ETER-MED Gdańsk

Podstawowa i specjalistyczna opieka zdrowotna w Gdańsku, Straszynie i Cedrach Wielkich

Sprawdzona metoda na wzmocnienie odporności – masz ją w domu!

Jesień - sezon na przeziębienie?
4.8/5

Sprawdzona metoda na wzmocnienie odporności – masz ją w domu!

Przeziębienie, katar, kaszel, ból gardła, infekcja wirusowa czy alergia – mogą zaatakować nas o każdej porze roku, ale to właśnie jesienią dokuczają najbardziej.

Jesień - sezon na przeziębienie?. Pobrano 123rf.com
Jesień – sezon na przeziębienie?

Zamiast od razu biec do apteki po suplementy czy witaminy, warto zasięgnąć po sprawdzone, znane od dawna metody leczenia przeziębień i wzmacniania odporności. O zdrowotnych właściwościach „babcinych sposobów” czyli soku z malin, herbaty z miodem czy czosnku większość osób już nie raz słyszała. Znacznie mniej popularne są kiszonki – szczególnie ogórki kiszone, które poza walorami smakowymi mają w sobie wiele cennych witamin i minerałów.

Ogórki kiszone są cennym źródłem m.in.: witaminy A, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B12), witaminy C, witaminy E, witaminy K, kwasu foliowego, antyoksydantów, błonnika, probiotyków, wapnia, żelaza,  magnezu, fosforu, potasu.

Warto wiedzieć, że to właśnie proces kiszenia ogórków zielonych sprawia, że podnosi się w nich zawartość cennych dla organizmu witamin. Przykładem jest witamina C, której w ogórkach kiszonych jest dwa razy więcej niż przed procesem kiszenia.

Ogórki swoje zdrowotne właściwości zawdzięczają również przyprawom, które są do nich dodawane przed kiszeniem. Na szczególną uwagę zasługują: czosnek, koper, estragon, kminek, ziele angielskie, chrzan, czerwona papryka, liście wiśni czy czarnej porzeczki.

Co to wszystko oznacza? Jak ogórek kwaszony wpływa na organizm człowieka?

  • Podnosi odporność organizmu,
  • Wspomaga zwalczanie infekcji,
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne,
  • Wspomaga leczenie anemii,
  • Zwiększa przyswajalność żelaza,
  • Wspomaga odchudzanie,
  • Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej,
  • Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich,
  • Poprawia trawienie,
  • Wspomaga wydzielanie kwasów żołądkowych,
  • Wspomaga gospodarkę wapniową organizmu,

    Wpływ ogórków kiszonych na nasz organizm. Pobrano z 123rf.com
    Wpływ ogórków kiszonych na nasz organizm
  • Łagodzi objawy nietolerancji laktozy,
  • Sprzyja lepszemu przyswajaniu pokarmów,
  • Pomaga w walce z zaparciami,
  • Pomaga w pozbyciu się obrzęków,
  • Przyspiesza usuwanie wody z organizmu,
  • Korzystnie wpływa na drogi moczowe,
  • Reguluje poziom tarczycy (m.in. dzięki zawartości witaminy A),
  • Reguluje ciśnienie krwi,
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi (dzięki zawartości błonnika pokarmowego),
  • Korzystnie wpływa na proces krzepnięcia krwi (dzięki zawartości witaminy K),
  • Wspomaga leczenie anemii, a to dzięki  lepszemu przyswajaniu żelaza (dzięki procesowi kiszenia),
  • Jest doskonałym probiotykiem, a to dzięki dużej zawartości kwasu mlekowego, powstałego w czasie fermentacji,
  • Wspomaga pracę układu nerwowego,
  • Zapobiega migrenom,
  • Wspomaga koncentrację,
  • Pomaga w walce z pasożytami,
  • Zmniejsza objawy trądziku,
  • Wzmacnia włosy i paznokcie,
  • Jest źródłem młodości i opóźnia proces starzenia się organizmu (dzięki zawartości witaminy E).

Odporność organizmu podnosi prawidłowe działanie wszystkich innych układów, a spożywanie kiszonek wpływa korzystnie zarówno na układ immunologiczny, układ pokarmowy, jak i układ nerwowy.

Ogórki kwaszone warto spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ to właśnie w tym czasie mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców. Wiele cennych właściwości ma też woda z kiszonek, którą w szczególności docenią osoby zmagające się z problemami pęcherzyka żółciowego, śledziony, żylaków, jak również osoby po upojeniu alkoholowym.

Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych? Pobrano z 123rf.com
Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych?

Ze względu na dużą zawartość sodu, ogórki kwaszone nie są zalecane osobom z wysokim ciśnieniem krwi, chorobami układu krążeniowego, kamicą szczawianowo-wapniową. Kiszonki odradzane są również osobom z nietolerancją histaminy i chorobami wątroby.

W jakiej formie można jeść ogórki kwaszone?

  • Same – prosto ze słoika,
  • Pokrojone na kanapce,
  • W sałatkach i surówkach,
  • W zupie ogórkowej,
  • Jako składnik tatara,
  • W połączeniu ze śledziem,
  • W dipach.