Ocena: 4.8 / 5.0

Recepta na zdrowie i urodę – olej kokosowy!

O tym, że kokos jest cennym źródłem błonnika, wielu witamin i minerałów mówiono od dawna, nie bez powodu palma kokosowa nazywana jest „drzewem życia”.  Sam olej kokosowy, przyjmujący w formie stałej postać masła kokosowego, w ostatnich czasach zyskuje coraz większą popularność. Jest wykorzystywany przez coraz większą ilość osób w różnym wieku, a możliwości i efekty jego stosowania zaskakują nawet lekarzy, dietetyków i kosmetologów. Olej kokosowy wykorzystywany jest w medycynie tradycyjnej, w medycynie współczesnej, w dermatologii, a także kosmetologii.

Olej kokosowy można spożywać codziennie. Specjaliści podają, że jego najbardziej optymalna ilość dla osoby dorosłej wynosi około 3-3,5 łyżeczki na dzień.

Jakie ma działanie i dlaczego warto go stosować?

  • Jest doskonałym źródłem witamin: B1, B2, B3, B6,C,E, kwasu foliowego, fosforu, cynku, żelaza, potasu, wapnia, magnezu.
  • Działa antybakteryjnie, antywirusowo, antygrzybicznie. W swoim składzie zawiera kwas kaprylowy i kwas laurynowy, przekształcający się w monolauryn, silną substancję, która:  zabija grzyby i drożdże powodujące m.in. grzybicę stóp, kandydozy, różnorodne infekcje grzybicze, candidę albicans, „stopę atlety”.  Monolauryn zwalcza też wirusy wywołujące m.in. zapalenie wątroby typu C, odrę, opryszczkę, grypę, SARS, a nawet AIDS. Zwalcza bakterie doprowadzające do infekcji dróg moczowych, infekcji gardła, wrzodów, zapalenia płuc, chorób dziąseł i próchnicy. Skutecznie pomaga pozbyć się pasożytów z organizmu, zabija wszy, tasiemce, lamblie, owsiki, motylica wątrobowa.

    Działanie oleju kokosowego

    Działanie oleju kokosowego

Olej kokosowy jest doskonałą alternatywą dla leków stosowanych przy infekcjach wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych, przede wszystkim ze względu na to, że nie jest toksyczny.

  • Wspomaga odporność organizmu. Dzięki zawartości m.in. kwasu laurynowego, który jest też składnikiem mleka matki, wykazuje silne działanie odpornościowe. Nie tylko wzmacnia układ immunologiczny, ale też pomaga chronić organizm przed szkodliwymi rodnikami, które mają wpływ na proces starzenia się organizmu oraz jest utleniaczem pełniącym funkcję ochroną organizmu.

Ponadto olej kokosowy zmniejsza stany zapalne organizmu, wspomaga regeneracje tkanek, chroni organizm przed rakiem piersi, rakiem jelita grubego i łagodzi objawy związane z rozrostem stercza.

  • Wspomaga pracę serca. Zmniejsza ryzyko chorób serca, podnosi poziom „dobrego” cholesterolu, chroni organizm przed miażdżycą tętnic.
  • Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, a nawet przeciwgorączkowe. Jest alternatywą dla środków farmakologicznych o podobnym działaniu.
  • Wspomaga pracę mózgu. Dostarcza energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację, przeciwdziała chorobie Alzheimera.
  • Wspomaga układ kostny. Chroni przed osteoporozą, wspomaga wchłanianie wapnia i magnezu – minerałów niezwykle ważnych dla mocnych kości,
  • Wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Poprawia trawienie i pracę jelit, łagodzi objawy zgagi i refluksu żołądkowo-przełykowego, łagodzi  objawy choroby Crohna i wrzody żołądka, łagodzi problemy związane z woreczkiem żółciowym, zmniejsza objawy związane z zapaleniem trzustki, usprawnia prace jelit, wzmacnia wątrobę.
  • Pomaga zapobiegać otyłości.  Przyspiesza metabolizm co wspomaga utratę wagi,  posiada mniej kalorii niż inne tłuszcze.

A także:

  • Wspomaga prawidłową prace tarczycy,
  • Minimalizuje ryzyko zachorowania na choroby nerek,
  • Minimalizuje ryzyko infekcji pęcherza moczowego,
  • Rozpuszcza kamienie nerkowe,
  • Zmniejsza występowanie napadów padaczkowych,
  • Wspomaga gojenie się ran,
  • Wspomaga leczenie poparzeń,
  • Zmniejsza występowanie hemoroidów,
  • Łagodzi bóle uszu,
  • Podnosi poziom testosteronu,
  • Polepsza wydzielanie insuliny i wykorzystanie glukozy we krwi,
  • Chroni skórę przed promieniami UV,
  • Działa antystresowo i uspokajająco.

Znajduje też zastosowanie w kosmetyce i dermatologii. Wykorzystywany jest m.in:

  • Do demakijażu oczu i twarzy,
  • Jako krem nawilżający i przeciwzmarszczkowy,
  • Jako baza peelingów oczyszczających,
  • W nawilżaniu rąk, twarzy i całego ciała,
  • Zamiast odżywki, na suche i zniszczone włosy,
  • W celu pozbycia się łupieżu,
  • Jako środek wybielający zęby.

Jaki olej wybrać – rafinowany czy nierafinowany?

Na sklepowych półkach można znaleźć dwa rodzaje oleju kokosowego: rafinowany i nierafinowany. Zdecydowanie więcej wartości zdrowotnych ma olej nierafinowany, ponieważ jest „naturalny”.

Rafinowany olej kokosowy jest łatwiej dostępny na sklepowych półkach, ma też niższą cenę.  Jest pozbawiony charakterystycznego kokosowego smaku i zapachu, jest też uboższy w składniki odżywcze. Związane jest to ze sposobem tłoczenia. Olej rafinowany poddawany jest wysokiej temperaturze, przez co traci wiele wartości odżywczych, ale przedłuża jego trwałość. Bardzo dobrze się sprawdza jako kosmetyk pielęgnujący skórę (np. krem do rąk czy krem do ciała). Przypada do gustu osobom, które nie przepadają za kokosowym Samkiem i zapachem.

Nierafinowany olej kokosowy  (extra virgin), jest tłoczony na zimno i charakteryzuje się przyjemnym, kokosowym smakiem i aromatem. Zawiera wiele cennych wartości odżywczych, dzięki czemu jest idealny dla osób, którym zależy na korzyściach zdrowotnych, odżywczych i kosmetycznych.

Kupując olej kokosowy warto zwrócić uwagę na jego skład. Prawdziwy olej kokosowy to taki, który w swoim składzie posiada tylko jeden składnik: olej z miąższu kokosa. Wszystkie inne substancje sprawiają, że olej jest coraz mniej naturalny.

Olej kokosowy

Olej kokosowy

W jakiej formie można spożywać olej kokosowy?

  • Jako tłuszcz do smażenia,
  • Jako tłuszcz do pieczenia,
  • Podczas smażenia naleśników,
  • Podczas duszenia potraw,
  • Do smarowania pieczywa (zamiast masła i margaryny),
  • W sałatkach (jak baza do dressingu),
  • W koktajlach owocowych i warzywnych,
  • W formie śmietanki do kawy,
  • W domowych batonikach energetycznych,
  • Można zjeść łyżeczkę oleju prosto ze słoika,
  • Można ssać olej (np. w celu wybielenia zębów).