Ocena: 4.7 / 5.0

Budowanie odporności organizmu.

Aby układ odpornościowy skutecznie bronił nas przed infekcjami, trzeba o niego dbać każdego dnia.

– Hartowanie. Krótkotrwałe ochłodzenie ciała zwiększa jego wytrzymałość i pobudza układ odpornościowy do działania. Codzienne hartowanie sprawia, że organizm uczy się szybko reagować na zmieniające się warunki środowiska, m.in. temperaturę i obecność drobnoustrojów. Hartuj organizm stopniowo, ale systematycznie.

– Sen. Ważnym elementem odpoczynku jest zdrowy sen. Układ odpornościowy podlega rytmowi dobowemu wyznaczonemu przez dzień i noc. Osoby, które zarywają noce, są podatniejsze na infekcje.

– Aktywność fizyczna. Regularny ruch, zwłaszcza na powietrzu, pobudza układ odpornościowy do produkcji białych ciałek krwi, zwiększa zdolność limfocytów do podziału w odpowiedzi na wtargnięcie do organizmu chorobotwórczych drobnoustrojów oraz wspomaga proces termoregulacji, który jest podstawą hartowania.

– Spokój. Wieczorem wypisz na kartce stresujące sytuacje z całego dnia i określ swoje uczucia, które im towarzyszyły, np. złość, niepokój. W ten sposób rozładujesz stresujący bagażnik. Wnieś więcej optymizmu do swojego życia. Przypominaj sobie zabawne sytuacje, spotykaj się z pogodnymi ludźmi, obejrzyj komedię. Śmiech wyzwala pozytywne emocje, które zwiększają produkcję komórek odpornościowych i endorfin, naturalnych substancji przeciwzapalnych.

– Naturalne witaminy. Najważniejsza jest witamina C – pobudza produkcję interferonu, białka, które pomaga rozprawić się z zarazkami (cytrusy, brokuły, natka, porzeczki). Tak jak witamina E (oleje roślinne, ciemne pieczywo) i beta-karoten (marchew, morele) neutralizuje wolne rodniki. Witamina A (wątroba, jajka, masło) utrzymuje w dobrym stanie błonę śluzową oraz zwiększa liczbę komórek odpornościowych. Witaminy B (banany, awokado, mięso, ryby, nabiał, produkty pełnoziarniste) biorą udział w produkcji substancji niezbędnych do wzmocnienia obrony. Potrzebujesz żelaza (wątroba, mięso, fasola, brokuły, szpinak), selenu i cynku (pestki dyni, pieczywo razowe, podroby, kasza gryczana, wątróbka). Przynajmniej 2 razy w tygodniu jadaj ryby. Włącz do diety miód, cebulę, czosnek, kiełki, pij owocowe herbatki. Codziennie sięgaj po fermentowane produkty mleczne zawierające probiotyki.

Na zdrowie!