Ocena: 4.8 / 5.0

czosnek w diecie

Czosnek (Allium sativum L.) jest niezwykle aromatyczną przyprawą, która jest bardzo dobrym źródłem witamin i składników mineralnych.

Trudno sobie wyobrazić kuchnię śródziemnomorską bez czosnku, a żadna włoska „Mamma” nie odważyłaby się przyrządzić sosu pomidorowego bez jego dodatku.
Czosnek sprawdza się doskonale nie tylko w kuchni, lecz również w medycynie. Bogactwo cennych związków w nim zawartych jest imponujące, a jego właściwości są zbawienne dla zdrowia. Jako środek leczniczy znany jest już od kilku tysięcy lat, a swoją popularność zdobył już w starożytności.

Właściwości lecznicze czosnku

Czosnek jest produktem bogatym w różnorodne aktywne biologiczne substancje chemiczne, a ich mnogość powoduje doskonałe działanie farmakologiczne. Substancje czynne zawarte w czosnku zwalczają bakterię Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za stany zapalne, owrzodzenia, a nawet raka żołądka. Czosnek ma również działanie niszczące bakterię Mycobacterium, która może wywoływać gruźlicę.

Jeden ząbek czosnku zapewnia organizmowi witaminy: A, B1,B2,PP oraz C. Poza tym zawiera cenne związki mineralne, takie jak: selen, jod, potas, żelazo, wapń, cynk oraz magnez.

Czosnek doskonale sprawdza się w walce z wolnymi rodnikami chroniąc tym samym organizm przed chorobami oraz przedwczesnym starzeniem. Wszystko to za sprawą allicyny, która działa antyoksydacyjnie.
Allicyna zapobiega również przed powstawaniem nowotworów. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie North Carolina dowiodły, że osoby jedzące czosnek są dużo mniej narażone na raka jelit czy raka żołądka. Ryzyko wystąpienia raka u osób spożywających czosnek regularnie było nawet o 50% mniejsze niż u osób unikających czosnku.

Jak dowodzą badania przeprowadzone w Weill Medical College w Nowym Yorku, związki zawarte w czosnku poprawiają stan i kondycję układu krwionośnego. Jedząc czosnek obniżamy poziom złego cholesterolu LDL oraz normujemy ciśnienie krwi.

W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że już po 4 tygodniach spożywania czosnku, następuje obniżenie poziomu cholesterolu aż o 12%.

Czosnek w naturalny sposób rozcieńcza krew, co zapobiega powstawaniu zatorów mogących prowadzić do zakrzepicy żył (trombozy) lub nawet udaru mózgu.

Czosnek jest naturalnym antybiotykiem działającym antybakteryjnie i antywirusowo. Doskonale sprawdza się w przypadku przeziębień lub lekkich chorób.

Wskazówka 1:

Osoby dla których smak i zapach surowego czosnku stanowią przeszkodę mogą go zmieszać wraz z miodem i cytryną. Składniki te doskonale łączą się z czosnkiem stanowiąc solidną miksturę lekarską.

Wskazówka 2:

W celu złagodzenia posmaku lub zapachu czosnku w ustach powinno się jeść/żuć natkę pietruszki oraz pić jogurt naturalny.

Wskazówka 3:

Z ilością czosnku nie należy przesadzać, gdyż spożyty w nadmiarze uwalnia swój silny aromat poprzez pory w skórze, co może być nieprzyjemne dla najbliższego otoczenia.

Poniżej lista właściwości czosnku:

  • Zapobiega miażdżycy systematyczne spożywanie czosnku poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych, co usprawnia przepływ krwi. Czosnek obniża poziom cholesterolu. a tym samym zapobiega powstawaniu zmian w naczyniach krwionośnych, co powoduje działanie przeciwmiażdżycowe.
  • Działa antybakteryjnie.
  • Działa dezynfekująco.
  • Wspomaga leczenie ran, oparzeń, owrzodzeń, grzybicy skóry.
  • Działa rozluźniająco.
  • Działa odmładzająco – chroni ciało przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych (np.zanieczyszczenia środowiska, dym tytoniowy).
  • Obniża poziom cukru we krwi – wzmaga produkcję insuliny wytwarzanej przez trzustkę.
  • Obniża ciśnienie krwi –  czosnek powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych, a także hamuje enzym ACE, odpowiedzialny za regulację ciśnienia krwi. Systematyczne spożywanie czosnku może obniżyć ciśnienie tętnicze nawet o 10 procent, a tym samym może zapobiec zawałowi serca.
  • Chroni przed udarem mózgu i zawałem serca – dzięki właściwościom przeciwzakrzepowym czosnek zmniejsza lepkość krwi, działa na śródbłonek naczyniowy, powodując rozkurcz naczyń krwionośnych, a tym samym zapobiega zawałowi serca i udarowi mózgu.
  • Zwalcza infekcje i wzmacnia odporność- czosnek jest naturalnym antybiotykiem zwalczającym infekcje i skutecznie zapobiegającym infekcjom wirusowym układu oddechowego. Ma to związek ze związkami siarkowymi i olejkami eterycznymi. Podczas przeziębienia warto pić ciepłe mleko połączone ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Taka mikstura ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa organizm, wzmaga potliwość, obniża gorączkę, a także udrażnia drogi oddechowe.
  • Poprawia apetyt.
  • Leczy niestrawność, wspomaga trawienie, zapobiega wzdęciom – jedzenie czosnku przyśpiesza oraz nasila wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit, jednocześnie zapobiegając powstawaniu nieprzyjemnych wzdęć. Powinien być podawany do tłustych mięs i innych potraw tłustych oraz ciężko strawnych.
  • Zapobiega rakowi – systematyczne spożywanie czosnku może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, okrężnicy i jelita grubego. Dzieje się tak dzięki dużej ilości różnorodności silnych przeciwutleniaczy, które nie tylko hamują procesy karcinogenezy, ale też pobudzają układ immunologiczny do zwalczania komórek nowotworowych.
  • Niszczy pasożyty jelit – czosnek ma silne działanie bakteriobójcze, dzięki czemu jest skuteczną bronią przeciw pasożytom układu pokarmowego takim jak: owsiki, glisty czy nawet tasiemiec. W przypadku podejrzenia pasożyta w organizmie, warto pić przez  kilka tygodni codziennie rano nalewkę z czosnku (czosnek moczony w wodzie przez całą noc), pić mleko zagotowane z czosnkiem lub jeść 2 ząbki czosnku dziennie.
  • Hamuje rozwój grzybów, leczy pleśniawki i drożdżaki.
  • Działa profilaktycznie i leczniczo przy zatruciu ołowiem. 

