Jedząc odpowiednie porcje warzyw i owoców wydłużasz swoje życie!
Od dawna się powtarza, że dla zdrowia i długiego życia powinno się jeść przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Badania naukowe dowodzą, że jedząc te pięć porcji „naturalnych witamin” dziennie zmniejszamy ryzyko śmierci o 36%. Jeśli jemy warzywa i owoce trzy razy dziennie- ryzyko to zmniejsza się o 30%, a raz dziennie o 15%.
Ciekawostką jest, że naukowcy z University College of London uważają, że aby żyć dłużej powinno się te porcje zwiększyć do siedmiu. Badania prowadzone przez osiem lat wykazały, że jedzenie warzyw i owoców siedem razy dziennie zmniejsza ryzyko śmierci z każdej przyczyny aż o 42%, z powody zawału serca i udaru aż o 31%, z powodu raka o 25%.
Bez względu na to czy posłuchamy się zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, która uważa, że powinniśmy jeść pięć porcji warzyw i owoców każdego dnia, czy naukowców z Londynu zalecających siedem porcji, to bez wątpienia możemy być pewni, że warzywa i owoce są niezwykle istotne dla naszego zdrowia i życia.
Jakie warzywa i owoce powinniśmy jeść?
Praktycznie wszystkie. W każdym owocu i w każdym warzywie można znaleźć bardzo dużo cennych wartości odżywczych i witamin. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że są takie produkty, których nie powinno się łączyć w posiłkach i są też takie, których np. powinniśmy unikać zimą.
Co warto jeść i bez problemu można dostać w Polsce:
Jabłka – to najpopularniejsze polskie owoce, które zawierają m.in. : ponad 80% wody, witaminy (A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, E, D, K), minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, sód, potas), błonnik, węglowodany, przeciwutleniacze. Owoce te:
- wzmacniają układ odpornościowy i układ krążenia,
- zmniejszają ryzyko zawału,
- wykazują działanie przeciwzapalne,
- wykazują działanie antyoksydacyjne,
- chronią przed zaparciami,
- pomagają w leczeniu choroby wrzodowej,
- wzmacniają pamięć,
- wzmacniają zęby,
- wspomagają odchudzanie,
- korzystnie wpływają na różnego rodzaju choroby nowotworowe (m.in. raka jelita grubego, raka prostaty, raka przełyku),
- wspierają pracę mózgu.
Jeżyny są jednymi z najzdrowszych owoców nie tylko w naszym kraju, ale i na świecie. Są bogate w witaminy z grupy B, ale i witaminy: A, C, E,K.
- działają przeciwzapalnie,
- wzmacniają odporność organizmu,
- pomagają zwalczyć infekcje,
- obniżają gorączkę,
- wykazują działanie przeciwnowotworowe,
- zmniejszają ryzyko chorób serca,
- opóźniają procesy starzenia się organizmu,
- chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem,
- zapobiegają chorobom oczu,
- zapobiegają chorobom układu nerwowego,
- wspomagają pracę układu krążenia,
- łagodzą objawy menopauzy,
- pomagają zwalczyć biegunkę,
- wzmacniają kości,
- regulują poziom cukru we krwi,
- wspomagają odchudzanie.
Banany – również bardzo popularne owoce, których docierają do nas głównie z Australii, Azji i Afryki. Są bogate w witaminy (A, B1, B2, B5, B6,B11,C, E, K, PP), minerały (potas, wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, mangan, cynk). Owoce te:
- wzmacniają i chronią układ krążenia,
- obniżają ciśnienie tętnicze krwi,
- obniżają poziom złego cholesterolu,
- zmniejszają ryzyko miażdżycy,
- wspomagają pamięć i koncentrację,
- pomagają w leczeniu biegunek,
- odkwaszają organizm,
- poprawiają samopoczucie,
- pomagają przy zgadze,
- wzmacniają organizm.
Awokado – zielony owoc, o charakterystycznym smaku ma w sobie: witaminy (A, B1, B2, B3, B7, C, E, K), minerały (fosfor, potas, wapń), tłuszcze. Owoc ten wykazuje:
- właściwości wspomagające pracę serca i układu krążenia,
- właściwości zmniejszające poziom złego cholesterolu,
- właściwości antyoksydacyjne,
- właściwości przeciwnowotworowe,
- właściwości łagodzące,
- właściwości wspomagające metabolizm,
a ponadto jego liście:
- łagodzą kaszel,
- działają wiatropędnie,
- pomagają w niedrożności wątroby.
Pomarańcze – jedne z najbardziej lubianych cytrusów są bogatym źródłem witamin (A, E, C, B1, B2, B6,PP, kwasu foliowego), minerałów (selen, cynk, żelazo, miedź). Wykazują działanie:
- łagodzące bóle głowy,
- uspokajające,
- wzmacniające odporność,
- zwalczające infekcje,
- przeciwgorączkowe,
- stymulujące układ trawienny,
- wspomagające metabolizm,
- wspomagające pracę układu krążenia,
- wspomagające pracę układu oddechowego,
- obniżające cholesterol,
- przeciwnowotworowe.
Winogrona to bardzo smaczne owoce bogate w witaminy (szczególnie A i C, a także witaminy z grupy B), minerały (magnez, potas, fosfor, cynk, miedź, żelazo). Dlaczego warto je jeść?
- przeciwdziałają nowotworom,
- niszczą komórki rakowe,
- pomagają zapobiec chorobom serca,
- wspomagają odchudzanie,
- chronią nerwy,
- opóźniają procesy starzenia się organizmu.
