Ocena: 4.9 / 5.0

Niezwykła moc czarnuszki

Czarnuszka-działanie

Czarnuszka-działanie

Czarnuszka siewna (z łac. nigella sativa), tzw. czarny kminek wraca do łask. Ma niezwykłe właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Już w starożytności docenili ją Egipcjanie mówiąc o niej „złoto faraonów”. Stosowano ją w celach leczniczych i kosmetycznych. Była używana przy przeziębieniach, infekcjach, bólach głowy, w stanach zapalnych czy problemach układu pokarmowego. Kleopatra i Nefretete wykorzystywały ją w celach upiększających, a Hipokrates w leczeniu wątroby i zaburzeniach trawienia.

Czarnuszka naturalnie występuje w dwóch postaciach: nasion i oleju (oleum nigelle).

Nasiona czarnuszki występują w postaci niewielkich, około 1-3 mm czarnych ziarenek o szorstkiej powierzchni i białym oleistym wnętrzu. Wyglądem przypominają nasiona cebuli. Można stosować je w całości lub zmielone, bądź skruszone w moździerzu. Olej czarnuszki siewnej zawiera ponad 100 elementów współgrających ze sobą, a najważniejszą rolę terapeutyczną przypisuje się olejkom eterycznym.

Za niezwykle cenne właściwości czarnuszki odpowiada jej skład, mianowicie: różnorodne kwasy tłuszczowe (m.in. kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas linolenowy, kwas palmitynowy, kwas mirystynowy, kwas eikozadienowy), witaminy (A, B1, B3, B6, E,F, beta-karoten, biotynę), składniki mineralne (np. wapń, cynk, magnez selen, potas, żelaz, sód),  olejki eteryczne, fitosterole, fosfolipidy, flawonoidy, saponiny, białka, węglowodany, alkaloidy, węglowodany, przeciwutleniacze.

Jakie działanie wykazuje czarnuszka:

  • Działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie.
  • Wzmacnia układ odpornościowy poprzez pobudzanie syntezy interferonu, a także wzrost liczby limfocytów i makrofagów.
  • Wspiera pracę układu krążenia, minimalizuje ryzyko chorób serca i układu sercowo-naczyniowego, pomaga w obniżeniu ciśnienia tętniczego, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów.
  • Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, chroni przed wzrostem homocysteiny, minimalizując ryzyko powstania miażdżycy.
  • Wspomaga leczenie cukrzycy typu I i II poprzez regulację poziomu cukru we krwi, chroni i regeneruje trzustkę.
  • Ma działanie przeciwpasożytnicze. Pomaga zwalczyć owsiki, tasiemca, włośnia krętego, blastocytozę, lamblię.
  • Ma działania antybakteryjne, antywirusowe, antygrzybicze. Pomaga w zwalczeniu szczepów różnych bakterii, m.in. gronkowca, listerii, E.coli.
  • Chroni przed skutkami promieniowania słonecznego.
  • Wspomaga pracę nerek i pomaga zapobiegać tworzeniu się kamieni nerkowych, a to dzięki temu, że obniża stężenie szczawianów w moczu i chroni przed ksenobiotykami oraz metalami ciężkimi.
  • Wspomaga pracę układu pokarmowego, minimalizuje nudności i wymioty, stymuluje trawienie, zapobiega rozstrojom żołądka, ma działanie wiatropędne.
  • Działa leczniczo na wrzody żołądka i dwunastnicy.
  • Działa leczniczo w grypie żołądkowej.
  • Poprawia funkcjonowanie wątroby.
  • Działa antynowotworowo. Hamuje komórki nowotworowe, zabija komórki raka płuc, raka wątroby, raka mózgu, komórki białaczki, hamuje nowotwory piersi, hamuje i zabija komórki raka jelita grubego. Czarnuszka stymuluje syntezę cytokin przeciwzapalnych, które skierowane są przeciwko antygenom nowotworowym. Chroni przed szkodliwymi skutkami radioterapii.
  • Łagodzi objawy schorzeń alergicznych, jest naturalnym antyhistaminem. Łagodzi katar alergiczny, objawy astmy oskrzelowej, egzemy atopowej.
  • Wspomaga leczenie astmy oskrzelowej, łagodzi duszności, zmniejsza ich częstotliwość, poprawia wydolność płuc, zmniejsza tzw. świszczący oddech.
  • Wspomaga leczenie anemii, a to dzięki temu, że olej z czarnuszki podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów we krwi.
  • Chroni przed osteoporozą i artretyzmem. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i zwiększa gęstość mineralną kości.
  • Wspomaga pracę układu nerwowego.
  • Wspomaga pracę układu rozrodczego.
  • Działa przeciwskurczowo, jest pomocna przy bólach menstruacyjnych.
  • Przyspiesza proces gojenia się ran powstałych w wyniku oparzeń, owrzodzeń, wycieków ropnych i skaleczeń.
  • Wspomaga leczenie padaczki.
  • Eliminuje bezsenność i zaburzenia snu.
  • Łagodzi stres i depresję, działa uspokajająco i wyciszająco.
  • Działa leczniczo na problemy skórne, wspomaga leczenie trądziku, wysypki, łuszczycy i atopowego zapalenia skóry, łagodzi podrażnienia, reguluje wydzielanie sebum.
  • Przeciwdziała wypadaniu włosów i łysieniu, eliminuje łupież.

