Ocena: 4.9 / 5.0

jjjjJedz wolniej a schudniesz!

Wszyscy codziennie borykamy się z uciekającym czasem, jedząc przez to w pośpiechu, na stojąco czy nawet w biegu.

Niezdrowy sposób w jaki spożywamy posiłki odbija się zarówno na naszym zdrowiu, samopoczuciu jak i wadze. Badania naukowe udowodniły, że osoby spożywające swoje posiłki powoli, nie tylko lepiej przyswajają składniki odżywcze z pożywienia, ale również dłużej i szybciej odczuwają uczucie sytości, wchłaniając przy tym mniej kalorii.

Jak to działa?

Około 15 do 20 minut po rozpoczęciu posiłku, do mózgu wysyłane są sygnały o nasyceniu. Jeżeli posiłek do tego czasu zostanie w całości spożyty, będzie zbyt późno, aby organizm mógł wysłać sygnał: „STOP – wystarczy tego dobrego!”
Za uczucie sytości odpowiadają przede wszystkim dwa hormony znajdujące się we krwi: GLP-1 i Peptyd YY. Hormony te zostają wytworzone w jelicie wraz z momentem spożywania pokarmu zawierającego tłuszcze lub węglowodany. W miarę spożywania posiłków, hormony te zostają przetransportowane wraz z krwią do mózgu, gdzie sygnalizują sytość.
Ciekawe badania dotyczące skutków szybkiego i wolnego spożywania posiłków przeprowadzono na Uniwersytecie Ateńskim.
Pierwszej grupie osób nakazano zjeść porcję lodów w przeciągu 5 minut, podczas gdy druga grupa osób mogła rozkoszować się tą samą ilością lodów przez całe 30 minut.
Po zbadaniu krwi wszystkich uczestników stwierdzono mocne wahania poziomu hormonów odpowiedzialnych za efekt nasycenia. U osób z grupy „szybkiej” stwierdzono bardzo niski poziom hormonów odpowiedzialnych za nasycenie. Osoby te również dużo prędzej odczuły uczucie głodu.
U osób z grupy, która miała więcej czasu na ten sam posiłek stwierdzono, że przyjęły średnio 10% mniej kalorii niż uczestnicy grupy „szybkiej”. Jedząc wolniej, poziom hormonów odpowiedzialnych za uczucie sytości był u uczestników badania dużo wyższy. Uczestnicy grupy „wolnej” odczuwali uczucie sytości dużo dłużej niż osoby spieszące się z posiłkiem.
Wiele obecnych badań skupia się na obserwowaniu konsekwencji szybkiego pochłaniania posiłków. Szacuje się, że osoby spieszące się z jedzeniem są 3 razy bardziej narażone na nadwagę, niż osoby przeznaczające na posiłek więcej czasu.

Jak jeść wolniej?
Za przykład prawidłowego jedzenia wielokrotnie podawana jest kuchnia śródziemnomorska. Znana jest ona przede wszystkim z zamiłowania do celebrowania posiłków, zazwyczaj w dużym gronie znajomych, dbając przy tym o smak, jakość przyrządzanych potraw oraz o spory zapas czasu przeznaczony na spokojne delektowanie się. Gwałtowne, łapczywe czy pośpieszne pochłanianie posiłków jest w krajach Morza Śródziemnego prawdziwą rzadkością.
Aby jeść wolniej starajmy się starannie przeżuwać pokarm, dokładnie go rozdrabniając. Unikajmy spożywania posiłków czytając gazetę lub oglądając telewizję, łatwo popaść przy tym w zapomnienie, przez co automatycznie zjadamy więcej, nie zważając przy tym na uczucie sytości.
Wskazane jest również odkładanie sztućców w trakcie posiłków oraz robienie drobnych przerw podczas jedzenia. Smakujmy i rozkoszujmy się w spożywanym daniu, zastanówmy się, czy zasługuje na nagrodę kulinarną lub co ewentualnie moglibyśmy w nim zmienić.
Prawidłowe spożywanie posiłków jest niezmiernie ważne ze względu na jakość przyswajania składników odżywczych. Prędkość z jaką jemy powinna być wyuczona przez nas samych. Z posiłku na posiłek starajmy się poświęcić mu więcej czasu, a efekty wolnego jedzenia powinny być szybko widoczne.