Ocena: 4.7 / 5.0

drozdze

Drożdże od lat znane są jako produkt mający uniwersalne zastosowanie. Wykorzystywane sa nie tylko w przemyśle spozywczym, ale też farmaceutycznym i kosmetycznym. Są coraz częściej wykorzystwane w salonach fryzjerskich, kosmetycznych, a gabinetach piękności.

Drożdże dzięki zawartości witamy D, witaminy B, witaminy E, fosfolipidów wykazują właściwości regenerujące, oczyszczające, zapewniające dłuższą młodość. Są niezwykle cennym źródłem witamin, minerałów i protein, gdyż zawierają m.in.: magnez, potas, cynk, siarkę, chrom, żelazo, selen, miedź.

Właściwości kosmetyczne drożdży

  • działają oczyszczająco i tonizująco na skórę,
  • zapobiegają przetłuszczaniu się skóry,
  • posiadają właściwości antybakteryjne, co ma znaczenie w leczeniu np.trądziku,
  • zapobiegają rozstępom skóry,
  • wspomagaja porost włosów,
  • przywracają włosom sprężystość,
  • hamują siwienie i wypadanie włosów,
  • zapobiegają przetłuszczaniu sie skóry głowy,
  • poprawiają kondycję paznokci.

Najwięcej wartości odżywczych mają drożdże piwowarskie, które zawierają prawie cały zestaw witamin z grupy B, która korzystnie wpływa na kondycję włosów i cerę oraz wiele substancji mineralnych, takich jak: fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, selen i chrom.
Najważniejsza jest jednak witamina H (witamina B7), która przywraca włosom sprężystość, pomaga hamować ich siwienie, wypadanie, działa na włosy stymulująco i pobudza ich wzrost.

Jej niedobór może powodować łuszczycę oraz powstawanie przebarwień.

Drożdże piwne są doskonałym suplementem diety, poprawiają wygląd skóry, powodują szybszy wzrost paznokci, wzmacniają nerwy i dodają energii.
Pomagają w likwidowaniu wyprysków na twarzy, szyi, dekolcie i plecach. W tym czasie może nastąpić dodatkowy wysyp krostek, czym nie należy się zrażać. Widoczna poprawa następuje dopiero po kilku tygodniach.
Zapobiegają powstawaniu drobnych zmarszczek wokół ust, ujędrniają oraz wygładzają skórę.
Drożdże znajdują również zastosowanie w walce z nadwagą. Zawarta w nich witamina B aktywizuje enzymy w organizmie człowieka. Niedobór tej witaminy prowadzi do zachwiania procesu przemiany materii, w konsekwencji do nadwagi.

Tabletka czy mikstura ?

Drożdże piwowarskie w tabletkach można kupić w aptekach lub sklepach zielarskich. Można też użyć 1/4 kostki drożdży do pieczenia.
Drożdży nie powinno się połykać na surowo, należy  je wcześniej sparzyć gorącą wodą lub gorącym mlekiem w przeciwnym razie bardziej szkodzą niż pomagają. Surowe, to znaczy żywe, są aktywne jeszcze przez jakiś czas w ludzkim organizmie i pobierają z niego witaminy, którymi się żywią.

Jak przygotować napój ? 

  •  1/4 lub 1/3 kostki drożdży zlewamy gorącą wodą lub gorącym mlekiem i dokładnie mieszamy do momentu ich całkowitego rozpuszczenia. Ilość wrzątku musi przykryć poziom drożdży w naczyniu.
    Zostawiamy miksturę na 15-20 minut.

Jak pić i dlaczego nie należy słodzić?

Napoju drożdżowego nie powinniśmy słodzić niczym, jeśli nie chcemy na własne życzenie obniżyć jego dobroczynnych właściwości. Odpadają więc: cukier, miód, owoce, soki owocowe (nawet te domowe/świeżo wyciskane), słodkie kakao rozpuszczalne, herbata rozpuszczalna, preparaty „kawopodobne” instant (słodzone).Spora gama cukrów prostych (np. glukoza i fruktoza) wiąże w postać nieprzyswajalną dla ludzkiego organizmu składniki mineralne (takie, jak wymienione wcześniej, np. selen, chrom, cynk, kobalt, molibden, mangan) oraz destabilizują niektóre z witamin zawartych w napoju (nie wszystkie). Dlaczego więc nie musimy rezygnować z mleka zawierającego laktozę? Laktoza rozkładana jest dopiero w jelicie cienkim na cukry proste (galaktozę i glukozę), dzięki czemu składniki przez nas pożądane są bezpieczne.

Warto też myśleć o tym, co spożywamy na około godzinę przed i po wypiciu napoju. Nie powinny być to pokarmy zawierające sacharozę czy cukry proste.

Smak możemy poprawić np. kawą rozpuszczalną, prawdziwym kakao (pokroju DecoMorreno), herbatą zaparzaną… czyli produktem bez cukrów prostych czy sacharozyPo miesiącu codziennego spożywania należy zrobić sobie miesięczną przerwę.

Maseczka drożdżowa

1/3 kostki drożdży, niewielką ilość mleka i kilka kropel soku z cytryny mieszamy ze sobą i nakładamy na twarz i miejsca dotknięte trądzikiem i zostawiamy na 20-30 minut. Po upływie czasu obficie zmywamy ciepłą wodą.

Odżywka na włosy 

1/4 kostki drożdży mieszamy z dwoma łyżkami kefiru i i kilkoma kroplami ogrzanej oliwy. Tak przygotowaną papkę trzeba nałożyć na skórę głowy, owinąć ją folią i grubym ręcznikiem.
Drożdżową odżywkę należy trzymać minimum 3 godziny potem obficie spłukać wodą i umyć włosy szamponem.
Jeśli zabieg ten przez jakiś czas będziemy powtarzać co tydzień, to włosy z pewnością staną się puszyste i lśniące.