Eliksir czosnkowy

Poniższy przepis został odkryty w roku 1971 w ruinach kościoła tybetańskiego przez ekspedycję UNESCO. Działanie mikstury pozwala uwolnić układ krążenia z osadów oraz tłuszczy, działa przy tym zapobiegawczo chroniąc przed tumorami, miażdżycą oraz zawałem.

Składniki:
350 g obranego czosnku
300 g 96% spirytusu

Obrany i zmiażdżony czosnek należy zmieszać z alkoholem, najlepiej w słoiku. Szczelnie zamknięty słoik odstawić na 10 dni, po czym zawartość odsączyć przez lnianą ściereczkę i przelać do buteleczki z pipetką.
Tak uzyskany eliksir stosujemy przez 10 dni według poniższego harmonogramu:

 

Dzień

Rano

Południe

Wieczór

1

1 kropla 2 krople 3 krople

2

4 krople 5 kropli 6 kropli

3

7 kropli 8 kropli 9 kropli

4

10 kropli 11 kropli 12 kropli

5

13 kropli 14 kropli 15 kropli

6

15 kropli 14 kropli 13 kropli

7

12 kropli 11 kropli 10 kropli

8

9 kropli 8 kropli 7 kropli

9

6 kropli 5 kropli 4 krople

10

3 krople 2 krople 1 kropla

Krople dodajemy do przegotowanego mleka lub gorącej kawy.
Po 10 dniu kuracji zażywamy 3 krople przed każdym posiłkiem, do momentu wyczerpania mikstury.
Działanie opisanej kuracji utrzymuje się w organizmie ok. 5 lat. Po tym czasie kuracja powinna zostać odbyta ponownie.

Syrop z czosnku

To naturalny antybiotyk, działa wzmacniająco, antybakteryjnie, podnosi odporność organizmu, skraca czas choroby.

Składniki:

  • 3 cytryny,
  • 10 ząbków czosnku (koniecznie polskiego, nie chińskiego),
  • 1 szklanka miodu naturalnego (bardzo dobry jest miód lipowy).

Cytryny należy dokładnie umyć, wycisnąć z nich sok i przelać wraz z miąższem do wyparzonego wcześniej słoika. Obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek należy dodać do słoika z sokiem cytrynowym, a następnie całość zalać szklanką miodu. Zakręcony słoik należy odstawić do lodówki na 3 doby. Po tym czasie syrop jest gotowy do spożycia. Warto spożywać 1 łyżkę syropu dziennie, w przypadku dzieci –  1 małą łyżeczkę dziennie. Syrop może być przechowywany w lodówce do 3 tygodni.

Olej czosnkowy

do spożywania przy miażdzycy

Składniki:

  • główka czosnku,
  • olej słonecznikowy,
  • cytryna.

Zgnieść ząbki ze średniej wielkości główki czosnku, zalać szklanką nie rafinowanego oleju słonecznikowego, a następnie odstawić do lodówki na 24 godziny. Łyżeczkę otrzymanej mikstury zmieszać z łyżeczką soku z cytryny. Przy miażdżycy należy spożywać olej 3 razy dziennie przed jedzeniem, przez okres 2-3 miesięcy.

Zupa czosnkowa

na podwyższone ciśnienie

Składniki:

  • 6 ząbków czosnku polskiego,
  • oliwa z oliwek,
  • 1,5 litra mleka,
  • 2 żółtka,
  • sol, pieprz – do smaku.

Wszystkie składniki oprócz żółtek należy wymieszać i zagotować.  Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i mieszając dodać żółtka. Przyprawić do smaku. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Czosnek w plasterkach

2 ząbki czosnku nalezy pokroić na cienkie plasterki, a następnie nie rozgryzając w ustach połknąć, popić 1/4 szklanki wody i wkrótce zjeść posiłek. Można też pokrojone plasterki położyć na kromkę chleba posmarowanego masłem.