ETER-MED Gdańsk

Podstawowa i specjalistyczna opieka zdrowotna w Gdańsku, Straszynie i Cedrach Wielkich

Jedząc odpowiednie porcje warzyw i owoców wydłużasz swoje życie!

Jedząc odpowiednie porcje warzyw i owoców wydłużasz swoje życie!
4.6/5

Jedząc odpowiednie porcje warzyw i owoców wydłużasz swoje życie!

Od dawna się powtarza, że dla zdrowia i długiego życia powinno się jeść przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Badania naukowe dowodzą, że jedząc te pięć porcji „naturalnych witamin” dziennie zmniejszamy ryzyko śmierci o 36%. Jeśli jemy warzywa i owoce trzy razy dziennie- ryzyko to zmniejsza się o 30%, a raz dziennie o 15%.

Ciekawostką jest, że naukowcy z University College of London uważają, że aby żyć dłużej powinno się te porcje zwiększyć do siedmiu. Badania prowadzone przez osiem lat wykazały, że jedzenie warzyw i owoców siedem razy dziennie zmniejsza ryzyko śmierci z każdej przyczyny aż o 42%, z powody zawału serca i udaru aż o 31%, z powodu raka o 25%.

Bez względu na to czy posłuchamy się zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, która uważa, że powinniśmy jeść pięć porcji warzyw i owoców każdego dnia, czy naukowców z Londynu zalecających siedem porcji, to bez wątpienia możemy być pewni, że warzywa i owoce są niezwykle istotne dla naszego zdrowia i życia.

Jedząc odpowiednie porcje warzyw i owoców wydłużasz swoje życie! Pobrano z 123rf.com
Jedząc odpowiednie porcje warzyw i owoców wydłużasz swoje życie!

Jakie warzywa i owoce powinniśmy jeść?

Praktycznie wszystkie. W każdym owocu i w każdym warzywie można znaleźć bardzo dużo cennych wartości odżywczych i witamin. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że są takie produkty, których nie powinno się łączyć w posiłkach i są też takie, których np. powinniśmy unikać zimą.

Co warto jeść i bez problemu można dostać w Polsce:

Jabłka – to najpopularniejsze polskie owoce, które zawierają m.in. : ponad 80% wody, witaminy (A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, E, D, K), minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, sód, potas), błonnik, węglowodany, przeciwutleniacze. Owoce te:

  • wzmacniają układ odpornościowy i układ krążenia,
  • zmniejszają ryzyko zawału,
  • wykazują działanie przeciwzapalne,
  • wykazują działanie antyoksydacyjne,
  • chronią przed zaparciami,
  • pomagają w leczeniu choroby wrzodowej,
  • wzmacniają pamięć,
  • wzmacniają zęby,
  • wspomagają odchudzanie,
  • korzystnie wpływają na różnego rodzaju choroby nowotworowe (m.in. raka jelita grubego, raka prostaty, raka przełyku),
  • wspierają pracę mózgu.

Jeżyny są jednymi z najzdrowszych owoców nie tylko w naszym kraju, ale i na świecie. Są bogate w witaminy z grupy B, ale i witaminy: A, C, E,K.

  • działają przeciwzapalnie,
  • wzmacniają odporność organizmu,
  • pomagają zwalczyć infekcje,
  • obniżają gorączkę,
  • wykazują działanie przeciwnowotworowe,
  • zmniejszają ryzyko chorób serca,
  • opóźniają procesy starzenia się organizmu,
  • chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem,
  • zapobiegają chorobom oczu,
  • zapobiegają chorobom układu nerwowego,
  • wspomagają pracę układu krążenia,
  • łagodzą objawy menopauzy,
  • pomagają zwalczyć biegunkę,
  • wzmacniają kości,
  • regulują poziom cukru we krwi,
  • wspomagają odchudzanie.

