Ocena: 4.9 / 5.0

1455159_668037519884307_1855092480_nAronia – same witaminy!

Pierwsze doniesienia o leczniczych właściwościach jakie posiada aronia pochodzą z II poł. XX w. z ówczesnego Związku Radzieckiego. Jednak to pierwotni mieszkańcy Ameryki Północnej, z której wywodzi się aronia jako pierwsi docenili bogactwo witamin i cennych pierwiastków w niej zawartych. Obecnie w Rosji aronia jest uznawana za roślinę leczniczą, gdzie uprawiana jest na wielką skalę. Ogromne pola uprawne można również spotkać we wschodnich Niemczech, na Ukrainie oraz w Polsce. Fakt, że aronia bardzo korzystnie oddziałuje na nasze zdrowie, sprawia, że powinniśmy korzystać z niej jak najczęściej.
Ze względu na swoje imponujące właściwości aronia jest obecnie przedmiotem wielu badań naukowych poświęconych między innymi walce z rakiem czy chorobami układu krążenia.

Co kryje w sobie aronia?
Aronia jest bogata w:

  • witaminę E,
  • witaminę C,
  • witaminę B,
  • kwas foliowy,
  • beta karoten,
  • błonnik,
  • mikroelementy (np. potas, wapń, żelazo, magnez oraz cynk),
  • posiada ogromne ilości wtórnych substancji roślinnych.

Sok z aronii jest prawdziwym bogactwem polifenoli, między innymi antocyjanów i flawonoidów. W porównaniu do owoców bogatych w polifenole aronia ma się czym poszczycić. Ilość polifenoli w aronii jest blisko 10 razy większa niż w winogronach i niemal 20 razy większa niż w truskawkach czy malinach. To właśnie dzięki polifenolom aronia słynie ze swoich właściwości antyoksydacyjnych.

Aronia a zdrowie
Wiele doniesień mówi o skutecznym działaniu owoców aronii w leczeniu lub łagodzeniu dolegliwości oraz chorób takich jak:

  • choroby jelitowe,
  • choroby wątroby,
  • choroby skórne,
  • alergie,
  • cukrzyca,
  • gruźlica,
  • szkarlatyna,
  • infekcje dróg moczowych,
  • choroba tarczycy.

Zawarty w aronii sorbit – odpowiednik cukru, nie tylko korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi przez co świetnie nadaje się dla osób chorych na cukrzycę. Sorbit jest również idealną alternatywą dla zwykłego cukru minimalizując tym samym ryzyko próchnicy. Słodycz płynąca z aronii jest zatem nie tylko krzepiąca, ale i zdrowa.
Związki zawarte w aronii przyspieszają gojenie ran, poprawiają wzrok, a także regulują ciśnienie krwi. Bogactwo witamin doskonale wspiera organizm w walce z infekcjami oraz zwiększa ogólną odporność organizmu.
Działanie bioflawonoidów z aktywnością witaminy P w połączeniu z pozostałymi składnikami mineralnymi oraz witaminami, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w arteriach, działając przy tym również korzystnie na układ nerwowy.
Ponadto stwierdzono w aronii ogromny potencjał antyoksydacyjny zwalczający szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki. Wolne rodniki powstają w organizmie między innymi poprzez czynniki zewnętrzne np. działanie promieni UV czy promienie Rentgena. Wolne rodniki mogą się dostać do organizmu również poprzez jedzenie, picie czy dym papierosowy. Aby chronić się przed szkodliwym działaniem wolnych rodników należy zadbać o ich skuteczną neutralizację. Zawarte w aronii antocyjany posiadają ogromny potencjał antyoksydacyjny co daje doskonałe zdolności do absorbowania wolnych rodników.

Z aronii może zrobić:

  • sok,
  • syrop,
  • nalewkę,
  • kompot,
  • dżem,
  • galaretkę,
  • marmoladę,
  • konfiturę,
  • sos do mięsa,
  • przecier,
  • suszone owoce.