Ocena: 4.8 / 5.0

miażdżycaMiażdżyca to podstępna choroba. Zwykle zaczyna się niewinnie: szybciej się męczymy, często bolą nas nogi, mamy kłopoty z koncentracją i zapamiętywaniem. Ale nieleczona może się skończyć zawałem serca, udarem mózgu, amputacją nogi. Dlatego tak ważna jest profilaktyka miażdżycy i kontrolowanie poziomu cholesterolu.

Przyszłość zapobiegania chorobom układu krążenia i ich leczeniu kiepsko wróży koncernom farmaceutycznym. Specyfików nie należy szukać w aptece, a na targowisku z owocami.

Dowiedziono, że regularne spożywanie granatu lub ekstraktu z niego zapobiega rozwojowi choroby wieńcowej, a nawet może ją cofać!

Nowe badania opublikowane w czasopiśmie poświęconym chorobie, jaką jest miażdżyca potwierdzają, że ekstrakt granatu może zapobiec i / lub zmniejszyć już występującą patologię związaną ze śmiertelnością serca, wynikającą z pogrubienia naczyń wieńcowych przez nagromadzenie materiałów tłuszczowych (miażdżyca).

granatCo ciekawe, naukowcy odkryli, że spożywanie ekstraktu z granatu  przyczynia się do

  • obniżenia poziom stresu oksydacyjnego
  • zmniejszenia ilości monocyti chemotaktycznych białko-1, posłańców chemicznych (chemokiny) związane z procesami zapalnymi w obrębie tętnic.
  • zmniejszenia nagromadzenie lipidów w mięśniu serca
  • zmniejszenia infiltracji makrofagów w mięśniu sercowym
  • obniżenia poziomu białka chemotaktycznego monocytów-1 i zwłóknienia mięśnia sercowego
  • zmniejszenia rozszerzenie serca
  • poprawy zapisów EKG.

Czasopisma Clinical Nutrition opublikował wyniki badania klinicznego, które były prowadzone trzy lata wśród populacji Izraela, uznając, że dzienne spożycie soku z granatów odwraca zwężenia tętnicy szyjnej aż do 29% po roku spożywania! .

Wartość owocu granatu w chorobie sercowo-naczyniowej jest dość szeroka, o czym świadczą następujące eksperymentalnie potwierdzone właściwości:

  • przeciwzapalne
  • obniżające ciśnienia krwi
  • przeciwbakteryjne  i  anty-wirusowe (bardzo szerokie spectrum)
  • antyoksydacyjne

 

Zbadaj swój lipidogram!