Mniszek lekarski – zwiększa odporność, wspomaga leczenie raka i chorób układu krążenia!
Wiosna to najlepszy czas na zbiory mniszka lekarskiego, nazywanego również mniszkiem pospolitym. Dla niektórych jest to tylko zwykły chwast, który rośnie na trawnikach, w ogrodach i na łąkach, ale dla wielu osób jest roślina szczególnie doceniania za swoje właściwości zdrowotne. Mniszka lekarskiego każdy może znaleźć, wyhodować i wykorzystać. Nie warto go unikać, a wręcz przeciwnie, warto go zbierać i to w całości.
Od tysięcy lat jest spożywany jako pokarm i lekarstwo, które ma pomóc w oczyszczeniu organizmu, w niedokrwistości, problemach skórnych, zaburzenia układu krwionośnego i układu nerwowego. Mniszek jest doskonałym źródłem beta-karotenu, witaminy C, błonnika, potasu, żelaza, wapnia, magnezu, cynku i fosforu. Zawiera też witaminy z grupy B, witaminę D i białko w ilości większej niż szpinak!
Jeśli zbierasz go na dziko, staraj się wybrać ten, który nie został poddany opryskom, pestycydom, nawozom i innym środkom chemicznym. Zamiast zbierać chwast przy ulicznych trawnikach, lepiej wybrać się na łąkę czy opuszczoną działkę. Poza tym nasiona mniszka lekarskiego można kupić w sklepach ogrodniczych i posadzić we własnym ogródku czy donicy na balkonie.
Wiosną zbiera się liście i kwiaty mniszka pospolitego, ponieważ właśnie w tym okresie wykazuje on najwięcej właściwości zdrowotnych. Kwiaty, łodygi i liście można spożywać na surowo i po wcześniejszym ugotowaniu. Korzenie zbiera się zarówno wiosną, jak i jesienią. Zebrane korzenie po wyczyszczeniu należy ususzyć i zmielić. Z mniszka lekarskiego można zrobić syrop, napar, herbatkę, nektar, a świeże liście warto wykorzystywać, jako podstawę sałatek warzywnych.
Jakie właściwości zdrowotne ma mniszek lekarski?
- Wspomaga działanie układu pokarmowego. Mniszek lekarski działa jak łagodny środek przeczyszczający. Wspomaga trawienie, pobudza apetyt, zwiększa uwalnianie kwasu żołądkowego i żółci, a także minimalizuje powstawanie zaparć,
- Usprawnia pracę układu moczowego. Mniszek pospolity jest rośliną moczopędną, która pomaga nerkom usunąć odpady, sól, nadmiar wody, a także zwiększa wydalanie moczu, jednocześnie dezynfekując układ moczowy. Co więcej, hamuje rozwój drobnoustrojów w układzie moczowym i zastępuje część utraconego potasu,
- Usprawnia funkcjonowanie wątroby. Mniszek lekarski wspomaga pracę wątroby, usuwając toksyny i przywracając nawodnienie oraz równowagę elektrolitową. Ponadto roślina ta chroni komórki wątroby przed uszkodzeniem i pobudza je do odbudowy i regeneracji. Regularne spożywanie naparu z mniszka zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby miąższu wątroby,
- Jest doskonałym przeciwutleniaczem. Każda najmniejsza część mniszka lekarskiego jest cennym źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają uszkodzeniu komórek i DNA, a także spowalniają proces starzenia się organizmu. Napar z liści mniszka hamuje powstawanie wolnych rodników,
- Spowalnia rozwój raka. Naukowcy stale prowadzą badania, które już teraz sugerują, że mniszek lekarski może spowolnić rozwój raka i zapobiec przerzutom. Szczególnie cenne są tu liście mlecza, które zawierają najwięcej przeciwutleniaczy i składników odżywczych zwalczających nowotwór. Kanadyjscy badacze zauważyli, że herbata z korzenia mniszka lekarskiego wspomaga naturalne pokonanie różnych typów komórek nowotworowych. Zaobserwowano skuteczność mniszka w zwalczaniu raka trzustki, raka okrężnicy, czerniaka, białaczki limfocytowej, przewlekłej białaczki mielomonocytowej,
- Pomaga regulować poziom cukru we krwi. Kwas cykoriowy i kwas chlorogenowy zawarte w roślinie są dwoma związkami bioaktywnymi i można je znaleźć w każdej części mniszka. Badanie jako prowadzono zarówno na probówkach, jak i gryzoniach wykazały, że związki te mogą poprawić wydzielanie insuliny z trzustki, jednocześnie wspomagając wchłanianie glukozy w tkance mięśniowej. Działanie to prowadzi do poprawy wrażliwości na insulinę i obniża poziom cukru we krwi,
- Obniża ciśnienie krwi. Jako środek moczopędny, mniszek zwiększa ilość oddawanego moczu, a tym samym obniża ciśnienie tętnicze krwi. Błonnik i portas zawarte w mniszku również pomagają regulować ciśnienie,
- Obniża zły cholesterol. Badania, jakie prowadzono na zwierzętach wykazały, że mlecz obniża i kontroluje poziom złego cholesterolu, jednocześnie podnosząc poziom dobrego cholesterolu HDL,
- Zwalcza stany zapalne w organizmie. Mniszek lekarski zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze i składniki odżywcze, które zmniejszają stany zapalne w całym organizmie. Co więcej, roślina ta pomaga zmniejszyć bóle i obrzęki,
- Przyspiesza proces gojenia się ran, zwalcza kurzajki i brodawki,
- Wzmacnia układ odpornościowy. Wielokrotnie dowiedziono, że mniszek lekarski wzmacnia układ odpornościowy organizmu, jednocześnie zwalczając grzyby i drobnoustroje,
- Wspomaga układ oddechowy w trakcie infekcji. Mniszek lekarski jest doskonałym lekarstwem na kaszel, chrypkę, stany zapalne gardła i jamy ustnej. Działanie przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie,
- Wzmacnia kości. Ponieważ liście mniszka lekarskiego są cenny źródłem wapnia i witaminy K, uważa się, że roślina ta przyczynia się do utrzymania silnych i zdrowych kości.