Banany – również bardzo popularne owoce, których docierają do nas głównie z Australii, Azji i Afryki. Są bogate w witaminy (A, B1, B2, B5, B6,B11,C, E, K, PP), minerały (potas, wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, mangan, cynk). Owoce te:

  • wzmacniają i chronią układ krążenia,
  • obniżają ciśnienie tętnicze krwi,
  • obniżają poziom złego cholesterolu,
  • zmniejszają ryzyko miażdżycy,
  • wspomagają pamięć i koncentrację,
  • pomagają w leczeniu biegunek,
  • odkwaszają organizm,
  • poprawiają samopoczucie,
  • pomagają przy zgadze,
  • wzmacniają organizm.

Awokado – zielony owoc, o charakterystycznym smaku ma w sobie: witaminy (A, B1, B2, B3, B7, C, E, K), minerały (fosfor, potas, wapń), tłuszcze. Owoc ten wykazuje:

  • właściwości wspomagające pracę serca i układu krążenia,
  • właściwości zmniejszające poziom złego cholesterolu,
  • właściwości antyoksydacyjne,
  • właściwości przeciwnowotworowe,
  • właściwości łagodzące,
  • właściwości wspomagające metabolizm,

a ponadto jego liście:

  • łagodzą kaszel,
  • działają wiatropędnie,
  • pomagają w niedrożności wątroby.

Pomarańcze – jedne z najbardziej lubianych cytrusów są bogatym źródłem witamin (A, E, C, B1, B2, B6,PP, kwasu foliowego), minerałów (selen, cynk, żelazo, miedź). Wykazują działanie:

  • łagodzące bóle głowy,
  • uspokajające,
  • wzmacniające odporność,
  • zwalczające infekcje,
  • przeciwgorączkowe,
  • stymulujące układ trawienny,
  • wspomagające metabolizm,
  • wspomagające pracę układu krążenia,
  • wspomagające pracę układu oddechowego,
  • obniżające cholesterol,
  • przeciwnowotworowe.

Winogrona to bardzo smaczne owoce bogate w witaminy (szczególnie A i C, a także witaminy z grupy B), minerały (magnez, potas, fosfor, cynk, miedź, żelazo). Dlaczego warto je jeść?

  • przeciwdziałają nowotworom,
  • niszczą komórki rakowe,
  • pomagają zapobiec chorobom serca,
  • wspomagają odchudzanie,
  • chronią nerwy,
  • opóźniają procesy starzenia się organizmu.

Bataty, nazywane często słodkimi ziemniakami, w rzeczywistości wcale nie są z nimi spokrewnione. Mają o wiele więcej składników i wartości odżywczych niż zwykle kartofle, bowiem zawierają w sobie duże ilości witamin (np. A, witamin z grupy B, C, E, F, K) i minerałów (magnez, żelazo, fosfor, potas, chlor, jod, sód, wapń, selen, miedź, mangan). Warzywa te:

  • obniżają ciśnienie krwi,
  • kontrolują gospodarkę elektrolitową organizmu,
  • regulują poziom cukru we krwi,
  • wspomagają leczenie miażdżycy,
  • wspomagają leczenie chorób oczu,
  • wykazują właściwości przeciwnowotworowe,
  • poprawiają pamięć,
  • regulują poziom glukozy we krwi,
  • dodają energii,
  • są naturalnymi przeciwutleniaczami,
  • wspomagają pracę jelit.

Pomidory są bogatym źródłem witamin (A, B1, B2, B6, C, PP, K), minerałów (potas, wapń, fosfor, żelazo, sód, magnez), likopenów. Warzywa te:

  • zmniejszają ryzyko zachorowania na raka (zwłaszcza nowotwór prostaty),
  • zmniejszają ryzyko rozprzestrzeniania się komórek nowotworowych,
  • wzmacniają odporność,
  • zapobiegają rozwojowi miażdżycy,
  • zapobiegają rozwojowi chorób serca,
  • wzmacniają naczynia krwionośne,
  • obniżają ciśnienie krwi,
  • wspomagają trawienie,
  • wspomagają pracę układu nerwowego.