Zastosowanie czarnuszki :

  1. Olej z nasion czarnuszki (koniecznie tłoczony i podawany na zimno, gdyż podgrzany traci swoje właściwości zdrowotne). Znajduje zastosowanie jako dodatek m.in. do sałatek, sosów, zup, twarogów. Można go stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Osoby dorosłe powinny przyjmować 1 łyżeczkę oleju, 2-3 razy dziennie (przed posiłkiem), natomiast dzieci ¼ łyżeczki, 2 razy dziennie również przed posiłkiem.
  2. Nasiona czarnuszki można zmielić i stosować jako zamiennik pieprzu. Można ją dodawać do zup, sałatek, pieczywa, duszonych warzyw, mięsa czy bigosu.
Zastosowanie czarnuszki

Zastosowanie czarnuszki

Można też rzuć ziarna czarnuszki, co działa odświeżająco na oddech.

  1. Napar z czarnuszki (1 łyżkę zmielonych nasion czarnuszki należy zalać wrzącą wodą lub mlekiem na około 30 minut, następnie odcedzić i gotowe). Napar może służyć do picia (np. z miodem), do przemywania skóry twarzy,  do przemywania ran i owrzodzeń, do płukania włosów. Można stosować zewnętrznie i wewnętrznie.
  2. Nalewka z czarnuszki (Pół szklanki nasion czarnuszki należy zalać szklanką 40 procentowego alkoholu. Nalewka powinna odstać około tygodnia, zostać odfiltrowana np. przez gazę czy filtr do kawy, a następnie jest gotowa do stosowania). Nalewkę wykorzystuje się do przemywania skóry czy przy zakażeniach grzybicznych. Można ją stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.
  3. Krople do nosa (1 łyżkę rozdrobnionych nasion z czarnuszki należy zalać roztworem soli fizjologicznej, około 100 ml. Mieszankę należy odstawić na 30 minut, przefiltrować i jest gotowa do użycia). Stosuje się je w leczeniu kataru czy w leczeniu zatok.
  4. Ziołomiód (Należy utrzeć łyżkę miodu z łyżeczką zmielonej czarnuszki. Można dodać odrobinę goździków, anyżu czy kilka kropel olejku z tymianku). Taka mikstura łagodzi ból gardła i kaszel, wspomaga leczenie przeziębienia, działa wykrztuśnie.
  5. Wywar z czarnuszki (Łyżeczkę nasion z czarnuszki należy zalać dwiema szklankami wody, a następnie gotować około 15 minut). Ciepły wywar należy pić w około 3 porcjach dziennie. Wywar znajduje zastosowanie w leczeniu problemów trawiennych, w zaburzeniach miesiączkowania, przy żółtaczce i przy pojawieniu się pasożytów).
  6. Maseczka z czarnuszki  (1 łyżkę zmielonej czarnuszki należy połączyć z łyżką oliwy z oliwek). Stosuje się ją jako peeling albo maseczka na twarz.

Ze spożywania czarnuszki powinny zrezygnować kobiety w ciąży (może powodować skurcze macicy), kobiety karmiące, osoby z niskim ciśnieniem tętniczym i dzieci poniżej 5 roku życia. Jeśli zamierzamy stosować czarnuszkę w celach terapeutycznych powinniśmy poradzić się lekarza.