Podstawowa i specjalistyczna opieka zdrowotna w Gdańsku, Straszynie i Cedrach Wielkich
Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego?
4.6/5
Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego?
Nowotwór jelita grubego jest jednym z najczęściej występujących rodzajów raka w USA. Również w Polsce zachorowalność na ten nowotwór jest wysoka. Każdego roku przykrą diagnozę – rak jelita grubego słyszy około 16 tysięcy Polaków, a około 12 tysięcy z nich umiera. Niestety z każdym rokiem liczby te rosną.
Nowotwór okrężnicy i odbytnicy jest bardzo groźnym rodzajem raka. Są jednak rzeczy, które pomagają zminimalizować ryzyko zachorowania na tę chorobę i jak się okazuje, nie są one wcale trudne do zrealizowania.
Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego?
Wykonuj badania przesiewowe w kierunku raka jelita grubego. Niestety NFZ nie zapewnia takiej profilaktyki. Tego rodzaju testy umożliwiają wykrycie nowotworu jeszcze przed pojawieniem się pierwszych objawów. W badaniu przesiewowym w kierunku raka jelita grubego można wykryć zrosty i polipy, które wcześniej usunięte nie zdążą się przekształcić w nowotwór.
Wczesne rozpoznanie choroby daje większe szanse na jej wyleczenie. American Cancer Society zaleca wykonywanie badań przesiewowych wszystkim osobom, które ukończyły 50 rok życia.
Każdego dnia jedz owoce i warzywa.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw dziennie i tego samego zdania są amerykańscy naukowcy. Dieta zawierająca duże ilości warzyw, owoców, a także ziaren zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i raka odbytnicy.
Ogranicz spożywanie czerwonego mięsa.
Ogranicz spożywanie czerwonego mięsa- jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny, a także produktów wysoce przetworzonych, np. dań typu fast-food, dań typu instant, które mogą przyczynić się do zachorowania.
Zadbaj o regularną aktywność fizyczną.
Nie trzeba od razu spędzać kilku godzin na siłowni czy biegać kilkunastu kilometrów dziennie. Warto pomyśleć np. o spacerach, nordic walking, joggingu, gimnastyce, fitnessie, rowerze, pływaniu. Każda regularnie uprawiana aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej, a także wielu innych dolegliwości.
Kontroluj swoją wagę.
Nadwaga i otyłość nie tylko zwiększają możliwość zachorowania na raka, ale też grożą innymi chorobami, m.in. układu oddechowego, układu krążenia, cukrzycą.
Nie pal papierosów.
Osoby długotrwale palące papierosy są o wiele bardziej zagrożone zachorowaniem na nowotwór (nie tylko okrężnicy) niż osoby niepalące. Należy pamiętać o tym, że „bierni palacze” również są zagrożeni.
Ogranicz spożywanie alkoholu.
Na łamach „International Journal of Cancer” opublikowano wyniki badań, które wykazują, że picie alkoholu w ilości większej niż 30 gram dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór okrężnicy i odbytnicy aż o 25%!
American Cancer Society podaje, że pomimo tego, iż wiele rzeczy można zmienić w swoim życiu w trosce o zdrowie, to jednak istnieją czynniki ryzyka, na które nie mamy dużego wpływu. Są to:
Wiek – większość osób, u których rozpoznano nowotwór jelita grubego lub okrężnicy miała więcej jak 50 lat, dlatego warto pomyśleć o wykonaniu badań przesiewowych w młodszych latach życia.
Predyspozycje genetyczne – warto przeprowadzić wywiad rodzinny i dowiedzieć się, czy ktoś z najbliższych nie chorował na raka okrężnicy. Ryzyko jest znaczniej większe jeśli nowotwór wystąpił u rodziców, rodzeństwa lub dzieci. Badania przeprowadzone przez specjalistów potwierdzają, że aż 1 na 5 chorych na raka jelita grubego, bądź odbytnicy ma w rodzinie inną osobę, która zmagała się z tą chorobą,
Większe ryzyko zachorowania na powyższy nowotwór dotyczy osób, które w przeszłości miały przedrakowe polipy jelita grubego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, chorobę Leśniowskiego-Crohna czy nawet cukrzycę typu 2.
Badania przesiewowe jakie warto wykonać w kierunku raka jelita grubego i odbytnicy:
Kolonoskopia, tzw. wziernikowanie jelita umożliwia wykrycie choroby uchyłkowej jelit, raka jelita grubego, polipów, które mogą się przekształcić w nowotwór, stanów zapalnych, infekcji. Wskazaniem do wykonania kolonoskopię jest nie tylko profilaktyka, ale też choroba Leśniowskiego-Crohna, podejrzenie zaburzeń wchłaniania, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, dolegliwości takie jak: krwawienia z odbytu, częste biegunki, zaparcia, krwawienia z przewodu pokarmowego.
Sigmoidoskopia, czyli endoskopia końcowego odcinka jelita grubego. Badanie wykonuje się profilaktycznie w ramach diagnostyki raka odbytnicy i esicy.
Badanie kału na obecność krwi utajonej zmniejsza umieralność z powodu raka jelita grubego aż o 33%! To proste, nieinwazyjne badanie pomaga w wykryciu wielu chorób przewodu pokarmowego np. stanu zapalnego jelit, zapalenia dwunastnicy, wrzodów czy polipów.