Bataty, nazywane często słodkimi ziemniakami, w rzeczywistości wcale nie są z nimi spokrewnione. Mają o wiele więcej składników i wartości odżywczych niż zwykle kartofle, bowiem zawierają w sobie duże ilości witamin (np. A, witamin z grupy B, C, E, F, K) i minerałów (magnez, żelazo, fosfor, potas, chlor, jod, sód, wapń, selen, miedź, mangan). Warzywa te:
- obniżają ciśnienie krwi,
- kontrolują gospodarkę elektrolitową organizmu,
- regulują poziom cukru we krwi,
- wspomagają leczenie miażdżycy,
- wspomagają leczenie chorób oczu,
- wykazują właściwości przeciwnowotworowe,
- poprawiają pamięć,
- regulują poziom glukozy we krwi,
- dodają energii,
- są naturalnymi przeciwutleniaczami,
- wspomagają pracę jelit.
Pomidory są bogatym źródłem witamin (A, B1, B2, B6, C, PP, K), minerałów (potas, wapń, fosfor, żelazo, sód, magnez), likopenów. Warzywa te:
- zmniejszają ryzyko zachorowania na raka (zwłaszcza nowotwór prostaty),
- zmniejszają ryzyko rozprzestrzeniania się komórek nowotworowych,
- wzmacniają odporność,
- zapobiegają rozwojowi miażdżycy,
- zapobiegają rozwojowi chorób serca,
- wzmacniają naczynia krwionośne,
- obniżają ciśnienie krwi,
- wspomagają trawienie,
- wspomagają pracę układu nerwowego.
Rośliny strączkowe takie jak fasola, soczewica czy ciecierzyca są cennym źródłem witamin z grupy B, minerałów (żelazo, magnez, wapń), błonnika, białka. Wykazują działanie:
- zwalczające choroby nowotworowe,
- obniżające poziom złego cholesterolu,
- wspomagają pracę serca,
- korzystnie wpływają na jelito cienki, żołądek, śledzionę,
- wspomagają leczenie chorób płuc,
- wspomagają leczenie chorób nerek i pęcherza moczowego,
- wspomagają pracę wątroby.
Buraki są nie tylko bardzo smaczne, ale też bardzo zdrowe. Warzywa te są źródłem witamin z grupy B, witaminy C, minerałów (potasu, sodu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, cynku), przeciwutleniaczy, błonnika. Warto je jeść z wielu powodów:
- wykazują działanie przeciwutleniające,
- usuwają toksyny z wątroby,
- zapobiegają nowotworom,
- wzmacniają odporność organizmu,
- obniżają poziom cholesterolu,
- pomagają zwalczyć kaszel,
- leczą katar,
- pomagają w leczeniu infekcji,
- pomagają zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
- przyspieszają metabolizm,
- wspomagają odchudzanie,
- regulują ciśnienie krwi,
- wspomagają pracę jelit.
Brokuły są doskonałym źródłem antyoksydantów, witamin (B2, B5, B6, B9,C, K,), minerałów (wapń, żelazo, magnez, sód, cynk, fosfor, mangan). Warto je jeść, ponieważ:
- wykazują działanie przeciwnowotworowe,
- łagodzą objawy autyzmu,
- regulują ciśnienie tętnicze,
- zmniejszają ryzyko chorób serca,
- wzmacniają stawy,
- korzystnie działają na wzrok,
- wykazują działanie przeciwzapalne,
- zapobiegają alergii,
- sprzyjają udrożnieniu naczyń krwionośnych,
- opóźniają procesy starzenia się organizmu.
Szpinak jest coraz chętniej wykorzystywanym warzywem w kuchni. Doskonale odnajduje się w potrawach wytrawnych, ale też słodkich. Poza walorami smakowymi, wykazuje wiele walorów zdrowotnych, np.:
- działa przeciwnowotworowo,
- wzmacnia odporność organizmu,
- zapobiega miażdżycy,
- reguluje ciśnienie krwi,
- chroni przed chorobami układu krążenia,
- zapobiega powstawaniu zaćmy,
- wspomaga leczenie chorób trzustki,
- pomaga na zaparcia,
- wspomaga odchudzanie,
- przyspiesza metabolizm,
- jest doskonałym przeciwutleniaczem,
- opóźnia procesy starzenia się organizmu.
Rukiew wodna, nazywana przez niektórych eliksirem młodości, nie jest najczęściej spotykanym w Polsce warzywem, choć jest dostępna w niektórych supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Warto o niej wspomnieć, ponieważ jest uznawana za jedno z najzdrowszych warzyw świata. Warzywo to:
- zmniejsza ryzyko zachorowania na raka,
- hamuje rozwój komórek nowotworowych (szczególnie raka piersi),
- oczyszcza krew,
- usuwa z organizmu wolne rodniki,
- wspomaga pracę układu pokarmowego,
- pobudza metabolizm,
- wspomaga odchudzanie,
- wspomaga leczenie reumatyzmu,
- pomaga w leczeniu infekcji,
- działa nawilżająco na płuca i gardło,
- działa wykrztuśnie,
- podnosi odporność organizmu,
- pomaga przy zaparciach.
To tylko kilka przykładowych warzyw i owoców, które warto spożywać. W Polsce bez problemu dostaniemy wiele tradycyjnych, ale również bardziej egzotycznych produktów, które zawierają cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały.