Lecznicze i kosmetyczne właściwości babki lancetowatej
Babka lancetowata (Plantago lanceolata L.) jest byliną należąca do rodziny roślin babkowatych. Kwitnie od wiosny do jesieni, charakteryzując się żółtobiałymi kwiatami tworzącymi kłosy. Roślina ta już w starożytności była znana jako lek wspomagający leczenie wielu chorób i dolegliwości. Dawniej syropy, soki czy odwary z niej powstałe były obowiązkowym elementem wyposażenia domowej apteczki. W obecnych czas wiele osób nawet nie słyszało o dobroczynnym działaniu babki, a jej naturalna postać została wyparta przez sklepowe suplementy diety. Warto jednak przyjrzeć się bliżej tej bylinie i dać jej szansę w leczeniu dolegliwości z jakimi nieraz się zmagamy.
Liście babki lancetowatej zbiera się w czasie jej kwitnienia, czyli od końca kwietnia aż do września. Zarówno w celach leczniczych jak i upiększających wykorzystuje się suche lub świeże liście rośliny. Suszenie liści powinno się odbyć zaraz po zerwaniu rośliny. Babka rośnie na miejskich trawnikach, na łąkach, na pastwiskach, na leśnych ścieżkach, przy drodze. tych ostatnich warto jednak zrezygnować.
Swoje właściwości lecznicze i kosmetyczne zawdzięcza: dużej ilości związków śluzowych, pektynom, witaminom (szczególnie wit.C, wit K), minerałom (jak np. magnez, cynk, sód, krzem, potas), kwasom organicznym, karotenie, składnikom irydoidowym, garbnikom, flawonoidom, kwasom: cynamonowy, benzoesowy, fumarowy, waniliowy.
Jakie właściwości wykazuje babka lancetowata
Roślina ta znana jest z najróżniejszych zastosowań, wśród których najważniejszą rolę pełnią właściwości lecznicze oraz kosmetyczne.
Właściwości lecznicze:
- Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe,
- Pomaga w zwalczaniu kaszlu zarówno mokrego, jak i suchego – wykazuje właściwości wykrztuśne,
- Oczyszcza płuca z zalegającej w nich flegmy,
- Rozkurcza górne drogi oddechowe,
- Zmniejsza przekrwienie organizmu,
- Oczyszcza płuca i krew,
- Zwiększa krzepliwość krwi,
- Wykazuje właściwości rozkurczowe,
- Zwalcza kaszel palacza,
- Łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych,
- Leczy ból gardła,
- Wykazuje działanie antybiotyczne,
- Wspomaga leczenie krztuśca,
- Wspomaga leczenie dychawicy oskrzelowej,
- Pomaga pozbyć się chrypki,
- Pomaga w leczeniu stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej,
- Pomaga w leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego,
- Wspomaga leczenie zakażeń narządów rodnych,
- Minimalizuje dolegliwości związane z ukąszeniem owadów, m.in. komarów, pszczół,
- Zwalcza obrzęk i opuchliznę,
- Wspomaga leczenie owrzodzeń i trudno gojących się ran,
- Wspomaga leczenie choroby żylakowej,
- Przyspiesza proces gojenia się ran,
- Wspomaga leczenie odcisków,
- Wspomaga leczenie chorób oczu, np. zapalenia spojówek, zapalenia powiek,
- Pobudza wydzielania soków żołądkowych,
- Wspomaga leczenie nieżytu i zapalenia żołądka,
- Leczy wrzody żołądka i dwunastnicy,
- Osłania wątrobę,
- Pomaga pozbyć się zaparć,
- Wspomaga leczenie raka żołądka,
- Minimalizuje dolegliwości bólowe żołądka, np. przy zatruciu,
- Wykazuje właściwości moczopędne.
Właściwości kosmetyczne:
- Pomaga zwalczyć wypryski,
- Wspomaga kurację przeciwtrądzikową,
- Zwęża rozszerzone pory,
- Przyspiesza oczyszczanie skóry,
- Poprawia stan popękanych naczynek,
- Wzmacnia naczynia krwionośne,
- Pomaga pozbyć się opuchlizny pod oczami,
- Regeneruje skórę,
- Wspomaga pozbycie się siniaków,
- Wykazuje właściwości ujędrniające i uelastyczniające skórę,
- Działa ściągająco,
- Zapobiega złuszczaniu się naskórka,
- Pomaga w walce z nadmierną potliwością,
- Wspomaga walkę z łupieżem,
- Działa dezynfekująco.
Stosuje się ją jako składnik kremów na dzień i na noc, kremów pod oczy, mleczek, toników, płynów do oczyszczania skóry, maseczek, peelingów, płynów do higieny intymnej,
Babka lancetowata – zastosowanie w kuchni
- Liście babki doskonale komponują się z warzywami tworząc bardzo smaczne i zdrowe sałatki i surówki,
- Zmielone liście babki lancetowatej można dodawać do placków, naleśników, zup, bab ziemniaczanych,
- Zmiksowane liście babki w połączeniu z cytryną czy sokiem owocowym tworzą pyszne i zdrowe napoje,
- Smażone liście babki są doskonałym składnikiem koktajli warzywnych i smoothie,
- Babka lancetowata doskonale się komponuje jako składnik kotletów ziemniaczanych.
Przepisy, czyli jak przyrządzić syrop, herbatkę, napar, maść czy tonik z babki lancetowatej
Syrop z babki lancetowatej – z alkoholem
Zastosowanie: choroby dróg oddechowych, kaszel, chrypka, ból gardła.
100 g świeżych liści babki należy drobno pokroić, a następnie zmielić np. w maszynce do mielenia mięsa. Zmielone liście umieszczamy w misce, dodajemy do nich około 100 ml letniej wody i mieszamy. Tak przygotowaną mieszaninę należy przecedzić i do naczynia z wyciśniętym sokiem dodać 100 g cukru. Całość należy gotować doprowadzając do wrzenia. Po wystudzeniu dodajemy 50 ml wódki i rozlewamy syrop do słoików.
Syrop z babki lancetowatej – bez alkoholu
Zastosowanie: przeziębienie, kaszel, wzmocnienie odporności.
Świeże liście babki należy pokroić, a następnie ułożyć w słoiku warstwowo – na przemian z miodem (lub cukrem). Słoik w całości wypełniony liśćmi i miodem ustawiamy w zaciemnionym miejscu, a po 10 dnia syrop jest gotowy do spożycia. Stosuje się go 2 razy dziennie po 1-2 łyżeczki.
Napar z liści babki lancetowatej
Zastosowanie: przewlekłe nieżyty żołądka, stany zapalne błon śluzowych przewodu pokarmowego, okłady na czyraki, żylaki, trudno gojące się rany. Napar rozcieńczony z wodą (pół na pół) można stosować do przemywania oczu.
2 łyżki suszonych liści babki należy zalać 2 szklankami gorącej wody. Tak przyrządzony napar można pic od 2 do 4 razy dziennie, można też stosować do okładów.
Odwar z liści babki lancetowatej
Zastosowanie: pozbycie się łupieżu, podrażnienia skóry, wysypki, dolegliwości układu pokarmowego (np. biegunki), dolegliwości układu oddechowego.
1 łyżkę suszonych liści babki należy zalać 1 szklanką wrzątku, a następnie gotować doprowadzając do wrzenia. Po ostygnięciu należy przecedzić mieszaninę. Po pół szklanki odwaru należy spożywać 2 razy dziennie.
Herbatka z liści babki
Zastosowanie: duszący kaszel, kaszel palacza, chrypka, astma.
1 łyżkę liści babki lancetowatej należy zalać 1 szklanką wrzątku. Po wystudzeniu należy przecedzić herbatę. Aby napój miał jeszcze lepsze działanie, warto dodać do niego sok z cytryny i 1 łyżkę tymianku.
Okład z liści babki
Zastosowanie: trudno gojące się rany, czyraki, odleżyny, żylaki, oparzenia, wysypki, opuchnięcia, stłuczenia, ukąszenia owadów.
Roztarte lub całe liście świeżej babki lancetowatej należy ułożyć na gazie i przyłożyć do chorego miejsca na skórze. Do zabezpieczenia okładu można użyć plastrów lub bandaża.
Tonik z babki lancetowatej
Zastosowanie: wypryski, trądzik, skóra zanieczyszczona.
Kilka liści babki należy zalać wrzącą wodą i odstawić na 15 minut. Po przestygnięciu o odcedzeniu do napoju należy dolać szklankę białego wina. Tonik rozlany do butelek należy przechowywać w lodówce.
Maseczka z liści babki
Zastosowanie: rozświetlenie skóry twarzy, uelastycznienie, ujędrnienie.
3 garście liści babki należy zmiksować (lub zblendować), a następnie wymieszać z połową szklanki śmietany. Tak przygotowaną maseczkę nakładamy na skórę twarzy na około 15 minut, po czym pozostałość maseczki zmywamy.