Ocena: 4.9 / 5.0

Wigilia i Święta na diecie bezglutenowej

Jeszcze kilkanaście lat temu dieta bezglutenowa była nowością, wydawała się trudna do przygotowywania, kojarzyła się z głodem i zakazami spożywania wielu posiłków. Codzienność bez glutenu była skomplikowana, a Wigilia bezglutenowa była czymś niewyobrażalnym!

Od kilku lat coraz więcej osób decyduje się na dietę bezglutenową i przyczyną tego jest nie tylko celiakia czy alergia na gluten.

Celiakia – choroba XXI wieku! Dowiedz się więcej!

Niespełna dwa tygodnie dzielą nas od Bożego Narodzenia, które nieodłącznie wiążą się z rodzinnymi spotkaniami przy suto zastawionym stole. Można by sobie zadać pytane czy Wigilia i Święta bez glutenu są w ogóle możliwe?! Jak się okazuje osoby, które wykluczyły ze swojej diety pszenicę, żyto, owies mają cała gamę najróżniejszych rozwiązań, dzięki którym z łatwością można przygotować wigilijne potrawy, które smakiem nie ustępują tym tradycyjnym.

Wigilia dieta bezglutenowa

Wigilia dieta bezglutenowa

Jakie produkty należy wyeliminować będąc na diecie bezglutenowej?

Wszystkie te, które są wyprodukowane na bazie zbóż zawierających gluten, czyli:

  • Mąki pszennej,
  • Mąki owsianej,
  • Mąki orkiszowej,
  • Mąki jęczmiennej,
  • Mąki żytniej.

Osoby stosujące dietę bezglutenową nie mogą spożywać:

  • Pieczywa – poza tym bezglutenowym,
  • Bułki tartej,
  • Ciast i ciasteczek powstałych na bazie zbóż zawierających gluten,
  • Makaronów – pszennego, orkiszowego, owsianego, żytniego,
  • Kaszy manny,
  • Kaszy jęczmiennej,
  • Kaszy kuskus,
  • Kaszy bulgur,
  • Płatków powstałych z owsa, pszenicy, żyta lub jęczmienia,
  • Otrębów powstałych z owsa, pszenicy, żyta lub jęczmienia,
  • Mleka owsianego,
  • Alkoholu: piwa, wódki, whiskey,
  • Kawy zbożowej,
  • Kawy z dodatkiem sodu,
  • Kiełków i zarodków pszennych (również oleju z zarodków pszennych).

Należy wiedzieć, że gluten znajduje się również w wielu innych produktach spożywczych, m.in. : przetworach mięsnych, konserwach mięsnych i rybnych, wędlinach, kiełbasach, parówkach, gotowych rybach panierowanych, jogurtach i serkach, daniach typu instant, gotowych sosach, niektórych mieszankach przypraw, chipsach i słodyczach, a także w majonezie, ketchupie, musztardzie czy nawet w mięsie mielonym, gdyż może zawierać białka zbóż. Gluten znajduje się też w panierce (w rybach, kotletach, pasztetach), w niektórych zupach i sosach (tych zagęszczanych mąką), w sałatkach z makaronem czy kaszą, w wielu wypiekach, i produktach garmażeryjnych (pierogach, uszkach, naleśnikach, krokietach, kluskach, kopytkach).

Wigilia bez pierogów?!

Większość z wyżej wymienionych produktów jest wykorzystywana do przygotowania tradycyjnych świątecznych potraw. Nie oznacza to jednak, że osoby będące na diecie bezglutenowej nie skosztują w Wigilię pierogów z grzybami, barszczu z uszkami czy smażonego karpia.

Pomimo tego, że jedną z najważniejszych zasad diety bezglutenowej jest elimanacja produktów z mąki pszennej, to można je zastąpić daniami przygotowanych z innych rodzajów mąki, np. mąki gryczanej, ryżowej, kukurydzianej, jaglanej, ziemniaczanej, migdałowej czy sojowej. Mąki te nie zawierają glutenu, potrawy z nich wykonane smakują nieco inaczej niż te z pszenicy, ale mogą być równie smaczne.

Jak przygotować świąteczne potrawy, aby uniknąć w nich glutenu?

Pierogi i uszka – mąkę pszenną, którą się dodaje do ciasta pierogowego zastępujemy mąką bezglutenową ,

Kapusta z grzybami – całkowicie rezygnujemy z zasmażki z mąki, ewentualnie mąkę pszenną zastępujemy bezglutenową,

Barszcz wigilijny – rezygnujemy z zagęszczaczy: klasycznej mąki pszennej i gotowych koncentratów

Karp lub inna ryba – zamiast obtaczać rybę w panierce i smażyć na oleju, owijamy ją folią aluminiową i pieczemy w piekarniku,

Świąteczna kutia –  tradycyjną pszenicę zastępujemy amarantusem, kaszą jaglaną, kaszą gryczaną lub komosą ryżową,

Kluski z makiem – tradycyjny makaron zastępujemy tym z mąki bezglutenowej.

Jednym trudniejszych dań bezglutenowych jakie warto przygotować na święta są słodkie wypieki. Jednak również w tym przypadku można stworzyć bardzo smaczne danie, należy jednak w każdym przypadku zastąpić mąkę pszenną, tą bezglutenową, trzeba zrezygnować z proszku do pieczenia (chyba, że jest oznaczony jako bezglutenowy) i słodu jęczmiennego.

Jak przyrządzić bezglutenowe dania na Święta? Zobacz sprawdzone przepisy!