Rośliny strączkowe takie jak fasola, soczewica czy ciecierzyca są cennym źródłem witamin z grupy B, minerałów (żelazo, magnez, wapń), błonnika, białka. Wykazują działanie:

  • zwalczające choroby nowotworowe,
  • obniżające poziom złego cholesterolu,
  • wspomagają pracę serca,
  • korzystnie wpływają na jelito cienki, żołądek, śledzionę,
  • wspomagają leczenie chorób płuc,
  • wspomagają leczenie chorób nerek i pęcherza moczowego,
  • wspomagają pracę wątroby.

Buraki są nie tylko bardzo smaczne, ale też bardzo zdrowe. Warzywa te są źródłem witamin z grupy B, witaminy C, minerałów (potasu, sodu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, cynku), przeciwutleniaczy, błonnika. Warto je jeść z wielu powodów:

  • wykazują działanie przeciwutleniające,
  • usuwają toksyny z wątroby,

    Jakie warzywa i owoce jeść? pobrano z 123rf.com
    Jakie warzywa i owoce jeść?
  • zapobiegają nowotworom,
  • wzmacniają odporność organizmu,
  • obniżają poziom cholesterolu,
  • pomagają zwalczyć kaszel,
  • leczą katar,
  • pomagają w leczeniu infekcji,
  • pomagają zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
  • przyspieszają metabolizm,
  • wspomagają odchudzanie,
  • regulują ciśnienie krwi,
  • wspomagają pracę jelit.

Brokuły są doskonałym źródłem antyoksydantów, witamin (B2, B5, B6, B9,C, K,), minerałów (wapń, żelazo, magnez, sód, cynk, fosfor, mangan). Warto je jeść, ponieważ:

  • wykazują działanie przeciwnowotworowe,
  • łagodzą objawy autyzmu,
  • regulują ciśnienie tętnicze,
  • zmniejszają ryzyko chorób serca,
  • wzmacniają stawy,
  • korzystnie działają na wzrok,
  • wykazują działanie przeciwzapalne,
  • zapobiegają alergii,
  • sprzyjają udrożnieniu naczyń krwionośnych,
  • opóźniają procesy starzenia się organizmu.

Szpinak jest coraz chętniej wykorzystywanym warzywem w kuchni. Doskonale odnajduje się w potrawach wytrawnych, ale też słodkich. Poza walorami smakowymi, wykazuje wiele walorów zdrowotnych, np.:

  • działa przeciwnowotworowo,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • zapobiega miażdżycy,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • chroni przed chorobami układu krążenia,
  • zapobiega powstawaniu zaćmy,
  • wspomaga leczenie chorób trzustki,
  • pomaga na zaparcia,
  • wspomaga odchudzanie,
  • przyspiesza metabolizm,
  • jest doskonałym przeciwutleniaczem,
  • opóźnia procesy starzenia się organizmu.

Rukiew wodna, nazywana przez niektórych eliksirem młodości, nie jest najczęściej spotykanym w Polsce warzywem, choć jest dostępna w niektórych supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Warto o niej wspomnieć, ponieważ jest uznawana za jedno z najzdrowszych warzyw świata. Warzywo to:

  • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka,
  • hamuje rozwój komórek nowotworowych (szczególnie raka piersi),
  • oczyszcza krew,
  • usuwa z organizmu wolne rodniki,
  • wspomaga pracę układu pokarmowego,
  • pobudza metabolizm,
  • wspomaga odchudzanie,
  • wspomaga leczenie reumatyzmu,
  • pomaga w leczeniu infekcji,
  • działa nawilżająco na płuca i gardło,
  • działa wykrztuśnie,
  • podnosi odporność organizmu,
  • pomaga przy zaparciach.

To tylko kilka przykładowych warzyw i owoców, które warto spożywać. W Polsce bez problemu dostaniemy wiele tradycyjnych, ale również bardziej egzotycznych produktów, które zawierają cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały.