Ocena: 4.8 / 5.0

3462516137Szkodliwy jest dla kodu genetycznego, rakotwórczy – dostępny także dla dzieci!

Mowa o benzoesanie sodu znanym także pod kodem E211.

Dodawany jest przez przemysł spożywczy w celach konserwujących do przetworów warzywnych, owocowych, konserw rybnych, gotowych sałatek, dań do odgrzania, kolorowych napojów gazowanych, margaryn, lodów. Obecny jest też w niektórych dżemach, sokach owocowych, marynatach, sosach, płynnych przyprawach, majonezach, serach, gumach do żucia i wielu innych.
Badania dowiodły, że benzoesan sodu dostarczany organizmowi w dużych dawkach działa drażniąco na śluzówkę żołądka, dlatego spożycie zawierających go produktów może u nadwrażliwych osób (np. chorych na chorobę wrzodową) powodować dolegliwości bólowe. W bezpośrednim kontakcie może wywołać podrażnienia skóry, oczu, śluzówki nosa, a nawet wstrząs anafilaktyczny, czyli najcięższą i niebezpieczną reakcję alergiczną.
Związek ten w połączeniu z witaminą C może przekształcić się w rakotwórczy benzen – odkryli to eksperci z amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA). Szczególnie ma to znaczenie w przypadku napojów gazowanych, w których stosuje się jednocześnie obie te substancje. Temperatura i naświetlenie to czynniki przyspieszające formowanie się benzenu.
W przeprowadzonych badaniach na szczurach benzoesan sodu spowodował zaburzenia ze strony centralnego układu nerwowego, wywołał zmiany histopatologiczne w mózgu i zmiany parametrów surowicy, spadek wagi, a nawet zmiany histopatologiczne wątroby. Nie można zatem wykluczyć, że konserwant ten dostarczany organizmowi ludzkiemu niszczy także nasze zdrowie.
Biolog molekularny Peter Piper z uniwersytetu w Sheffield przekonuje, że benzoesan sodu jest szkodliwy dla kodu genetycznego. Zdaniem Pipera związek ten może uszkodzić mitochondria. – To powoduje zaś tak wielką degenerację komórek, że z czasem może doprowadzić do choroby Parkinsona albo marskości wątroby – alarmuje biolog. Twierdzi on, że badania nad nieszkodliwością benzoesanu sodu, na podstawie których uznano ten związek za bezpieczny dla zdrowia, przeprowadzono kilkadziesiąt lat temu, co stawia ówczesne wyniki pod dużym znakiem zapytania i można je wręcz uznać za nieważne!
Ponieważ benzoesan sodu obecny jest w wielu produktach spożywczych, trudno uniknąć go całkowicie, możemy jednak znacznie ograniczyć jego spożycie, unikając przetworzonej żywności i zawsze (!) czytając etykiety.