ETER-MED Gdańsk

Podstawowa i specjalistyczna opieka zdrowotna w Gdańsku, Straszynie i Cedrach Wielkich

Wigilia i Święta na diecie bezglutenowej

Dieta bezglutenowa podczas Świąt Bożego Narodzenia.
4.5/5

Wigilia i Święta na diecie bezglutenowej

Jeszcze kilkanaście lat temu dieta bezglutenowa była nowością, wydawała się trudna do przygotowywania, kojarzyła się z głodem i zakazami spożywania wielu posiłków. Codzienność bez glutenu była skomplikowana, a Wigilia bezglutenowa była czymś niewyobrażalnym!

Od kilku lat coraz więcej osób decyduje się na dietę bezglutenową i przyczyną tego jest nie tylko celiakia czy alergia na gluten.

Celiakia – choroba XXI wieku! Dowiedz się więcej!

Niespełna dwa tygodnie dzielą nas od Bożego Narodzenia, które nieodłącznie wiążą się z rodzinnymi spotkaniami przy suto zastawionym stole. Można by sobie zadać pytane czy Wigilia i Święta bez glutenu są w ogóle możliwe?! Jak się okazuje osoby, które wykluczyły ze swojej diety pszenicę, żyto, owies mają cała gamę najróżniejszych rozwiązań, dzięki którym z łatwością można przygotować wigilijne potrawy, które smakiem nie ustępują tym tradycyjnym.

Jakie produkty należy wyeliminować będąc na diecie bezglutenowej?

Wszystkie te, które są wyprodukowane na bazie zbóż zawierających gluten, czyli:

  • Mąki pszennej,
  • Mąki owsianej,
  • Mąki orkiszowej,
  • Mąki jęczmiennej,
  • Mąki żytniej.

Osoby stosujące dietę bezglutenową nie mogą spożywać:

  • Pieczywa – poza tym bezglutenowym,
  • Bułki tartej,
  • Ciast i ciasteczek powstałych na bazie zbóż zawierających gluten,
  • Makaronów – pszennego, orkiszowego, owsianego, żytniego,
  • Kaszy manny,
  • Kaszy jęczmiennej,
  • Kaszy kuskus,
  • Kaszy bulgur,
  • Płatków powstałych z owsa, pszenicy, żyta lub jęczmienia,
  • Otrębów powstałych z owsa, pszenicy, żyta lub jęczmienia,
  • Mleka owsianego,
  • Alkoholu: piwa, wódki, whiskey,
  • Kawy zbożowej,
  • Kawy z dodatkiem sodu,
  • Kiełków i zarodków pszennych (również oleju z zarodków pszennych).

Należy wiedzieć, że gluten znajduje się również w wielu innych produktach spożywczych, m.in. : przetworach mięsnych, konserwach mięsnych i rybnych, wędlinach, kiełbasach, parówkach, gotowych rybach panierowanych, jogurtach i serkach, daniach typu instant, gotowych sosach, niektórych mieszankach przypraw, chipsach i słodyczach, a także w majonezie, ketchupie, musztardzie czy nawet w mięsie mielonym, gdyż może zawierać białka zbóż. Gluten znajduje się też w panierce (w rybach, kotletach, pasztetach), w niektórych zupach i sosach (tych zagęszczanych mąką), w sałatkach z makaronem czy kaszą, w wielu wypiekach, i produktach garmażeryjnych (pierogach, uszkach, naleśnikach, krokietach, kluskach, kopytkach).

Wigilia bez pierogów?!

Większość z wyżej wymienionych produktów jest wykorzystywana do przygotowania tradycyjnych świątecznych potraw. Nie oznacza to jednak, że osoby będące na diecie bezglutenowej nie skosztują w Wigilię pierogów z grzybami, barszczu z uszkami czy smażonego karpia.

Pomimo tego, że jedną z najważniejszych zasad diety bezglutenowej jest elimanacja produktów z mąki pszennej, to można je zastąpić daniami przygotowanych z innych rodzajów mąki, np. mąki gryczanej, ryżowej, kukurydzianej, jaglanej, ziemniaczanej, migdałowej czy sojowej. Mąki te nie zawierają glutenu, potrawy z nich wykonane smakują nieco inaczej niż te z pszenicy, ale mogą być równie smaczne.

Jak przygotować świąteczne potrawy, aby uniknąć w nich glutenu?

Pierogi i uszka – mąkę pszenną, którą się dodaje do ciasta pierogowego zastępujemy mąką bezglutenową ,

Kapusta z grzybami – całkowicie rezygnujemy z zasmażki z mąki, ewentualnie mąkę pszenną zastępujemy bezglutenową,

Barszcz wigilijny – rezygnujemy z zagęszczaczy: klasycznej mąki pszennej i gotowych koncentratów

Karp lub inna ryba – zamiast obtaczać rybę w panierce i smażyć na oleju, owijamy ją folią aluminiową i pieczemy w piekarniku,

Świąteczna kutia –  tradycyjną pszenicę zastępujemy amarantusem, kaszą jaglaną, kaszą gryczaną lub komosą ryżową,

Kluski z makiem – tradycyjny makaron zastępujemy tym z mąki bezglutenowej.

Jednym trudniejszych dań bezglutenowych jakie warto przygotować na święta są słodkie wypieki. Jednak również w tym przypadku można stworzyć bardzo smaczne danie, należy jednak w każdym przypadku zastąpić mąkę pszenną, tą bezglutenową, trzeba zrezygnować z proszku do pieczenia (chyba, że jest oznaczony jako bezglutenowy) i słodu jęczmiennego.

