Ocena: 5.0 / 5.0

Ta witamina może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi!

Witamina ta nie od dziś jest uznawana za cudowną substancję, która pozytywnie wpływa na organizm człowieka i o czym nie każdy wie – obniża ryzyko zachorowania na różne rodzaje nowotworów.  Badania przeprowadzone w tym roku potwierdzają również, że osoby z wystarczająco wysoką zawartością tej witaminy we krwi, mają znacznie niższe ryzyko zachorowania na raka piersi.

Temat zależności witaminy D na rozwój nowotworów jest poruszany w środowisku lekarskim od wielu lat. Pomimo tego, że niektóre badania wykazały, iż ogólne ryzyko zachorowania na raka jest niższe u osób z wyższym stężeniem witaminy D, to inne sugerują, że witamina ta nie ma wpływu na podatność danej osoby na zachorowanie.

Ta witamina może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi!

Ta witamina może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi!

Naukowcy z University of California w San Diego School of Medicine analizowali czy i w jakim stopniu wysoki poziom witaminy D w organizmie wiąże się z niższym ryzykiem rozwijającego się raka piersi. Wyniki powyższej analizy zostały opublikowane  w magazynie Plos One i sugerują one, że pewne poziomy witaminy D mają wpływ na obniżenie ryzyka zachorowalności.

Sprawdż poziom witaminy D w swoim organizmie!

Zespół naukowców pod przewodnictwem Cedrica F.Garlanda przeanalizował dane z badań klinicznych, w których wzięło udział ponad 3300 kobiet w wieku 63 lat. Wszystkie kobiety na początku badania były zdrowe, nie chorowały na nowotwory. Dane wykorzystane w analizie były zbierane w latach 2002-2012, a zdrowie uczestniczek badania obserwowano przez cztery lata.

W czasie, kiedy przeprowadzano trzy badania oparte na analizach, odnotowano aż 77 nowych przypadków raka piersi. Badanie wykazało, że osoby z wyższym stężeniem biomarkerów witaminy D we krwi, były znacznie mniej narażone na zachorowania na nowotwór piersi. Podczas analizy uwzględniono również czynniki takie jak: wiek uczestniczek badania, wskaźnik ich masy ciała, nałogi, jak również spożywanie suplementów wapnia.

Cedric F. Garland i jego zespół oszacowali, że minimalny poziom witaminy D we krwi powinien wynosić około 60 nanogramów na mililitr, a to jest znacznie więcej niż zalecane przez National Academy of Medicine 20 ng/ml. Garland od wielu lat bada związek pomiędzy poziomem witaminy D w surowicy krwi i ryzykiem zachorowania na raka i od zawsze uważa, że witamina ta odgrywa bardzo ważną rolę w powstrzymywaniu choroby.

Ryzyko raka piersi

Ryzyko raka piersi

Do podobnych wniosków doszli naukowcy z Sao Paulo State University w Brazylii, którzy analizowali dane medyczne 627 brazylijskich kobiet w wieku 45-75 lat. Wśród uczestniczek badania było 209 kobiet zmagających się z rakiem piersi i 418 kobiet zdrowych.

Wyniki analiz zebrane od tych dwóch grup kobiet pokazały, że w chwili rozpoznania nowotworu, kobiety z rakiem piersi miały wyższy wskaźnik niskiej zawartości witaminy D w surowicy krwi niż kobiety zdrowe. Co więcej, większa liczba kobiet chorujących na nowotwór piersi, miała wyższy wskaźnik masy ciała (BMI) w porównaniu z kobietami niechorującymi.

Brazylijscy naukowcy przeprowadzający analizę ryzyka zachorowania na nowotwór piersi, postawili hipotezę, że odpowiednie poziomy witaminy D w organizmie mogą pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, poprzez hamowanie zdolności rozmnażania się komórek nowotworowych. Badania nie zostały zakończone, a naukowcy stale szukają coraz to nowszych dowodów na potwierdzanie swoich tez. Niemniej jednak warto mieć na uwadze powyższe wiadomości i warto dbać o dostarczanie swojemu organizmowi odpowiednich dawek tej witaminy.