ETER-MED Gdańsk

Podstawowa i specjalistyczna opieka zdrowotna w Gdańsku, Straszynie i Cedrach Wielkich

Pyszny i zdrowy napój energetyczno-izotoniczny dla sportowców

Domowy sposób na napój energetyczno-izotoniczny dla sportowców. Pobrano z 123rf.com
4.7/5

Napoje izotonicze, są to napoje stworzone z myślą o sportowcach. Ich zadanie to wyrównanie poziomu wody i elektrolitów w organizmie, a także dostarczenie witamin i niezbędnych minerałów. Zamiast kupować sklepowe, mocno przetworzone napoje izotoniczne, warto poświęcić chwilę czasu i samemu przygotować w domu pyszny i zdrowy pomidorowy napój izotoniczny.

Tego typu napoje pozwalają łatwo zregenerować siły po dużym wysiłku. Najnowsze badania wykazały, że osoby czynnie uprawiające sport, które po ćwiczeniach wypijały szklankę soku pomidorowego, łatwiej odzyskiwały siły, niż te, które sięgały po napoje energetyczne. Po ciężkim treningu na siłowni warto sięgnąć po sok pomidorowy – twierdzą specjaliści. Te zbawienne dla atletów właściwości pomidor zawdzięcza likopenowi – organicznemu związkowi chemicznemu, który nadaje warzywu soczysty odcień czerwieni.

Lepiej wybierać produkty jak najmniej przetworzone. Jednak nie zawsze możemy sobie pozwolić na zjedzenie porcji świeżych warzyw czy owoców. Dlatego soki owocowe, owocowo-warzywne i warzywne to bardzo dobra alternatywa. Dobrze jednak zwrócić uwagę na ich skład, by wybrać te, które nie zawierają konserwantów oraz zbyt dużej ilości soli czy cukru.

Sok pomidorowy, dzięki swojej konsystencji, pozwala nieco oszukać głód, gdy musimy redukować wagę. Jest także źródłem potasu. Ostatnio dużo mówi się o zawartym w nim likopenie, który chroni organizm przed działaniem substancji pojawiających się we krwi pod wpływem wysiłku.

Analizy przeprowadzone przez badaczy z Grecji potwierdzają wcześniejsze doniesienia naukowców ze Szwecji, które wskazały, że sok pomidorowy pomaga zmniejszyć uszkodzenia oksydacyjne po wysiłku. Korzystnie wpływa także na skórę, pomaga jej zachować młodość i chroni przed skutkami nadmiernej ekspozycji na słońce.

Poza tym jedzenie pomidorów i ich przetworów zmniejsza ryzyko udaru mózgu. A wszystko to za sprawą dużej zawartości wspomnianego likopenu, cudownego przeciwutleniacza.

Badania przeprowadzone przez specjalistów z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii w Kuopio wykazały, że osoby, o najwyższym poziomie likopenu we krwi, były o 55 procent mniej narażone na udar mózgu, niż osoby o najniższych stężeniach tego związku.

Otrzymane wyniki potwierdzają słuszność zaleceń, aby jeść przynajmniej pięć porcji owoców i warzyw dziennie. Przestrzeganie tych zaleceń z dużym prawdopodobieństwem doprowadziłoby do znacznego zmniejszenia liczby udarów w populacji światowej.

Lekarze wskazują także, że likopen może mieć związek ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia raka prostaty. Spożywanie likopenu wpływa na obniżenie poziomu specyficznego antygenu – białka, którego poziom jest często podwyższony u chorych na raka prostaty (czytaj więcej o diecie chroniącej przed rakiem prostaty). Ponadto likopen może mieć pozytywny wpływ na zdrowie płuc.

Przepis na pyszny i bardzo zdrowy sok pomidorowy

Składniki:

  • dowolna ilość soczystych najlepiej polskich pomidorów (na szklankę soku wystarczą 2-3 duże pomidory),
  • na szklankę soku: łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli, opcjonalnie pieprz, ostra papryka, ocet, świeża bazylia.

Sposób przygotowania:

Pomidory myjemy lub parzymy i obieramy ze skórki. Przeciskamy przez sokowirówkę. Mieszamy z dodatkami. Gotowe! 

Zakup pakiet laboratoryjnych badań sportowych dla sportowca!