Jak przyrządzić bezglutenowe dania na Święta? Zobacz sprawdzone przepisy!

Przygotowując ciasta czy słodkie wypieki można korzystać z gotowych mieszanek mąk bezglutenowych. Warto jednak wiedzieć, że pomimo tego, że nie zawierają one glutenu, to nie brakuje w nich „ulepszaczy” jakimi są chociażby spulchniacze. Taką mieszankę do bezglutenowych wypieków można przygotować samodzielnie łącząc różne rodzaje mąk, np. mąkę z tapioki, mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną.

Bezglutenowe ciasto na pierogi

Składniki:

  • 300 g mąki bezglutenowej (najlepiej gotowej mieszanki mąk bezglutenowych),
  • ¾ szklanki gorącej wody,
  • 6 łyżeczek oliwy z oliwek,
  • Szczypta soli.

Przygotowanie: w misce mieszamy mąkę z solą, stopniowo dolewając wodę i oliwę. Po wymieszaniu zagniatamy ciasto tak, aby powstała elastyczna kula. Powstałe ciasto odstawiamy na 8-10 minut, przykrywając je czystą ściereczką.

Po tym czasie podsypujemy stolnicę mąką bezglutenową, rozwałkowujemy ciasto, wycinamy kółeczka, nakładamy do nich przygotowany farsz i sklejamy. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z łyżeczka oleju i gotujemy do czasu wypłynięcia pierogów – około 4 minuty.

Ciasto na pierogi z mąki gryczanej

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • ½ szklanki maki z tapioki,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • Szczypta soli.

Przygotowanie: w misce mieszamy mąkę z solą, stopniowo dolewając wodę i olej. Po wymieszaniu zagniatamy ciasto tak, aby powstała elastyczna kula. Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odrywając kolejne partie lepimy pierogi. Stolnicę i wałek podsypujemy mąką z tapioki, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok.1 mm, wykrajamy kółeczka, nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi  gotujemy we wrzącej wodzie z odrobiną soli i oleju, wyjmujemy kiedy wypłyną na powierzchnię.

Uszka bezglutenowe do barszczu

Składniki:

  • 1 szklanka mąki bezglutenowej,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 żółtko jaja,
  • Szczypta soli.

Przygotowanie: mąkę należy wymieszać w misce ze szczypta soli, następnie wbijamy jajko i mieszając dolewamy wodę. Powstałe ciasto powinno być elastyczne, nie za luźne i nie twarde. Odstawiamy ciasto, przykrywając je ściereczką. Uszka lepimy z jeszcze ciepłego ciasta. Stolnicę i wałek podsypujemy mąką bezglutenową, rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego kwadraty o boku ok.4 cm. Do każdego z nich nakładamy farsz i składamy po przekątnej zlepiając brzegi, a następnie dwa przeciwległe rogi. Uszka wrzucamy na wrzącą wodę z odrobiną soli i oleju. Gotujemy dopóki nie wypłyną na wierzch.

Bezglutenowa kutia świąteczna

Składniki:

  • 1 szklanka brązowego ryżu,
  • ½ szklanki miodu,
  • 1 szklanka maku,
  • 150 g mieszanki orzechowej (orzechy włoskie, laskowego, migdały),
  • 1 szklanka suszonych owoców (rodzynki, figi, daktyle, morele, żurawina),
  • Sok wyciśnięty z 1/3 cytryny,
  • Skorka z ¼ cytryny,
  • Szczypta soli.

Przygotowanie: Wypłukany mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin. To samo robimy z suszonymi  owocami. Po tym czasie wszystko odcedzamy, mak mielimy maszynką do mięsa, a owoce i orzechy drobno siekamy. Ugotowany i odcedzony ryż mieszamy z masą makową, orzechami i owocami, dodajemy miód, szczyptę soli, skórkę z cytryny i sok. Całość dokładnie mieszamy.

Bezglutenowy karp wigilijny – pieczony

Składniki:

  • 1 duży karp,
  • Oliwa z oliwek,
  • Natka pietruszki
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 6-8 ząbków czosnku.

Przygotowanie: Wypatroszonego i umytego karpia smarujemy oliwą z oliwek, obkładamy obficie plastrami czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Rybę pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni przez 30-40 minut.

Smażony karp w panierce bezglutenowej

Składniki:

  • Gotowe filety karpia,
  • Mąka gryczana,
  • 2,3 jaja,
  • Masło klarowane,
  • Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: umyte filety karpia przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, a następnie w jajku i smażymy na gorącym maśle na średnim ogniu.

Sernik bezglutenowy

Składniki na blachę 22×33 cm:

  • 1,5 kg trzykrotnie zmielonego sera twarogowego,
  • 1 budyń waniliowy (koniecznie bezglutenowy),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 10 jaj,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 kostka masła (200 g),
  • Opcjonalnie: 2/3 szklanki drobnych rodzynek.

Przygotowanie: w jednej misce ucieramy masło z cukrem, a następnie dodajemy do masy stopniowo żółtka i ser twarogowy. Kolejno dodajemy suche składniki: budyń bezglutenowy i mąkę ziemniaczaną, a na koniec rodzynki. Całość mieszamy drewnianą łyżką.

W drugiej misce ubijamy na sztywno białka jaj i dodajemy je do masy twarogowej. Delikatnie mieszamy i powstałe ciasto przelewamy do formy wyłożonej folią aluminiową. Sernik pieczemy przez około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu studzimy w pierniku, przy otwartych drzwiczkach około 30 minut.

Może Cię również zainteresować:  Świąteczne ucztowanie – zdrowsze i lżejsze dla żołądka!