Przygotowując ciasta czy słodkie wypieki można korzystać z gotowych mieszanek mąk bezglutenowych. Warto jednak wiedzieć, że pomimo tego, że nie zawierają one glutenu, to nie brakuje w nich „ulepszaczy” jakimi są chociażby spulchniacze. Taką mieszankę do bezglutenowych wypieków można przygotować samodzielnie łącząc różne rodzaje mąk, np. mąkę z tapioki, mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną.

Bezglutenowe ciasto na pierogi

Składniki:

  • 300 g mąki bezglutenowej (najlepiej gotowej mieszanki mąk bezglutenowych),
  • ¾ szklanki gorącej wody,
  • 6 łyżeczek oliwy z oliwek,
  • Szczypta soli.
Potrawy Wigilijne

Potrawy Wigilijne

Przygotowanie: w misce mieszamy mąkę z solą, stopniowo dolewając wodę i oliwę. Po wymieszaniu zagniatamy ciasto tak, aby powstała elastyczna kula. Powstałe ciasto odstawiamy na 8-10 minut, przykrywając je czystą ściereczką.

Po tym czasie podsypujemy stolnicę mąką bezglutenową, rozwałkowujemy ciasto, wycinamy kółeczka, nakładamy do nich przygotowany farsz i sklejamy. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z łyżeczka oleju i gotujemy do czasu wypłynięcia pierogów – około 4 minuty.

Ciasto na pierogi z mąki gryczanej

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • ½ szklanki maki z tapioki,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • Szczypta soli.

Przygotowanie: w misce mieszamy mąkę z solą, stopniowo dolewając wodę i olej. Po wymieszaniu zagniatamy ciasto tak, aby powstała elastyczna kula. Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odrywając kolejne partie lepimy pierogi. Stolnicę i wałek podsypujemy mąką z tapioki, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok.1 mm, wykrajamy kółeczka, nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi  gotujemy we wrzącej wodzie z odrobiną soli i oleju, wyjmujemy kiedy wypłyną na powierzchnię.

Uszka bezglutenowe do barszczu

Składniki:

  • 1 szklanka mąki bezglutenowej,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 żółtko jaja,
  • Szczypta soli.

Przygotowanie: mąkę należy wymieszać w misce ze szczypta soli, następnie wbijamy jajko i mieszając dolewamy wodę. Powstałe ciasto powinno być elastyczne, nie za luźne i nie twarde. Odstawiamy ciasto, przykrywając je ściereczką. Uszka lepimy z jeszcze ciepłego ciasta. Stolnicę i wałek podsypujemy mąką bezglutenową, rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego kwadraty o boku ok.4 cm. Do każdego z nich nakładamy farsz i składamy po przekątnej zlepiając brzegi, a następnie dwa przeciwległe rogi. Uszka wrzucamy na wrzącą wodę z odrobiną soli i oleju. Gotujemy dopóki nie wypłyną na wierzch.

Bezglutenowa kutia świąteczna

Składniki:

  • 1 szklanka brązowego ryżu,
  • ½ szklanki miodu,
  • 1 szklanka maku,
  • 150 g mieszanki orzechowej (orzechy włoskie, laskowego, migdały),
  • 1 szklanka suszonych owoców (rodzynki, figi, daktyle, morele, żurawina),
  • Sok wyciśnięty z 1/3 cytryny,
  • Skorka z ¼ cytryny,
  • Szczypta soli.

Przygotowanie: Wypłukany mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin. To samo robimy z suszonymi  owocami. Po tym czasie wszystko odcedzamy, mak mielimy maszynką do mięsa, a owoce i orzechy drobno siekamy. Ugotowany i odcedzony ryż mieszamy z masą makową, orzechami i owocami, dodajemy miód, szczyptę soli, skórkę z cytryny i sok. Całość dokładnie mieszamy.

Bezglutenowy karp wigilijny – pieczony

Składniki:

  • 1 duży karp,
  • Oliwa z oliwek,
  • Natka pietruszki
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 6-8 ząbków czosnku.

Przygotowanie: Wypatroszonego i umytego karpia smarujemy oliwą z oliwek, obkładamy obficie plastrami czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Rybę pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni przez 30-40 minut.

Smażony karp w panierce bezglutenowej

Składniki:

  • Gotowe filety karpia,
  • Mąka gryczana,
  • 2,3 jaja,
  • Masło klarowane,
  • Sól i pieprz do smaku.

    Dieta bezglutenowa

    Dieta bezglutenowa

Przygotowanie: umyte filety karpia przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, a następnie w jajku i smażymy na gorącym maśle na średnim ogniu.

Sernik bezglutenowy

Składniki na blachę 22×33 cm:

  • 1,5 kg trzykrotnie zmielonego sera twarogowego,
  • 1 budyń waniliowy (koniecznie bezglutenowy),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 10 jaj,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 kostka masła (200 g),
  • Opcjonalnie: 2/3 szklanki drobnych rodzynek.

Przygotowanie: w jednej misce ucieramy masło z cukrem, a następnie dodajemy do masy stopniowo żółtka i ser twarogowy. Kolejno dodajemy suche składniki: budyń bezglutenowy i mąkę ziemniaczaną, a na koniec rodzynki. Całość mieszamy drewnianą łyżką.

W drugiej misce ubijamy na sztywno białka jaj i dodajemy je do masy twarogowej. Delikatnie mieszamy i powstałe ciasto przelewamy do formy wyłożonej folią aluminiową. Sernik pieczemy przez około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu studzimy w pierniku, przy otwartych drzwiczkach około 30 minut.

Może Cię również zainteresować:  Świąteczne ucztowanie – zdrowsze i lżejsze dla żołądka!