodu,
  • zapobiega wadom neurologicznym płodu,
  • wspomaga pracę układu krwionośnego,
  • zapobiega anemii,
  • wspomaga pracę układu nerwowego,
  • ma znaczny wpływ na metabolizm homocysteiny.

Jej głównym źródłem są: drożdże, żółtka jaj, warzywa zielone (brokuły, brukselka, szpinak, szparagi, sałata), groch, fasola, soja, otręby pszenne, chleb razowy, cytrusy.

Witamina B12, czyli kobalamina

  • wspomaga pracę układu nerwowego,
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie szpiku kostnego,
  • reguluje syntezy DNA i RNA,
  • zmniejsza poziom lipidów we krwi,
  • uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku,
  • odpowiada za metabolizm białek, tłuszczu i węglowodanów,
  • uczestniczy w syntezie neuroprzekaźnika serotoniny,
  • bierze udział w utrzymaniu stabilności genów człowieka,
  • zwiększa apetyt u dzieci,
  • pomaga w uczeniu się,
  • wspomaga leczenie choroby Alzheimera,
  • zapobiega chorobom psychicznym.

Jej głównym źródłem są: podroby, mleko, przetwory mleczne, żółtko jaj, pieczarki, ryby, kiełki zbóż, małże, sery pleśniowe.

Sprawdź poziom witaminy B12 w swoim organizmie!

Witamina B13, czyli kwas orotowy

  • ułatwia metabolizm kwasu foliowego i witaminy B12,
  • jest skuteczną barierą dla mikotoksyn,
  • pomaga w leczeniu SM (stwardnienia rozsianego),
  • odpowiada za zwiększony przyrost tkanki mięśniowej,
  • wspomaga funkcjonowanie wątroby,
  • chroni wątrobę przed marskością,
  • rozrzedza żółć w wątrobie,
  • zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie,
  • Ze względu na brak badan dotyczących właściwości witaminy B13 należy podchodzić do niej ostrożnie.

Jej głównym źródłem są: szpinak, szczaw, warzywa korzeniowe, buraki, drożdże, serwatka, kwaśne mleko.

Witamina B17, czyli amigdalina

Jest bardzo kontrowersyjną witaminą, która według niektórych naukowców jest niezwykłym lekiem pomagającym w walce z rakiem. Inni naukowcy twierdzą, że amigdalina obarczona jest ryzykiem zatrucia cyjanowodorem. Bez wątpienia jej przyjmowanie wymaga konsultacji, a przede wszystkim zgody lekarskiej.

Jej głównym źródłem są: pestki moreli, pestki wiśni, pestki migdałowca, pestki pigwy, pestki brzoskwiń, pestki śliwy.