Sprawdzona metoda na wzmocnienie odporności – masz ją w domu!
Przeziębienie, katar, kaszel, ból gardła, infekcja wirusowa czy alergia – mogą zaatakować nas o każdej porze roku, ale to właśnie jesienią dokuczają najbardziej.
Zamiast od razu biec do apteki po suplementy czy witaminy, warto zasięgnąć po sprawdzone, znane od dawna metody leczenia przeziębień i wzmacniania odporności. O zdrowotnych właściwościach „babcinych sposobów” czyli soku z malin, herbaty z miodem czy czosnku większość osób już nie raz słyszała. Znacznie mniej popularne są kiszonki – szczególnie ogórki kiszone, które poza walorami smakowymi mają w sobie wiele cennych witamin i minerałów.
Ogórki kiszone są cennym źródłem m.in.: witaminy A, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B12), witaminy C, witaminy E, witaminy K, kwasu foliowego, antyoksydantów, błonnika, probiotyków, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu.
Warto wiedzieć, że to właśnie proces kiszenia ogórków zielonych sprawia, że podnosi się w nich zawartość cennych dla organizmu witamin. Przykładem jest witamina C, której w ogórkach kiszonych jest dwa razy więcej niż przed procesem kiszenia.
Ogórki swoje zdrowotne właściwości zawdzięczają również przyprawom, które są do nich dodawane przed kiszeniem. Na szczególną uwagę zasługują: czosnek, koper, estragon, kminek, ziele angielskie, chrzan, czerwona papryka, liście wiśni czy czarnej porzeczki.
Co to wszystko oznacza? Jak ogórek kwaszony wpływa na organizm człowieka?
- Podnosi odporność organizmu,
- Wspomaga zwalczanie infekcji,
- Wykazuje działanie przeciwzapalne,
- Wspomaga leczenie anemii,
- Zwiększa przyswajalność żelaza,
- Wspomaga odchudzanie,
- Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej,
- Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich,
- Poprawia trawienie,
- Wspomaga wydzielanie kwasów żołądkowych,
- Wspomaga gospodarkę wapniową organizmu,
- Łagodzi objawy nietolerancji laktozy,
- Sprzyja lepszemu przyswajaniu pokarmów,
- Pomaga w walce z zaparciami,
- Pomaga w pozbyciu się obrzęków,
- Przyspiesza usuwanie wody z organizmu,
- Korzystnie wpływa na drogi moczowe,
- Reguluje poziom tarczycy (m.in. dzięki zawartości witaminy A),
- Reguluje ciśnienie krwi,
- Obniża poziom cholesterolu we krwi (dzięki zawartości błonnika pokarmowego),
- Korzystnie wpływa na proces krzepnięcia krwi (dzięki zawartości witaminy K),
- Wspomaga leczenie anemii, a to dzięki lepszemu przyswajaniu żelaza (dzięki procesowi kiszenia),
- Jest doskonałym probiotykiem, a to dzięki dużej zawartości kwasu mlekowego, powstałego w czasie fermentacji,
- Wspomaga pracę układu nerwowego,
- Zapobiega migrenom,
- Wspomaga koncentrację,
- Pomaga w walce z pasożytami,
- Zmniejsza objawy trądziku,
- Wzmacnia włosy i paznokcie,
- Jest źródłem młodości i opóźnia proces starzenia się organizmu (dzięki zawartości witaminy E).
Odporność organizmu podnosi prawidłowe działanie wszystkich innych układów, a spożywanie kiszonek wpływa korzystnie zarówno na układ immunologiczny, układ pokarmowy, jak i układ nerwowy.
Ogórki kwaszone warto spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ to właśnie w tym czasie mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców. Wiele cennych właściwości ma też woda z kiszonek, którą w szczególności docenią osoby zmagające się z problemami pęcherzyka żółciowego, śledziony, żylaków, jak również osoby po upojeniu alkoholowym.
Ze względu na dużą zawartość sodu, ogórki kwaszone nie są zalecane osobom z wysokim ciśnieniem krwi, chorobami układu krążeniowego, kamicą szczawianowo-wapniową. Kiszonki odradzane są również osobom z nietolerancją histaminy i chorobami wątroby.
W jakiej formie można jeść ogórki kwaszone?
- Same – prosto ze słoika,
- Pokrojone na kanapce,
- W sałatkach i surówkach,
- W zupie ogórkowej,
- Jako składnik tatara,
- W połączeniu ze śledziem,
- W dipach.