ETER-MED Gdańsk

Podstawowa i specjalistyczna opieka zdrowotna w Gdańsku, Straszynie i Cedrach Wielkich

Ta witamina może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi!

4.6/5

Witamina ta nie od dziś jest uznawana za cudowną substancję, która pozytywnie wpływa na organizm człowieka i o czym nie każdy wie – obniża ryzyko zachorowania na różne rodzaje nowotworów.  Badania przeprowadzone w tym roku potwierdzają również, że osoby z wystarczająco wysoką zawartością tej witaminy we krwi, mają znacznie niższe ryzyko zachorowania na raka piersi.

Temat zależności witaminy D na rozwój nowotworów jest poruszany w środowisku lekarskim od wielu lat. Pomimo tego, że niektóre badania wykazały, iż ogólne ryzyko zachorowania na raka jest niższe u osób z wyższym stężeniem witaminy D, to inne sugerują, że witamina ta nie ma wpływu na podatność danej osoby na zachorowanie.

Naukowcy z University of California w San Diego School of Medicine analizowali czy i w jakim stopniu wysoki poziom witaminy D w organizmie wiąże się z niższym ryzykiem rozwijającego się raka piersi. Wyniki powyższej analizy zostały opublikowane  w magazynie Plos One i sugerują one, że pewne poziomy witaminy D mają wpływ na obniżenie ryzyka zachorowalności.

Sprawdż poziom witaminy D w swoim organizmie!

Zespół naukowców pod przewodnictwem Cedrica F.Garlanda przeanalizował dane z badań klinicznych, w których wzięło udział ponad 3300 kobiet w wieku 63 lat. Wszystkie kobiety na początku badania były zdrowe, nie chorowały na nowotwory. Dane wykorzystane w analizie były zbierane w latach 2002-2012, a zdrowie uczestniczek badania obserwowano przez cztery lata.

W czasie, kiedy przeprowadzano trzy badania oparte na analizach, odnotowano aż 77 nowych przypadków raka piersi. Badanie wykazało, że osoby z wyższym stężeniem biomarkerów witaminy D we krwi, były znacznie mniej narażone na zachorowania na nowotwór piersi. Podczas analizy uwzględniono również czynniki takie jak: wiek uczestniczek badania, wskaźnik ich masy ciała, nałogi, jak również spożywanie suplementów wapnia.

Cedric F. Garland i jego zespół oszacowali, że minimalny poziom witaminy D we krwi powinien wynosić około 60 nanogramów na mililitr, a to jest znacznie więcej niż zalecane przez National Academy of Medicine 20 ng/ml. Garland od wielu lat bada związek pomiędzy poziomem witaminy D w surowicy krwi i ryzykiem zachorowania na raka i od zawsze uważa, że witamina ta odgrywa bardzo ważną rolę w powstrzymywaniu choroby.

Ryzyko raka piersi

Do podobnych wniosków doszli naukowcy z Sao Paulo State University w Brazylii, którzy analizowali dane medyczne 627 brazylijskich kobiet w wieku 45-75 lat. Wśród uczestniczek badania było 209 kobiet zmagających się z rakiem piersi i 418 kobiet zdrowych.

Wyniki analiz zebrane od tych dwóch grup kobiet pokazały, że w chwili rozpoznania nowotworu, kobiety z rakiem piersi miały wyższy wskaźnik niskiej zawartości witaminy D w surowicy krwi niż kobiety zdrowe. Co więcej, większa liczba kobiet chorujących na nowotwór piersi, miała wyższy wskaźnik masy ciała (BMI) w porównaniu z kobietami niechorującymi.

Brazylijscy naukowcy przeprowadzający analizę ryzyka zachorowania na nowotwór piersi, postawili hipotezę, że odpowiednie poziomy witaminy D w organizmie mogą pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, poprzez hamowanie zdolności rozmnażania się komórek nowotworowych. Badania nie zostały zakończone, a naukowcy stale szukają coraz to nowszych dowodów na potwierdzanie swoich tez. Niemniej jednak warto mieć na uwadze powyższe wiadomości i warto dbać o dostarczanie swojemu organizmowi odpowiednich dawek tej witaminy.