ETER-MED Gdańsk

Podstawowa i specjalistyczna opieka zdrowotna w Gdańsku, Straszynie i Cedrach Wielkich

Buraki w diecie sportowców

Wartości odżywcze buraków dla organizmu.
4.5/5

Buraki w diecie sportowców

Osoby uprawiające sport bezwzględnie powinny zwracać uwagę na posiłki jakie spożywają. Nie wszyscy jednak wiedzą, że istnieją produkty, które są szczególnie polecane osobom aktywnym fizycznie, ze względu na właściwości jakimi dysponują. Takimi produktami są np. warzywa – szczególnie szpinak i buraki, które działają jak naturalny składnik ergogeniczny, umożliwiając szybszą regenerację organizmu, lepszą wydajność i wzrost sprawności fizycznej. Buraki są warzywami, na których przeprowadzono najwięcej badań. Spożycie 200 g (ok. 2 szt) tego warzywa wydłużyło czas biegu do wyczerpania sił i zredukowało zużycie tlenu w trakcie ćwiczeń.

Buraki zawierają dużą ilość polifenoli i barwników betalain, wykazujących silne działanie przeciwutleniające i zmniejszające ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworów.

Azotany, a naczynia krwionośne

Zawarte w soku z buraka azotany, przekształcają się w tlenek azotu, który rozluźnia naczynia krwionośne, ułatwia przepływ krwi, zmniejsza zużycie tlenu, pomaga sportowcom trenować o 16% dłużej.

Azotany to ważne molekuły odpowiedzialne za kurczliwość i prawidłową strukturę komórek budujących naczynia krwionośne. Wcześniejsze badania potwierdzają, że niskie stężenie azotanów w organizmie połączone jest z patologią w obrębie układu naczyniowego. Dlatego właśnie azotany powinny być wykorzystywane w leczeniu chorób naczyniowych.

Azotany powstają na skutek syntezy argininy i jednego z enzymów. Okazuje się, że po uszkodzeniu naczynia krwionośnego w organizmie zakłóca się produkcja niezbędnych składników budulcowych naczyń. Jednak równowaga zostaje przywrócona poprzez wygenerowanie azotanów pochodzących z żywności. Zatem dieta bogata w azotany zmniejsza ryzyko uszkodzeń i przyspiesza regenerację naczyń krwionośnych.

Należy jednak uważać, aby nie spożywać zbyt dużych ilości żywności bogatej w azotany, ponieważ dostarczanie zbyt dużej dawki tych składników może wpływać na powstawanie molekuł sprzyjających tworzeniu nowotwor

Pozostałe, niezwykle cenne właściwości buraków:

  • są źródłem witamin:  A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C,
  • są źródłem : potasu, magnezu, żelaza, kwasu foliowego, wapnia, fosforu, miedzi, chloru, betaminy, błonnika, kobaltu, cezu, litu, sodu, boru, fluoru,
  • są źródłem karotenu, białka, kwasów (jabłkowego, szczawiowego, cytrynowego, nikotynowego),
  • są niskokaloryczne,
  • są naturalnym afrodyzjakiem,
  • oczyszczają organizm z toksyn, oczyszczają krew, usuwają szkodliwe drobnoustroje,
  • hamują procesy gnilne w jelitach
  • przeciwdziałają miażdżycy,
  • obniżają poziom cholesterolu,
  • wspomagają zdrowie psychiczne,
  • działają kojącą i uspokajająco,
  • leczą stres, apatię, a nawet depresję,
  • są ważnym i dobrym źródłem energii,
  • wspomagają odchudzanie,
  • przyspieszają przemianę materii,
  • hamują apetyt na słodycze,
  • wzmagają koncentrację i pamięć,
  • wspomagają leczenie niepłodności,
  • działają przeciwkaszlowo, pomagają zwalczyć objawy przeziębienia i grypy,
  • zapobiegają osteoporozie,
  • zapobiegają drętwieniu kończyn.
  • leczą skazę moczanową,
  • wspomagają leczenie bólów kręgosłupa,
  • chronią organizm przed zmęczeniem,
  • zapobiegają zwapnieniu naczyń krwionośnych.